Autor Wątek: Zakrzepica  (Przeczytany 10671 razy)

Offline iogorzały

• Nowy
  • *
Zakrzepica
« dnia: Stycznia 21, 2016, 13:53:16 »
Witam,
Nabawiłem się zakrzepicy. Jestem na jakimś nowoczesnym leku Xsarelto 20 mg. Czy mogę stosować jakieś zioła podczas brania leku.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zakrzepica
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 21, 2016, 14:08:29 »
A o jakich ziołach myślisz? Najlepiej skonsultuj w aptece, oni mają swoje komputerowe bazy danych.
Lekarz może nie wiedzieć.

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 21, 2016, 16:48:32 »
W profilaktyce zakrzepicy: nostrzyk, arnika.

Offline iogorzały

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 21, 2016, 21:48:21 »
Dziękuję , znalazłem jeszcze oprócz nostrzyka  i arniki na zakrzepicę propolis, świeży czosnek, głóg, i ginkgo biloba (miłorząb japoński).
Zioła te działają przeciwzakrzepowo, Xsarelto które biorę też działa przeciwzakrzepowo czy to nie za dużo - czy można brać to wszystko razem ?  ;)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 21, 2016, 22:29:14 »
Na pewno nie wolno, bo krwawienia. Wszystko ma swoją granicę!!!

Offline iogorzały

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 21, 2016, 23:28:00 »
Jeśli te mogą zaszkodzić to może jakieś inne które nie rozrzedzają krwi a mogą zahamować  chorobę, wzmocnić naczynia krwionośne a może i usunąć resztki skrzepów. :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 22, 2016, 00:09:58 »
Na początek musisz ustabilizować krew i lepiej nie mieszać leków z ziołami. Na stan naczyń krwionośnych bierz witaminę P i PP z witaminą C, to nie powinno spowodować problemów. Poproś też lekarza o jakieś propozycje.

Jak już się ustabilizujesz, to pijawki.

Offline iogorzały

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 22, 2016, 12:20:11 »
Witaminy dla wzmocnienia rozumiem. Trochę się boję tych pijawek, czy bardzo są wskazane?
Na stronie http://www.ziolowyogrod.com/ znalazłem opis http://www.ziolowyogrod.com/pro/1188/aronia-owoc-50-g.-farmvit że wzmacnia pomaga na żyły i wiele innych chorób a poza tym przyjemniejsza jest w użyciu niż te pijawki.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 22, 2016, 13:08:33 »
Pijawki nie naprawią żył, ale zapobiegną nowym zakrzepom na jakiś czas i usuną stare.
Zgadzam się, że są przyjemniejsze metody lecznicze ;-)

Aronia?... Jasne, że jest pyszna, ale... Hmmm...
Ja bym się wstrzymała, ona, tak samo, jak i kalina, ma dużo witaminy K poprawiającej krzepliwość krwi.

Najpierw się ustabilizuj.
Możesz spokojnie jeść surowe warzywa, jabłka, cytrusy - one też są pożyteczne.

Czy już ustaliłeś, co stało się przyczyną zakrzepów, czyli czego masz unikać?

Offline iogorzały

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 22, 2016, 22:08:32 »
Warzywka i owoce to zawsze staram się mieć pod ręką. Odnośnie przyczyny choroby to lekarz powiedział mi że przyczyn może być wiele, biologiczna- chemiczna - stres - genetyczna i jakby wiedział co spowodowało moją to prawdopodobnie otrzymałby za to nobla !. Dzięki za warzywka i owoce, zawsze staram się je mieć pod ręką ale myślałem o czymś co mogło by wzmocnić żyły jak nie da się ich całkiem przeczyścić.
Dzięki i zdróweczka życzę  :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 23, 2016, 21:37:21 »
Zakrzepy nie mają wiele wspólnego ze stanem żył. No... może trochę, ale jednak to nie to samo. Zakrzepica może wyskoczyć nawet u młodych ludzi, u których żyły i tętnice są w porządku.

Offline iogorzały

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 23, 2016, 23:47:24 »
Zakrzepica to objaw (krzepnięcie krwi w naczyniach krwionośnych) przyczyny mogą być różne. Prawdopodobne u młodych ludzi przyczyną może być skłonność genetyczna. Sądzę  że u mnie jedną z przyczyn mógł być podwyższony poziom cholesterolu który odkłada się w żyłach i łatając  drobne rany w żyłach  sam stwarza możliwość uszkodzenia naczyń krwionośnych i powstania zatorów. Swoją droga czytałem że nawet podawanie lekarstw dożylnie może spowodować zakrzepicę. Powracając  do cholesterolu- Lekarze przepisują na niego leki, ja brałem zokor który podobno jest jedną z najmniej szkodliwych statyn. Stosowanie tego typu leków jak statyny niesie niebezpieczeństwo  niepożądanych skutków ubocznych takich jak rozpad mięśni gładkich a to pośrednio  może wpływać na powstanie zakrzepicy.Ale to tylko domysły może ktoś ma więcej wiedzy na ten temat.
Pozdrawiam.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2016, 09:43:28 »
Jedną z przyczyn może być długotrwałe siedzienie - samolot, samochód itp, może to być źle założony gips.

Mam wrażenie, że Ty szukasz rozwiązania naturalnego, które będzie równie wygodne i tanie jak refundowane tabletki, ale skuteczniejsze i bez środków ubocznych. Myślę, że coś takiego nie istnieje.

W sumie wybór nalezy do Ciebie.

Offline iogorzały

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 25, 2016, 20:07:17 »
Znalazłem ciekawy artykuł na temat zakrzepicy.
Odnośnie poprzednich wiadomości pijawki owszem można stosować ale tylko po terapii lekami przeciwzakrzepowymi. Osobom  zagrożonym  zakrzepicą zalecane są zioła w mieszankach,  ale wygodniejsze są gotowe preparaty zawierające nasiona kasztanowca i liście miłorzębu mające bardzo duży wpływ na stan naczyń krwionośnych i zapobiegające powstawaniu skrzeplin powodujących zakrzepicę. Więcej na  https://web.facebook.com/ZiolowyOgrod/posts/1033083043419588
Pozdrowienia

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 25, 2016, 22:28:34 »
Odnośnie poprzednich wiadomości pijawki owszem można stosować ale tylko po terapii lekami przeciwzakrzepowymi.

Jeśli stosuje się leki przeciwzakrzepowe, to pijawki trzeba uzgodnić z lekarzem, by na czas kuracji pijawkami odpowiednio odstawić leki lub zmniejszyć dawki.

Poza tym nie należy mylić PROFILAKTYKI z LECZENIEM zakrzepicy

Wracając do tego leku Xsarelto. Możliwymi skutkami ubocznymi są według doz.pl:
Często: krwawienie po operacji, zmniejszenie liczby czerwonych krwinek, co może spowodować bladość skóry, zmęczenie oraz duszność, uczucie mdłości (nudności), zwiększenie aktywności niektórych enzymów wątrobowych, co może być widoczne w wynikach badania krwi.

Czyli, z polskiego na nasz:
musisz dbać o wątrobę, kontrolować stan krwi i jeśli trzeba, to łykać zioła krwiotwórcze, na przykład mniszek, jarzębina, dzika róża

A latem zrób sobie nalewkę z kwitnącego ziela gryki na 70% 1:5 lub z młodych listków jabłoni, to będzie już w maju.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2016, 22:34:30 wysłana przez Basia »