Autor Wątek: resveratrol a estrogen  (Przeczytany 7975 razy)

Offline KoRba

• Nowy
  • *
resveratrol a estrogen
« dnia: Listopad 27, 2009, 21:45:56 »
Witam

Mam tutaj małą rozterkę na temat tego zagadnienia. Wiele pism sportowych i producentów suplementów dla sportowców w opisach dla resveratrolu pisze np "Trans-Resveratrol antyestrogen - związek odpowiedzialny za ograniczenie działania Estrogenu. Cząsteczka Resveratrol przyłącza się bezpośrednio do receptorów estrogenowych, blokując je przed połączeniem się z właściwym hormonem."

Lecz na stronie Pana Doktora przeczytałem

"Nie powinny jednak być podawane zdrowym mężczyznom, bowiem poprzez swój wpływ estrogenny i antyandrogenny hamują działanie testosteronu i mogą zaburzać cechy męskie."

Jak to w końcu jest ?
podnoszenie ciężarów

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: resveratrol a estrogen
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2009, 08:19:31 »
Resveratrol jest stylbenem, syntetyzowanym w roślinach z kwasu hydroksycynamonowego i octanu. Stylbeny działają fungistatycznie i estrogennie. Resveratrol dodatkowo wpływa przeciwzapalnie, antyagregacyjnie (antykoagulacyjnie), przeciwnowotworowo (anticancer agent) i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Resveratrol nie przyłącza się do receptorów androgennych.

Offline casper

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2009, 00:25:28 »
A jaka jest jednoznaczna odpowiedź - stosowanie resveratrol może zaburzać cechy męskie ?

Czy Rdestowce mają podobne działanie co silimaryna - są jakieś przeciwskaznaia do jednoczesnego przyjmowania obydwóch preparatów ?

A na ile resveratrol jest bezpieczny dla człowieka ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2009, 00:38:37 wysłana przez casper »

Offline KoRba

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 30, 2009, 08:27:54 »
To ja nie wiem po co dodawają go do popularnych "boosterów" testosteronu łącząc go z tribulusem i innymi.
podnoszenie ciężarów

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 04, 2009, 07:17:55 »
Resweratrol nie zaburza cech męskich w dawkach jakie występują w pokarmach, ziołach, winie, czy suplementach. Nie jest silniejszy od sylimaryny i działa na odmienne receptory, a nawet organy. Dodawany jest dla sportowców w celach marketingowych (modny aktualnie), ideologia jest dorabiana. Chroni jednak przez zakrzepami i chorobą wieńcową, przez co korzystnie wpływa na organizm sportowców. Wymiata wolne rodniki i nadtlenki, hamuje stany zapalne, to sa zawsze korzystne wpływy u osób narażonych na wysiłek.