Autor Wątek: dobry lek ziołowy/mieszanki  (Przeczytany 5291 razy)

Offline kickboxer

• Średnio Pisze
dobry lek ziołowy/mieszanki
« dnia: Stycznia 10, 2016, 19:42:51 »
polećcie mi jakieś dobre zioło mogą być mieszanki na wyciszenie/uspokojenie i dobry sen bo mam zaburzenia poważne i niemoge brać leku siledin gdyż mam uszkodzenie neurologiczne i muszę brać takie które niemają na to wpływ........kozłek lekarski może być a znacie coś lepszego może?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: dobry lek ziołowy/mieszanki
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2016, 10:24:22 »
Sypana (nie w torebkach do namaczania) mięta z melisą i tymiankiem, 7pałecznik błotny (można teraz ciąć kije z lodu), ziele lawendy (może być nawet stare i przemrożone z ogródka), apteczny Mentowal.
Poniewaz bierzesz leki, to nalewki odpadają. Zioła wystarczy zaparzyć na parę minut w czajniku.

Pozdrowienia :-)

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2016, 11:22:11 »
Mieszanka ziół z herbatki nervomix (zrobiona w mocniejszych proporcjach) lub sama taka herbatka tylko od razu 3 saszetki na raz w niecałej szklance wody i wypić na raz. Jest też nervomix w kapsułkach, mocniejszy, ale spokojnie można w stanach większego pobudzenia wziąć ze 2, 3.
Działa zarówno na wysoki puls, ciśnienie, jak i bóle brzucha. Możliwe, że inne bóle też, ale nie sprawdzałam innych działań poza wymienionymi.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:00:28 »

Działa zarówno na wysoki puls, ciśnienie, jak i bóle brzucha. Możliwe, że inne bóle też, ale nie sprawdzałam innych działań poza wymienionymi.
Chyba na zasadzie placebo. Dawka musiałaby by wynosić pewnie nie mniej jak 1gram ekstraktu. Producent podaje 2-4 kapsułki trzy razy dziennie czyli jak sądzę trzeba wziąć 10 kapsułek 3 razy dziennie. Jak nie więcej. Czyli 23 zł na dwa dni
https://www.doz.pl/apteka/p8203-Nervomix_Forte_kapsulki_mieszanka_ziolowa_60_szt.
300 - 350 zł miesięcznie. Fajnie za jeden preparat a co z resztą ??? To nie adaptogeny które bierze się w małych dawkach. Ponadto nie wiadomo jakie to są ekstrakty i jaka była metoda ich otrzymywania.
Walepotriaty kozłka są nietrwałe i w temperaturze powyżej 35°C rozpadają się do baldrynalu i homobaldrynalu.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:20:04 »
A to na jeden raz podałam te 3 saszetki lub kapsułki. I tak ze 3 razy w ciągu dnia, oczywiście.
W jakiś sposób to działało, muszę przyznać. Ale tylko od trzech naraz.
Teraz wolę sama sobie mieszać zioła, tylko nie zawsze i wszędzie da się to zrobić. Te piguły to tak na dłuższe przebywanie poza domem jako wspomagacz. Co prawda to prawda, wydatki są jak się czegoś samemu nie robi.
A kozłka to lubię na czysto w nalewkach bez żadnego dawkowania i odliczania.

Na sobie to ja robię takie czary-mary, że publicznie na forum nie napiszę pewnych rzeczy. Staram się pisać tak, żeby ludzie nie przywiązywali wagi do ustalonych w instrukcjach dawek. Tylko zapobiegawczo piszę jednak więcej niż w ulotce, ale "trochę" mniej niż ja to robię, żeby nie brać odpowiedzialności za kogoś ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2016, 12:23:49 wysłana przez leśna polanka »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:43:55 »
Kickbokser nie może brać nalewek, dlatego nalewka kozłkowa odpada, jednak Mentowal może być.

Kozłek po wygotowaniu może nie usypia, ale jest nadal przeciwdepresyjny, neuroprotekcyjny i nieco adaptogenny.

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:59:45 »
Wiele pisze się i mówi o korzeniu kozłka... Teraz zima, temat trochę na wyrost, ale może kogoś zainspiruje.
Może warto nasuszyć sobie ziela i jak się ma zawirowania nerwowe raz na jakiś czas lub z większą częstotliwością, to dodawać sobie codziennie tego suszu to jakiegoś ulubionego jedzenia. Korzeń trudniej pozyskać samemu - wyrywać całe roślinki, czyścić te chude włochate nitki.
Może systematycznie podżerane ziele też wspomoże. Jak nie w tym to w innym temacie - zawsze to coś z błonnika, coś z witamin (?), mikroelementów.
Zauważam to u siebie w systematycznym podżeraniu innych ziół, nawet bez parzenia, tylko codziennie susz do gotowej zupy chlup, do płatków (owsianych) siup, do sałaki myk, na kanapkę cyk.
Po prostu ziołowy świat, ziołowo mi.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2016, 13:04:21 »
Polanko jak czytam Twój post to widzę jak ułomni są faceci.

Też bym tak chciał chlup, siup, myk i cyk.

Chociaż chyba przesadziłem, przy stosowaniu nalewek to wszystkie te określenia też stosuje się.
Dokładnie wszystkie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2016, 13:05:23 »
Ziele kozłka w wywarach ma podobne działanie do korzeni, tylko nie usypia i jest ogółem słabsze.
To wyczytałam u Barnaułowa.

Może niekoniecznie jako główne danie, ale trochę można zjeść bez problemów.

Offline kickboxer

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2016, 20:09:25 »
a czemu niemoge nalewek moge biore tylko omega 3,orotan litu,i magnez swojego czasu znalazłem cos takiego co o tym myslicie nalewka ojca klimuszko:
http://zioladar.com.pl/p/22/1232/nalewka-ojca-klimuszko-na-bezsennosc-200ml-kuracja-25-dniowa-bezalkoholowa--uklad-nerwowy-produkty-wg-zastosowania.html
a pozatym jak już nalewka z czegoś(kozłka) to jaką polecacie? bądż jakąs nalewke mieszanke.....
i jeszcze co sądzicie o tryptofanie?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2016, 20:11:09 wysłana przez kickboxer »