Autor Wątek: JASKRY  (Przeczytany 10742 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: JASKRY
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 24, 2015, 16:50:09 »
Mnie to wygląda na jaskra rozłogowego.
Rozłogowy strasznie się rozplenia i trudno go wytępić.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2015, 17:20:55 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 24, 2015, 19:13:54 »
Też mi się wydaje, że rozłogowy. Tamto zdjęcie było z sieci, podpisane jako jaskier rozłogowy. Zrobiłam dzisiaj swoje, ale szczerze mówiąc, gorzej na nich widać szczegóły, więc nie wstawiam. Po porównaniu widzę że to jest to samo. Tyle że widzę, że dzisiaj mam jeszcze więcej kwiatków :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 24, 2015, 21:58:45 »
No tom się mylił, jeszcze się w tych zjadliwych pietruchach rozeznam, biologiczne oko mam...
Dziś zobaczyłem nielada osobliwość, którą już oznaczyłem: wiciokrzew przewiercień, dziwny krzew pnący się gdzie bądź. Co ciekawe rośnie w trzyhektarowym, śródpolnym lasku koło mojego nowego miejsca zamieszkania. Lasek ów jest na tych arcyrolniczych terenach nielada osobliwością, pozostałością pierwotnego bagiennego lasu, dokładnie w tym stylu jaki dominuje w dzikiej dolinie pobliskiej Bystrzcy. Przewiercień może być odblaskiem dawnej świetności pobliskiego renesansowego założenia parkowego - albo też jest to jakieś stanowisko odosobnione i pierwotne - nigdy nie wiadomo... Ale te 3 ha mokradeł wśród pól rzepaku - bezcenne. A wygląda jak kolejny chaszczo-lasek wśród pól. A to coś więcej i doceniają to choćby ptaki (wielka rozmaitość gatunków, nawet żurawie się tam zatrzymują, się już uczeni interesowali).
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2015, 22:00:37 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline Dzika72`

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 04, 2015, 23:54:28 »

Jaskier ostry
w stanie suszonym źródło witaminy C, świeże do leczenia parchów
do płuc na chlamydie 1:1 z wodą zmiksować, zostawić na dobę, zmieszać z miodem 1:1, zażywać po łyżce, jeśli nie ma obrzęku gardła, możemy dalej 2-3 x dziennie przy chlamydiach i mykoplazmach płucnych

Basiu a ten na chlamydie do miksowania to swiezy ma byc czy ususzony?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 07, 2015, 11:29:45 »
Dzikiej może Basia dopowie.
Ja ujawnię mój plan syropowy: zrobię syrop zawilcowy z 3-4 łyżek suszu na odwarze z 1-2 liści bluszczu, a jako dodatek nalewka złociowa 1:10 (ale z cebulkami!). To będzie preparat na moje najgorsze zimowe chandry - no i komponent do dalszych miksów z wierzbą, trzmieliną, lukrecją, żywokostem czy choćby nawet zwykłym bzem... Skuteczność i szybkość działania takich złożonych preparatów jest zadziwiająca...
Różnice, głupcze!

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 29, 2016, 10:09:25 »
Miłorzębu nie łączyć ze śnieżyczką, wronim okiem
kolcosiłem..

Aktualnie wertuję temat miłorzębu. Może ktoś wie, jak to jest z łączeniem miłorzębu z eleuterokokiem? ;-)

Powyżej  Basia podaje we wspomnieniach , ze nie można łączyć, a tu stoi, że można:

"Korzystne jest łączenie preparatów miłorzębowych z glukozą, fruktozą (miód), kofeiną, jemiołą, arniką, dziurawcem, eleuterokokiem, cynaryzyną i lecytyną.:

http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p18.htm

http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p26.htm

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 18, 2017, 12:59:45 »
To widocznie jednak można z eleuterokokiem...
Co do zawilca to naleweczkę z suszu przetestuję w kremie na stany zapalne skóry - powinien chwytać jak wiele ziół.
Różnice, głupcze!