Autor Wątek: Malaria -pasożyt zarodziec - lek Artemisia annua - ekstrakt na zimno  (Przeczytany 17249 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Malaria -pasożyt zarodziec - lek Artemisia annua - ekstrakt na zimno
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 23, 2021, 17:10:43 »
O leczeniu malarii suszem z bylicy rocznej: https://kopalniawiedzy.pl/bylica-roczna-malaria-ACT-terapia-laczona-oparta-na-artemizynie-suszone-liscie-tabletki-Pamela-Weathers,26337 - w tym przypadku piszą, że susz był skuteczniejszy od leku na bazie ekstraktów. Będę się musiał uśmiechnąć do Wacka o susz :) .
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2021, 17:25:38 wysłana przez leo »

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 23, 2021, 17:34:19 »
....Będę się musiał uśmiechnąć do Wacka o susz :) .
Już nie uprawiam a.annua - nikt jej nie potrzebował , jeszcze w ubiegłym roku zebrałem kwiaty z samosiejek ale już wyrzuciłem na kompost bo potrzebne było miejsce  w suszarni - w tym roku samosiejek już nie zauważyłem.
https://zapodaj.net/396f5a9f49114.jpg.html
Foto. z ubiegłego roku

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 23, 2021, 18:23:49 »
W tym roku posiałem bylicę roczną i wyszła nadspodziewanie. Rozsadziłem w kilka miejsc i najlepiej rośnie na suchym jak pieprz piachu, obok popłocha i przytulii lekarskiej, wśród dorodnego uczepu.
Jakby co, to będę miał nasiona, a wiosną samosiewki, bo rośnie całkiem ładnie.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 24, 2021, 08:45:13 »
@Wacek, @Pragmatyk - dzięki za odzew :) . W międzyczasie sprawdziłem w magicznym ogrodzie - mają susz w ofercie. Może nawet lepiej tam, bo tych zalegających, zebranych na "jakby co" ziółek mam w nadmiarze. Gdyby się coś zadziało będę miał prawie od ręki i świeże. A po nasiona - pomyślę nad lokalizacją roślinki - pewnie się zgłoszę. Dzięki.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #19 dnia: Września 09, 2021, 15:48:18 »
O leczeniu malarii suszem z bylicy rocznej: https://kopalniawiedzy.pl/bylica-roczna-malaria-ACT-terapia-laczona-oparta-na-artemizynie-suszone-liscie-tabletki-Pamela-Weathers,26337 - w tym przypadku piszą, że susz był skuteczniejszy od leku na bazie ekstraktów.

Ja wyczytałem, że i owszem - susz w połączeniu z dożylnie podawanym artesunatem... jest skuteczniejszy od wyciągów z bylicy rocznej połączonych z lekami przeciwmalarycznymi...
jednak ten artesunat wygląda mi na kolejny produkt przemysłu farmaceutycznego w stylu wyciągów z jemioły...
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2021, 15:51:25 wysłana przez Pragmatyk »