Autor Wątek: jaki magnez? chelatowy  (Przeczytany 13546 razy)

Offline kickboxer

• Średnio Pisze
jaki magnez? chelatowy
« dnia: Stycznia 10, 2016, 14:46:44 »
witam poleccie mi jakiś dobry magnez na sen mam zaburzenia schizotypwe i ukszodzenie neurologiczne więć niemoge brać np. siledinu na schizofrenie bo mi to pogłębia więc biore do odbudowania tego kwasy omega 3 1000mg,orotan litu 5 mg mam zamiar kupić jakieś zioło nasenne dobre chyba kozłek lekarski plus cos tam może jeszcze,ale jaki magnez chodzi mi chelat bo mam cytrynian i zle na żołądek działa chelat ale czy lepiej z witaminą b6 bo są takie co mają 100% tej witaminy ale ona mi szkodzi na te uszkodzenie,więc czy taki magnez by się dobrze wchłaniał i działał na sen:http://www.solgar.pl/produkty/mineraly/magnez-chelat ?

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
Odp: jaki magnez? chelatowy
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2016, 09:42:58 »
Odpowiem tylko na pytanie : jaki magnez ? Bo akurat wczoraj na wykładzie ten temat dr na wyjaśniał.
- nie poleca chelatów
- stearynian upośledza wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
wiele jeszcze dr fachowo tłumaczył, może przyjdzie ktoś kto zdążył to wszystko zapisać i Wam wytłumaczy ja tylko wymienię co zapisałam z form magnezu, które sie wchłaniają:
- mleczan, cytrynian, fumaran (?), octan, jabłczan, chlorek, siarczan (ale tu przeczyszcza)
najlepiej wybrać formę magnezu, która ma status leku

Suplementacja przez skórę ma sens tylko u dzieci, my już mamy za grubą i piling nie pomoże ;)

Z góry przepraszam wszystkich farmaceutów i chemików którzy to czytają, nie mam (jeszcze) fachowego słownictwa, ale póki nie będzie lepszego wpisu to pozostawie te wypociny później skasuje aby nie paskudzic tego forum :>.

pozdrawiam
Aga
-
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2016, 10:19:19 »
Absolutnie się nie zgadzam, że przez skórę nie działa.

Biszofit plus chlorek działa już po 1 użyciu i skurcze przechodzą.

A sporo osób uważa, że jestem gruboskórny. ;)

My wszyscy wiemy jaka jesteś dobra więc po co ta skromność.
Ja bym chciał wiedzieć wszystko to co Ty.

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2016, 11:14:13 »

Suplementacja przez skórę ma sens tylko u dzieci, my już mamy za grubą i piling nie pomoże ;)

W takim razie jaki sens ma używanie kremów, maści, różnych okładów, maseczek?

Kąpiele w chlorku magnezu stosuję od dwóch lat codziennie i zapewniam, że to najlepszy sposób na uzupełnienie magnezu w organizmie :)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:16:31 »
Też nam trudno to było przyjąć do wiadomości na wykładzie i dr tak samo usłyszał sprzeciw z sali ale ponownie potwierdził wyższość wchłanialności magnezu przy podaniu doustnym nad podawaniem przez skórę. Co wiecej formy nieorganiczne są skuteczniejsze. Weterynarze mogą też to potwierdzić.

Nie oznacza to że wcale się nie wchłania przez skórę. Wchłania się ale bardzo mało.
Jeśli ktoś to robi systematycznie, długo i uparcie pewnie po jakimś czasie odczuje jakies skutki.

janek - biszofit to nie tylko magnez, moja Mama też sobie to chwaliła, zwłąszcza że sąsiadka też chwaliła, kupowała, używała i była zadowolona.
Jeśli Tobie pomaga, smaruj na zdrowie :)

edit: dodam jeszcze że na pierwszysch wykładach mieliśmy obrazki z jakich warstw składa się skóra i jak się trzeba nagimnastykować aby cos przez skórę przeszło. Gdyby skóra tak łatwo wszystko przepuszczała to by było nieciekawie. Co nie oznacza że jest to worek foliowy i dowoli mozna sobie wcierać kosmetyki z tym całym chemicznym dobrodziejstwem - dr prowadził kilka lat temu badania nad tymi dodatkami i ich wpływie na zdrowie.

Fajnie by było pomijać niekiedy układ pokarmowy, no ale jak się nie da to się nie da i trzeba stanąć w prawdzie ;)

Jednak przy wykazanych niedoborach magnezu, niskim poziomie w organiźmie najlepiej sięgnąć po preparat doustny do menu wprowadzic fasole i sezam, popijać kakao a przed snam wysmarować się biszofitem lub zrobic kąpiel magnezową w chlorku :)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2016, 12:21:15 wysłana przez Mama »
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:32:04 »
Ja stosuję następującą mieszankę magnezową.
Podobnie polecam innym.

50% biszofit +  50% roztw.chlorku magnezu ok. 10-20%

Butelka+atomizer i tym pryskam.

Uważam, że przechodzi łatwo przez skórę bo: łapią mnie w nocy (jak długo nie stosuję suplementacji) od czasu do czasu skurcze, wystarczy, że się popsikam (najczęściej wystarcza 1 raz bo potem o drugim zapominam) i problem znika na 1-3 tygodnie.

Czyli się myliłem, tym razem co do swojej gruboskórności ;D

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:43:58 »
Ja stosuję następującą mieszankę magnezową.
Podobnie polecam innym.

50% biszofit +  50% roztw.chlorku magnezu ok. 10-20%

Butelka+atomizer i tym pryskam.

Uważam, że przechodzi łatwo przez skórę bo: łapią mnie w nocy (jak długo nie stosuję suplementacji) od czasu do czasu skurcze, wystarczy, że się popsikam (najczęściej wystarcza 1 raz bo potem o drugim
zapominam) i problem znika na 1-3 tygodnie.
Czyli się myliłem, tym razem co do swojej gruboskórności ;D

Przyznaję rację Jankowi, doświadczam to na własnej skórze. Gdy z jakiegoś powodu zamieniam kąpiel na prysznic, natychmiast w nocy zostaję ukarana skurczami mięśni. :D

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2016, 12:48:25 »
Antonio.
Ja Ci tak do końca nie wierzę :o z tym przyznawaniem mi racji.
Różnie z tym bywa.
A za parę postów nie zmienisz tego?

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2016, 13:07:00 »
Janku, nie czepiaj się  :-*
Aż strach pomyśleć ile tabletek magnezu dziennie rzeba by było przyjąć by uzupełnić niedobór?
Jakie potrawy i w jakich porcjach dziennych należałoby konsumować aby uzupełnić wszystkie brakujące witaminy i minerały?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2016, 13:23:52 »
Przepraszam, że obok tematu magnezu ale mam pytanie do Mamy. Interesuje mnie czy dr coś wspominał o wchłanialności krzemu przez skórę? Chodzi mi o tzw balsam krzemowy.

Ja po kąpieli w chlorku magnezu zasypiam momentalnie. Stopy mają chyba jednak większe zdolności przyswajania :)
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2016, 13:24:54 »
Antonio - zakopuję go.
Proszę nie wykopuj go.

Być może mamy podobne podejście - ja twierdzę, że zróżnicowana dieta dostarcza raczej wszystkiego.
Ja tylko czasem zimą jak zauważam pękanie skóry to kupuję najtańszą multiwitaminę i stosuję do końca pudełka.

Podziwiam osoby które wszędzie się doszukują niedoborów jakiś związków.
Bo badań naukowych na to, że brak czegoś tam powoduje cuś tam jak mawia miszcz to jest mnóstwo.

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 11, 2016, 13:42:36 »

Podziwiam osoby które wszędzie się doszukują niedoborów jakiś związków.
Bo badań naukowych na to, że brak czegoś tam powoduje cuś tam jak mawia miszcz to jest mnóstwo.

Między doszukiwaniem się a lekceważeniem braków jest duża różnica. Zawsze odczuwa się skutki niedoborów, tylko nie zawsze wiadomo czego brakuje.

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 11, 2016, 17:18:11 »
Ja się w ciąży smarowałam po łydkach balsamem magnezowym z przepisu Inez i super pomagało - jak dzień nie posmarowałam to już skurcze mnie łapały, jak posmarowałam, to zaraz mijało. I to był balsam, który miał mniej chlorku magnezu niż jakieś tam oliwy magnezowe czy coś. Więc jakoś nie wiem jak z tym jest.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 11, 2016, 17:26:22 »
Oczywiście, że się bdb wchłania przez skórę, takich osób jest mnóstwo.

Nikt z nas nie kwestionuje tego, że użycie wew będzie skuteczniejsze a już szczególnie jakiegoś wymyślnego preparatu chelatowego. Jednak po co wew, jak taniej i na pewno bezpieczniej można zew.

Poza tym nie wiem czy użycie wew zadziała tak szybko jak zew. co już jest zupełnie dziwne.

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 11, 2016, 17:37:34 »
Chela-Mag B6 na tapecie czyli o czym nie mówią w reklamach ;)

http://zapytaj-farmaceute.blogspot.se/2012/03/chela-mag-b6-na-tapecie-czyli-o-czym.html