Kupiłem sobie książeczkę "Mieszanki ziołowe w lecznictwie" najciekawsze są jednak sprawy nie związane z treścią bo w treści są opisane różne mieszanki z serii ......san czyli nerwosan,septosan, degrosan,crdiosan itd.
Książkę wydała chyba Mazowiecka Wytwórnia Produktów Zielarskich w Kutnie, 1956r.
Na jednej z stron jest podana sieć placówek - Hurtowni Zielarskich oraz Wzorcowych Sklepów Zielarskich podległych Zarządowi Przemysłu Zielarskiego.
Takich sklepów było 50, najciekawsze są adresy - dla mnie te sklepy były umiejscowione na najważniejszych ulicach, dziś byśmy może powiedzieli na najdroższych ulicach, podam parę przykładów.
Nie znam centrów innych miast ale przypuszczam, że było podobnie.
Chorzów, Zabrze ul.Wolności; Katowice ul.3maja i Korfantego; Sosnowiec ul.Modrzejowska;Rybnik ul.Kościelna;
Warszawa - ul.Krakowskie Przedmieście, Puławska,Marszałkowska;Łódź - 2 adresy na Piotrkowskiej; Zakopane ul.Krupówki; Kraków - ul.Szewska
Ciekawe kiedy te czasy,instytucje wrócą bo ja raczej nie mam wątpliwości, że raczej wrócą, ale raczej później niż wcześniej.