Zresztą po co zaraz książki, zasady są proste i dość jasne.
Dla laika jakim jesteś gościu, to zasady są proste. Nie wiem po co zabierasz głos jak nie masz o czymś zielonego pojęcia. Jak sądzę ty to nawet stężeń nie potrafisz sobie obliczyć.
Dla kogoś kto ma wiedzę, wcale proste nie są. W języku polskim książek jest niewiele ale są tyle że przedwojenne lub tuż powojenne.
1. Bronisław Koskowski Nauka o przyrządzaniu leków i ich postaciach rok 1921
2. Gatty Kostal Zarys farmacji galenowej (1948), Preparaty galenowe (1959)
3. Stanisław Bukowski Receptura i zarys technologii leków wyd I i II
3. Feliks Modrzewiecki Farmacja stosowana wyd. I, II i III
4. Czesław Fink Finowicki Preparatyk galenowa
5. Janusz Supniewski Receptura
6. Koczwara Farmakognozja
7. Andrzej Danysz Farmakologia i receptura ale tylko wydanie dla felczerów
8. Stanisław Buchner Fitochemia roślin leczniczych
kanon Hagers Hagers Handbuch der pharmazeutischen Praxis wydanie do 1938 roku
R. Hänsel • O. Sticher Pharmakognosie – Phytopharmazie
T. Dingermann’a i D. Loew Phytopharmakologie
ale niestety nie ma książki w której było by wszystko choć najbliższy jest Hagers. Rosjanie zazwyczaj stosują tylko 3 stężenia spirytus, 70% i wódka czyli 40% /to oczywiście stężenia objętościowe/.
Pierwsze co trzeba ustalić to co chce się uzyskać i w zależności od tego ustalać stężenia alkoholu. Czasem stosuje się stężenie optymalne czyli takie przy którym najwięcej związków przechodzi do nalewki.
Każda grupa związków ma inne stężenie alkoholu jakie się stosuje. Tu trzeba by długo pisać.
Najlepiej to sobie wypisać z bloga doktora optymalne stężenia jakie podaje. Ja osobiście nie stosuję stężeń optymalnych. Robię często preparaty celowane w daną grupę związków.
Podałem gdzieś linka do książki Michela Moora
Odrębną kwestią są intrakty. Tu jest sprawa skomplikowana mocno bo czasem stosujemy gorący lub nawet wrzący alkohol by zdezaktywować enzymy. Ja generalnie to przed otrzymaniem jakiegoś preparatu wyszukuję informacje a potem decyduję jaką metodę wybrać.
Nie mam na razie pełnego rozeznania ale będę próbował ustalić wpływ dodatków poprawiających skuteczność ekstrakcji jest ich kilka. Ponadto nalewki dobrze jest homegenizować. Poprawa to wyraźnie ich skuteczność.