Autor Wątek: Żółć medyczna  (Przeczytany 10488 razy)

Offline alla

• Średnio Pisze
Żółć medyczna
« dnia: Stycznia 08, 2016, 15:35:41 »
Czytając literaturę rosyjską o lecznictwie ludowym, zainteresował mnie temat żółci medycznej. Niestety w literaturze/stronach internetowych polskich ... i w aptekach, nic nie słychać na ten temat.

W Rosji można kupić gotowe leki z dodatkiem żółci zwierzęcej lub samą żółć, suszoną, płynną zakonserwowaną, z dodatkiem ziół, lub w maści. Wielu osobom pomogła na ostrogę piętową, bolące kolana, stany zapalne wątroby, choroby reumatyczne. Z tego co czytałam, zakres działania leczniczego żółci jest dość szeroki.

Czy ktoś z Was używał takiego specyfiku? Interesuję mnie, jak i czy można zrobić lek z żółci w domowych warunkach ... bo jeszcze do tego nie dokopałam się w rosyjskiej literaturze  :) ale będę grzebać dalej.

Zapraszam do dyskusji.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Żółć medyczna
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2016, 17:08:32 »
:-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 08, 2016, 18:13:48 »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 08, 2016, 18:26:48 »
Dzięki, już się doczytałam na rosyjskich stronach  :) ale mnie bardziej interesuje zrobienie maści z żółcią, chociaż aplikowanie żółci na chorą wątrobę też jest bardzo interesujące.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 08, 2016, 19:06:43 »
Dzięki, już się doczytałam na rosyjskich stronach  :) ale mnie bardziej interesuje zrobienie maści z żółcią, chociaż aplikowanie żółci na chorą wątrobę też jest bardzo interesujące.

Czy mogę prosić o link do tych rosyjskich stron?   :)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 08, 2016, 20:18:12 »
Wrzucić w google Медвежья жёлчь  wyskoczy. Ruscy hodują /nie wiem czy do końca legalnie/ niedźwiedzie dla żółci. Ale kto tam ich na Syberii sprawdzi. W końcu tam dzień zaczyna się szklaną bimbru na rozruch. Potem następna przy obiedzie na lepsze trawienia i jeszcze jedna na noc na lepszy sen :) Tam chyba niemowlakom daje się bimber dla treningu. Zawsze podziwiałem Rosjan, że potrafią tak pić dzień w dzień. Ja odmiennie od tzw. polskiej prawicy nie mam do Rosjan nic.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 08, 2016, 21:08:00 »
I-y raz będąc na forach - JESTEM ZAŻENOWANA - zwierzęca żółć? Na forach zielarskich? Rozumie że nie wszyscy odżywiaja sie bezmięsnie ale kobieto - zacznij od swojej żółci....

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 08, 2016, 21:34:43 »
I-y raz będąc na forach - JESTEM ZAŻENOWANA - zwierzęca żółć? Na forach zielarskich? Rozumie że nie wszyscy odżywiaja sie bezmięsnie ale kobieto - zacznij od swojej żółci....

Daj sobie spokój alcia, jesteśmy w dziale "Medycyna naturalna, ale nie typowe ziołolecznictwo" to odpowiednie miejsce, jak Ci się nie podoba to tutaj nie zaglądaj.

Doustne zażywanie żółci ma sens, przy niedoborze własnej trawienie tłuszczy jest upośledzone ponieważ organizm nie może zemulgować dostarczonego tłuszczu. Dzięki emulgacji już w żołądku a nie w dalszej części układu, wydajniej działa lipaza żołądkowa i dalsze trawienie przebiega sprawniej. Podejrzewam też, że żółć działa też jako klasyczne amarum.

pozdrawiam
A.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2016, 22:54:45 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 09, 2016, 17:57:43 »
Werbena proszę bardzo.

http://www.sift.ru/natural_remedies/bile/preservation/

Chm... jedna strona się wkleiła a reszta nie chce  :o ale na tej też sporo informacji jest, zaraz jeszcze będę próbować wklejać.