Autor Wątek: Kwietniowe zbiory...  (Przeczytany 97353 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Kwietniowe zbiory...
« Odpowiedź #210 dnia: Kwietnia 22, 2019, 22:46:29 »
Sałatka: liście czosnku niedźwiedziego, liście mniszka, czosnaczek, gwiazdnica, liście chrzanu, liście lipy - taki przegląd chwastów na działce i po drodze.

Niestety, czosnek niedźwiedzi lada dzień zacznie kwitnąć, więc to chyba już końcówka zbioru liści.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Kwietniowe zbiory
« Odpowiedź #211 dnia: Kwietnia 27, 2020, 10:07:58 »
Wczoraj na zbiegowisku w miłym towarzystwie zbierałysmy śledziennicę, liście czarnej porzeczki, pierwszą przytulię czepną, spalony słońcem kurdybanek, kwiaty stokrotek, kwiaty i liście mniszka, pokrzywę i młode liście brzozy. Przy okazji można było się poczęstować soczystymi, słodkimi pączkami lipy.

Obiektywnie należy stwierdzić, że jest paskudna susza.

Pozdrowienia :-)

Offline Magdalenna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: Kwietnia 28, 2020, 14:59:58 »
Poszukuję źródła gliceryny i innych odczynników chemicznych do wykorzystania wewnętrznego, czy możecie podać namiary na swoje źródła? W pobliskich aptekach gliceryny brak.

Busiu czyli ekstrakty łączysz z gliceryną w stosunku 1:1. Wodą z solą dezynfekujesz ?Dlaczego mrozisz?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #213 dnia: Kwietnia 28, 2020, 15:44:14 »
Jeśli potrzebujesz większą ilość gliceryny to w aptece nie opłaca się kupować. Bez problemu dostaniesz w sklepach internetowych glicerynę roślinną farmaceutyczną.
 Niedawno znajomy zamawiał tutaj:
https://www.ichemia.pl/355,gliceryna-roslinna-farmaceutyczna-99-5-1l-1-26kg.html?gclid=EAIaIQobChMIwsC0r5-L6QIVHIuyCh3ABwH8EAQYASABEgIkzPD_BwE

Jeśli potrzebujesz niewielką ilość to poproś, żeby w aptece zamówili - na ogół są to buteleczki 80, 100 ml.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #214 dnia: Kwietnia 28, 2020, 21:21:11 »
A ja dziś miałam zaszczyt spotkać ośmiał mniejszy.
Nie wiem czy coś z nim zrobię.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #215 dnia: Maja 01, 2020, 11:34:24 »
W połowie kwietnia ukopałam jeszcze korzeni żywokostu. Kilka dni temu zbierałam liście podagrycznika, szczyty pędów pokrzywy, czosnaczek, liście lipy. Z ogródka liście czosnku niedźwiedziego i rukolę.

Zielsko wyjątkowo liche w tym roku z powodu suszy i z tego powodu wszystko śpieszy się do kwitnienia.
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2020, 11:38:39 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #216 dnia: Kwietnia 06, 2021, 12:05:47 »
Pierwszego kwietnia nadarłem gwiazdnicy i utoczyłem z niej ok. 2 litrów preparatu który można nazwać "sokiem/succus" (jest nieco rozwodniony).
Na swą kolej czeka teraz drobny przetacznik perski i/lub bluszczykolistny na skrajach pól - oba gatunki bogate w gorzkie irydoidy. Po nazbieraniu dużej ilości tego zielska można je zmielić, rozrobić z wodą 1:2 lub 1:3, dodać kwas, cukier i drożdże winiarskie i upędzić wino. Można też liczyć na dzikie drożdże ale wówczas raczej nastawmy się na ocet a nie wino.
Na Dolnym Śląsku kokorycz pusta, złoć i zawilec w pełnej krasie - ja ich w tym roku nie zbieram bo mam zapas wyciągów (wszystkie te wiosenne roślinki bardzo lubię).
Różnice, głupcze!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #217 dnia: Kwietnia 06, 2021, 14:23:16 »
Właśnie zrobiłem sobie sadzonki trędownika z odrostów - już pędzą się w inspekcie.
Trochę pniarka, czyrenia ogniowego do woli, czaga z olchy wpadła do koszyka, rzeżucha łąkowa także posadzona bliżej domu, sporo korzenia żywokostu - już się suszy i kilka sadzonek arcydzięgla litworu i nadrzecznego - na zieleninę. Podagrycznik na zielono już od tygodnia!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #218 dnia: Kwietnia 09, 2021, 01:07:53 »
Dzisiaj był owocny wypad: dwie sadzonki mahonii, kilka sadzonek dziewanny wielkokwiatowej, kilka sadzonek popłochu, tak z kilo kwiatu tarniny, sporo podbiału.
Pierwsze śledziennice!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #219 dnia: Kwietnia 24, 2021, 21:32:28 »
Szukając ciekawych ziół kieruję się często gustem dzikiej zwierzyny... Dziś trafiłem, na podmokłej łączce, na świeże miejsce żerowania dzików. Zainteresowało mnie czegóż one tam mogły szukać i okazało się, że to doskonałe stanowisko pięciornika gęsiego srebrnego i rutewki orlikolistnej. O ile pięciornik opisany jest dość obszernie, to rutewka bardziej na czuja została zaintrodukowana w moim ogrodzie, a przy okazji trafiła tam też wierzbownica kosmata, którą Basia pomogła rozpoznać w ubiegłym roku, a której sporo rośnie przy rzeczonej łączce.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2021, 23:49:02 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Stella

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #220 dnia: Kwietnia 27, 2021, 23:00:28 »
Czy u Was śledziennica w tym roku później?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #221 dnia: Kwietnia 27, 2021, 23:46:04 »
No nie wiem czy później, bo pierwszą widziałem już jakiś czas temu (09.04), kolejną dwa dni temu... ale nie są to "łany", a raczej pojedyncze roślinki.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #222 dnia: Kwietnia 11, 2022, 16:30:43 »
Pierwsze kleszcze w tym roku! Koty przynosiły już w styczniu, ale pierwzy raz znalazłem na sobie (a raczej na odzieży). Pokazał się piżmaczek, szczypior czosnkowy w pełni, arcydzięgiel i kozłek pokazują pierwsze liście (choć sarny niekiedy zwęszyły je szybciej :-) Gajowiec żółty przygotowuje się do kwitnienia (ale jeszcze nieco za zimno), widać pierwsze listki wierzbówek i wierzbownic. Akurat do zbioru są pączki kwiatowe i liściowe czeremchy!