Autor Wątek: Jaka to roślina?  (Przeczytany 446061 razy)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
Odp: Jaka to roślina?
« Odpowiedź #1350 dnia: Czerwca 19, 2025, 10:43:10 »
Bardzo dziekuję za podpowiedź. Chciałam właśnie, żeby to był pszeniec :) .Natrafiłam wczoraj w jednym z filmików nasz doktor opisuje go  i mówi,że to dobry zamiennik leków przeciwzapalnych: ibuprofenu, diklofenaku, naproksenu,  itp. tylko trzeba go ostrożnie stosować.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #1351 dnia: Czerwca 19, 2025, 14:05:45 »
Na to spanie można spróbować teaninę: https://medpak.com.pl/blog/poradniki/l-teanina-dzialanie-dawkowanie-skutki-uboczne - dobrze działa. Cytat: "Teanina zwiększa również aktywność fal mózgowych alfa, które są obecne podczas stanu głębokiej relaksacji umysłowej oraz w trakcie snu w fazie REM. Ponieważ substancja ta pogłębia i przedłuża właśnie tę fazę snu, wpływa na polepszenie jego jakości" - właśnie w fazie REM snu zachodzi regeneracja organizmu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #1352 dnia: Czerwca 20, 2025, 10:13:02 »
Chciałam właśnie, żeby to był pszeniec :) .Natrafiłam wczoraj w jednym z filmików nasz doktor opisuje go  i mówi,że to dobry zamiennik leków przeciwzapalnych: ibuprofenu, diklofenaku, naproksenu,  itp. tylko trzeba go ostrożnie stosować.

Na pewno ładnie rozkurcza mięśnie w brzuchu i łagodzi bóle brzucha. Wystarczy łyżeczka do kubka, zalac wrzątkiem i pogrzać w innym garnku z wodą przez 15 min, poczekac aż wszystko opadnie i można wypić. Można podzielić to na 2 porcje, można dodać sok lub miód. Skutków uboczych brak.

Jak się zbiera, to warto zwrócić uwage, czy nie jest zagrzybiony. Nie wiem, czy grzyby poprawiają jego własności, czy są toksyczne, więc bezpieczniej jest zbierać bez dodatków.

Pozdrowienia :-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #1353 dnia: Czerwca 20, 2025, 16:31:20 »
A mogę dodać do tego pszeńca trędownika i pić razem? Chodzi mi o działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe na mięśnie, stawy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2025, 16:54:58 wysłana przez Alinaanna »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #1354 dnia: Czerwca 23, 2025, 20:53:08 »
Możesz łączyć i możesz zamieniać. Skład mają dość podobny, oczywiście są różnice procentowe, ale to jest podobna kategoria surowców.

Czy zadziała przeciwbólowo u Ciebie? Nie wiem, sprawdź po prostu.

Możliwe, że część surowca trzeba będzie zalać wódką, by działanie znieczulające było mocniejsze, ale najpierw sprawdź działanie naparów, to unikniesz niepotrzebnych promili.

Pozdrowienia :-)