Autor Wątek: Kwietniowe zbiory...  (Przeczytany 97247 razy)

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
Kwietniowe zbiory...
« dnia: Kwietnia 01, 2011, 19:35:33 »
Wychodząc w ten "prima aprilisowy" poranek do pracy, zabrałem z sobą mały, wiklinowy koszyk
celem godnego  ::) uczczenia nowego, zielarskiego miesiączka zbiorem stosownej roślinki.
Około godz. 15.01  8) przez czysty przypadek  ??? wszedłem na fragment łęgu z przepięknym
widokiem jednej z ulubionych roślinek Arte - śledziennicy skrętolistnej. I tak malutkim zbiorem
tego ziela rozpocząłem kwietniowe zbiory... Pozdrawiam Brać Zielarską  :).

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Kwietniowe zbiory...
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 01, 2011, 21:26:40 »
Ale czas żeś przedstawił bardzo precyzyjnie... :) To się ceni  8) Pozdrowienia Ted-Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2011, 08:10:08 »
Dzisiaj wykonałem moja ulubiona sałatke w której skład wchodzą świeże zioła pokrzywy , mniszka i liscia bzu czarnego. Totalny napalm wzmacniający dla organizmu. Całośc mieszam z olejem lnianym.
Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2011, 08:46:20 »
u mnie jeszcze nic nie kwitnie, wszystko jest 2-3 tygodnie później.

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2011, 09:17:42 »
U mnie też wiele nie kwitnie ale pokrzywa już jest bardzo ładna, chyba zupkę zrobię :), bo do sałatki za mało składników.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2011, 21:23:56 »
Szafran robi się z krokusów, kwitną krokusy.
Z naszych coś szafranowatego można zrobić?

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2011, 15:38:43 »
Można, ale tylko z tych wyhodowanych w ogródku. Dziko rosnące są pod ochroną  8).
Pan Doktor był uprzejmy zapodać http://rozanski.li/?p=410 oraz
http://rozanski.li/?p=205 jaką liczbę kwiatów należy zebrać, aby sprawę załatwić jak
należy  ::). Rozumie się, że dla westmanów czynu (tudzież oczywiście -nek) to jest mały pikuś,
słowem - nie ma o czym gadać  ::)... Ale to wstawanie o świcie  ::)... Sowy, moim zdaniem,
odpadają  8).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2011, 20:57:03 wysłana przez Tadeusz Grąd »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 08, 2011, 22:18:55 »
Jakoś dotąd nie wpadłam na pomysł zjadania liści bzu. Dziękuję, jutro degustacja. A jak skusić się na podagrycznik?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 09, 2011, 05:44:12 »
Super sprawa na wiosenne stany przejściowe kiedy organizm potrzebuje wzmocnienia. Smak naprawdę wyszukany. Swoja droga takie uczty ze swieżych wczesno-wiosennych zioł są dla mnie podstawą wzmocnienia organizmu na caly rok i jestem święcie przekonany ze daja moc na cały rok....

Pozdrawiam - Fresh

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 09, 2011, 16:33:37 »
Właśnie zakończyłem zajęcia terenowe i oto plony :
1/ 4 litry soku brzozowego z wczorajszej nastawki
2/ wiaderko kłączy lepiężnika białego
3/ kwitnie już miodunka, a więc oznakowane stanowiska do zbioru
4/ do tego koszyczek świeżej, chrupiącej niczym bułeczki z makiem - śledziennicy, do suszenia.
Na dokładkę, napotkany po drodze, zaprzyjaźniony pszczelarz w ramach "machniom" za sok
brzozowy z poniedziałkowego udoju wstawił mi do plecaka słoik pyłku pszczelego.
Hmm,  ::) - bywały gorsze dni - pomyślałem i wróciłem do domciu.
Pozdrawiam  ;).

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 10, 2011, 10:47:02 »
Moi mili, udało się!

Wreszcie wygospodarowałem trochę czasu i wybrałem się na przechadzkę po najbliższym moim lesie. Niby rekonesans, ale dzis na śniadanie już poczestowałem się młodą pokrzywą, pycha!
Do tego już trochę liści mniszka oraz upragniony podbiał. Teraz go suszę, będzie na przypadłości gardłowe.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 10, 2011, 12:03:39 »
 Witajcie

U  mnie  jeszcze  zimno. Pokrzywę  można  podskubywać. Można  z  niej  też  już zrobić  trochę   świeżutkiego  soku,  zakonserwować  solą  albo  alkoholem,  to  dla  chętnych  i    dla  tych  co  niby  nie  mają  czasu.  Taki  sok   zrobiony  co  jakiś  czas  może  być  stosowany  codziennie. Przechowywać  w  lodówce.
U  mnie  sledziennica  jeszcze  maleńka,  na  następny  tydzień  zapewne  będzie  już  " akuratna"  do  zbiorów.  Za  to napotkałam  całą   słoneczną  łąkę-  żółty  podbiał. Zerwałam  3  koszyki,  będzie  się  czym  dzielić  z  chętnymi  .Teraz  się  suszy.  Właściwie  to  ubolewam,  że  tak  cenny  surowiec  zielarski  jak  kwiatki  dobrze  ususzonego  podbiału  nie  cieszą  się  ogólnie  powodzeniem wśród   naszego   społeczeństwa.Wynika  to  zapewne  z  faktu,  że   tak  na  prawdę  zaginęła  tradycja    sięgania  po  zioła. Cieszę  się  ,  że  mamy  tak  ambitną  zielarską  witrynę  stworzoną  przez  " Naszego  Doktora",  no  i  że   sami  dzięki  tutaj  uzyskanej  wiedzy  możemy   propagować w    zakresie  swoich  możliwości ideę  zielarstwa  i  ziołolecznictwa. Może  nasze  skromne   zachęty   w  naszych  środowiskach  w  jakich  przyszło  nam  żyć  przyniosą  za  jakiś  czas  owoc.
 Niebawem  zakwitnie  miodunka, pierwiosnka ,  nie  możemy  o  nich  zapomnieć. Jak  donoszą  koledzy  z  forum  już  pojawiają  się  pierwsze  zwiastuny   jako  sygnały  do    rychłego  zbioru  w/w    roślin.

Mnie  na  wczorajszej  wyprawie  do  lasu  ucieszyły   koszyczki  kwitnącego  lepiężnika  różowego,  który  ubiegłego  roku  sumiennie   nasadzałam  nad   bajorkiem  w  lesie.Za  jakiś  czas  będę  tam  miała  i  ja  i  inni  chętni  miejsce  do  zaopatrywania  swojej  apteczki  w  tę  roślinkę.

Pozdrawiam,  arte

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 11, 2011, 08:38:26 »
Wczoraj zebrałem świeżutkie listki jarzębiny. Są u mnie podstawą mieszanek , szczególnie zimą. Na surowo maja bardzo charakterystyczny smak- mi smakuje :)

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2011, 12:09:11 wysłana przez freshbynature »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 11, 2011, 11:45:00 »
Oj Robercie-tyle masz pomysłów na mocarnego człowieka, czy ty przypadkiem na wzór sąsiadów z Pragi nie masz hodowli Golemów?
Specjalnie dla Ciebie dedykuję wpis SERADELA.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:13:11 »
No tak to juz jest ze moc jest potrzebna aby móc pomagać innym... A o hodowli pomyslę :) Za dedykacje szczerze dziękuje i obiecuje że sie miło zrewanzuję a tym czasem zabieram się  do czytania

Pozdrawiam - Fresh