Autor Wątek: Czy jest szansa na odbudowę uszkodzonego nerwu? Objawem jest niedoczulica stopy  (Przeczytany 17480 razy)

Henryka

• Gość
Przypadkowo znalazłam wspaniałą stronę a własciwie mnóstwo stron na których P. dr Henryk Różański dzieli sie swoją ogromną wiedzą. Od kilku dni siedzę przy komputerze i głównie dodaje do "ulubionych" żeby kiedyś dokładniej doczytać. Dzisiaj nawet udało mi się lekko przypalić rodzince ziemniaki na obiad - ale dało się uratować i nie było zbytnich protestów.  Szukam informacji na temat terapii, która pomogłaby w odbudowie uszkodzonego nerwu. Przy przepuklinie kręgosłupa został uszkodzony jeden z nerwów kulszowych i objawem jest niedoczulica stopy i podudzia.  Leczenie farmakologiczne nie przyniosło poprawy.  :(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
A może ten nerw nie jest uszkodzony, może jest tylko przyciśnięty?

Proszę, napisz, co było robione, a szczególnie, jak robiono fizykoterapię? Czy było jakieś sanatorium?

Pozdrowienia :-)

Henryka

• Gość
Dostałam kilka serii zastrzyków Milgamma (nie jestem pewna czy dokładnie podałam nazwę) Byłam w sanatorium. Różne rehabilitacje - laser, pole magnetyczne, ultradzwieki, prądy - których nigdy nie czułam. Początkowo nie mogłam stanąć na palcach, to wróciło dość szybko, natomiast czucie i odruchy przy pukaniu młoteczkiem niestety nie. Z badań miałam rezonans magnetyczny.

Henryka

• Gość
Stosowałam cwiczenia wg metody McKenziego, co chyba uratowało mnie przed operacją ale niestety nie ma poprawy z tym czuciem.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Nie tak dawno czytałem lub oglądałem program o wózkarce, biorącej udział z ściganiu sie na wózkach, której wróciło czucie w nogach. Jak widać wszystko jest możliwe.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Wydaje się, że te ćwiczenia są bardzo racjonalne. Czy też pływasz? Jeśli masz pracę siedzącą, to podobno cuda robi dla kręgosłupa siedzenie na dużej piłce, zamiast na krześle - w takiej sytuacji mięśnie kręgosłupa muszą pracować aktywnie cały czas i się dobrze wzmacniają bez poświęcania na to dodatkowego czasu.
Możesz sobie robić domowe sanatorium w wannie. Moje propozycje: kąpiele ziołowe - na przemian tymianek lub majeranek, gałązki sosny lub świerku, siano lub słoma z owsa. Możesz sobie zorganizować polewanie pleców: zdejmij słuchawkę prysznica i polewaj plecy na przemian strumieniem wody chłodnej (nie lodowatej) i ciepłej. Po tym do łóżka spać.
Przeczytaj wątek o smarowidle na kręgosłup z "naszych przetworów". Można też zastosować zioła szwedzkie, coś z żywokostem i po kolei, co masz do smarowania, aby tylko nie kosmetyki. Smaruj całą nogę od stopy do kręgosłupa.

Do picia, po kolei, jak leci wszelkie mieszanki mineralizujące kości i przeciwreumatyczne, nie ważne według jakiego przepisu. Na pewno gotowany (ma się bełtać!) przez pół godziny skrzyp, przytulia i dużo witaminy B, magnezu, mleko, dzikie ryby, orzechy.

To może potrwać wiele miesięcy, ale się nie załamuj. Dobrze, że już wróciły niektóre funkcje.
Znajomej też wypadł dysk i od wielu miesięcy chodzi na gimnastykę i powoli jest coraz lepiej. Nie mogła chodzić, a teraz juz wróciła do pracy. To się cofa, ale trzeba dużo pracować,

Może ktoś się wypowie więcej na temat diety?

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Radziłabym okłady z oleju rycynowego oraz kąpiele (moczenie) w kapieli drożdżowo kapustnej
Kąpiel z drożdzy i kapusty (dobra również na łuszczycę):
Poszatkować główkę kapusty u zagotować w 3 litrach wody, gotować 5 minut. Wlać do wannny dodać 1/2 kilo drożdży, kapiel powinna trwać 20 minut.