Autor Wątek: Lekarz - badanie poziomu homocysteiny - badanie krwi.  (Przeczytany 27417 razy)

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
Lekarz - badanie poziomu homocysteiny - badanie krwi.
« dnia: Grudzień 15, 2015, 09:09:46 »
Należy pochwalić znaczną grupę lekarzy za to, że polecają swoim pacjentom zbadanie poziomu homocysteiny.

Homocysteina jest według ostatnich odkryć przyczyną miażdżycy a co dalej idzie udarów.

Za merytorycznym portalem diag.pl a dokładniejszym linkiem:
http://www.diag.pl/Badanie-Homocysteina.93+M5e684ea0828.0.html [dostęp 2015-12-07]
cyt.
"

Homocysteina

Kod ofertowy: 83

Kod ICD: L62
Grupa Badań: DIAGNOSTYKA CHOROBY WIEŃCOWEJ I CHORÓB SERCA

Opis badania:

Oznaczenia homocysteiny jako czynnika przyspieszającego miażdżycę oraz żylne i tętnicze powikłania zatorowo-zakrzepowe. Ocena  ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, naczyniowo-mózgowych i naczyń obwodowych.

Znaczenie kliniczne:

Pomiar stężenia homocysteiny (HCY) wykorzystuje się w ocenie ryzyka chorób o podłożu miażdżycowym i zakrzepowym. Wysoki poziom HCY w osoczu jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia: choroby wieńcowej, zawału serca, miażdżycy tętnicy szyjnej, miażdżycy tętnic obwodowych, miażdżycy tętnic mózgowych, udaru mózgu, zakrzepicy żylnej i zatorowości tętnicy płucnej.

Oznaczenie HCY jest zalecane u osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych: cierpiących na nadciśnienie, nadwagę, palaczy, z podniesionym poziomem lipidów, chorych na niewydolność nerek, ckrzycę, z zespołem metabolicznym, chorobami sercowo-naczyniowymi w historii rodzinnej.HCY jest aminokwasem syntetyzowanym w organizmie z metioniny i stanowi produkt pośredni w procesie syntezy cysteiny. Może być również wykorzystana do wytwarzania metioniny przy udziale kwasu foliowego i witaminy B12.

Niedobory witamin B12, B6 i  kwasu foliowego prowadzą do wzrostu stężenia HCY. Wysoki poziom HCY w krążeniu może mieć również charakter wrodzony (homocystynuria, polimorfizm genu reduktazy metyleno-tetrahydrofolianowej). Homocysteina powoduje degradację i hamuje tworzenie głównych składników naczyń: kolagenu, elastyny, i proteoglikanów, prowadząc do zmian architektury naczynia, a tym samym wpływając na jego funkcję.

W wysokich stężeniach HCY ulega autoutlenianiu i reaguje z reaktywnymi formami tlenu,  prowadząc do uszkodzenia komórek endotelium, co zwiększa ryzyko formowania zakrzepów.
"
Warto również zwrócić uwagę na:

http://bez-recepty.pgf.com.pl/index.php?co=artyk&id_artyk=1020
"
Przyczyny podwyższenia poziomu homocysteiny:

Genetyczne: wrodzone zaburzenia przemiany metioniny i cysteiny;
    Styl życia: dieta uboga w kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12, palenie papierosów, spożywanie nadmiernej ilości alkoholu i kawy, brak aktywności fizycznej;
    Fizjologiczne: starzenie się organizmu, okres menopauzy;
    Chorobowe: niedobór kwasu foliowego, witamin B6 i B12, przewlekła niewydolność nerek, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, łuszczyca;
    Stosowanie niektórych leków: przeciwpadaczkowych, antykoncepcyjnych, fibratów, kwasu nikotynowego, cholestyraminy, androgenów, metotreksatu, cyklosporyn, leków moczopędnych, levodopy, teofiliny.
"
Inne:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Homocysteina

http://www.naturalna-medycyna.com.pl/homocysteina-cholesterol-zawal-witamina-b12-homocysteina-.html

Homocysteinę oznacza się na podstawie badania krwi.

Koszt badania waha się od około 40 do 70 złotych.
Jest to niewielka cena za tak ważną informację o stanie naszego układu krwionośnego.

Pozdrawiam,

Paweł

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Lekarz - badanie poziomu homocysteiny - badanie krwi.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2016, 14:56:37 »
Należy pochwalić znaczną grupę lekarzy za to, że polecają swoim pacjentom zbadanie poziomu homocysteiny.

Bzdury. Jeżeli pacjenci częściej wykonują takie badania, to raczej dlatego, że mają dostęp do internetu i ich świadomość wzrasta. Lekarze zalecają przede wszystkim badania refundowane.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2016, 17:21:38 »

Homocysteina jest według ostatnich odkryć przyczyną miażdżycy a co dalej idzie udarów.

Jeśli była to krótko i to bardzo dawno temu. Jeszcze dawniej był to cholesterol L. I to w tych czasach zasnął lł lub cuś mu się stało ulubiony złotousty.
http://www.grupy.senior.pl/CHOLESTEROL-ukryte-fakty-ktorych-sie-nam-nie-mowi,t,7014,8.html
Już wtedy był już członkiem fanklubu /i pewnie nie tylko/ dietetycznego proroka lekarza wojskowego o nazwisku Kwaśniewski. Może to tę dietę stosował ten słynniejszy Kwaśniewski ? Do końca nie wiadomo ile Kwaśniewskiego bylo w słynnej zupie prezydenckiej innego Kwaśniewskiego :)
http://www.se.pl/styl-zycia/zdrowie-i-psychologia/dieta-kwasniewskiego-jak-kwasniewski-schudl-20-kg_210177.html
W każdym razie reelekcja stała się faktem. Być może skutkiem ubocznym było słynne takie cuś :)?
https://www.youtube.com/watch?v=4UEoRN9asdw
i to by na pewien sposób tłumaczyło dlaczego złotousty jest złotousty.
Zresztą sama cud dieta Kwaśniewskiego nawet po modyfikacji cudem nie jest, bo jego dawny współpracownik a potem krytyk niejaki Włodzimierz Ponomarenko (1940-2006), nie dożył obiecywanego przez jego byłego współpracownika wieku matuzalema.
http://www.dobradieta.pl/ponomarenko.php

Zresztą innym poza panem Ziębą znanym fanem diety Kwaśniewskiego jest były prezydent Wałęsa.
Wygląda tak zdrowo
http://www.strefaagro.dziennikbaltycki.pl/galeria/lech-walesa-promuje-polskie-ciagniki-w-etiopii-zdjecia
że już wkrótce w będzie przechodził przez drzwi bokiem.
Obaj prezydencji a właściwie ich wygląd są dowodem że pan Zięba wie co mówi w tym, że dieta Kwaśniewskiego to jest właśnie to. Obaj panowie są zresztą dowodem że miażdżyca jest i że palenie z nią nie tak wiele ma wspólnego /obaj nie palą/. Obaj za to są trunkowi i to jest jedna z nielicznych cech /poza tuszą/ która ich łączy.

Ale po tym typowym bełkocie przechodzę do tematu.
Dla dużej część badaczy miażdżycy nigdy cholesterol /czyli tak jak sądzi pan Zięba/ ani homocysteina nie była przyczyną miażdżycy /nawet pośrednią/.
Dowodem na to jest dorobek naukowy prof dr hab. Grażyny Cichosz.
Tu jest jej artykuł z przed 10 lat
http://www.uwm.edu.pl/wnz/v3/fck_files/text/1.pdf
w nim pisze ona
A zatem, miażdżyca jest stanem patologicznym naczyń krwionośnych, który rozwija się jako narastająca dysfunkcja komórek ściany naczyniowej, śródbłonka i mięśniówki gładkiej oraz zaburzenia w układzie monocyty - makrofagi. Uszkodzenie śródbłonka indukuje zawsze proces zapalny, z czym związane jest uwalnianie mediatorów zapalenia. W procesie tym istotną rolę odgrywają eikozanoidy powstające z WNKT omega-6. W miarę rozwoju choroby w ścianach naczyń krwionośnych zwiększa się liczba blaszek miażdżycowych, które z czasem ulegają zwapnieniu i stwardnieniu. Powoduje to zwężenie światła naczyń i zmniejsza zdolność organizmu do zaopatrywania tkanek w substancje odżywcze i tlen co z kolei ograniczona sprawność wszystkich organów.
Główną przyczyną miażdżycy są stany zapalne naczyń krwionośnych indukowane przez wolne rodniki tlenowe, homocysteinę oraz eikozanoidy powstające z KT omega-6. Powstawanie blaszki miażdżycowej, której składnikiem jest m.in. oxyLDL cholesterol, jest skutkiem a nie przyczyną schorzenia.

To właśnie profesor Cichosz od lat próbuje się przebić ze swoimi badaniami na temat kwasów tłuszczowych omega 6. Od grubo ponad 10 lat stara się walczyć z mitami na temat cholesterolu i nie tylko. Nikt jednak nie zaprasza jej na pogadanki do telewizji NTV

Przyczyną stanów zapalnych są nie tylko czynniki o jakich pisze od lat pani Cichosz. Stany zapalne w mojej ocenie to sprawka rożnych patogenów i być może pasożytów. Na to wskazywały by pośrednie badania jakie zrobiono Otziemu co do którego trudno mówić o występowaniu innych czynników poza patogenami. Ponieważ od czasu badań jego mumii minęło już trochę czasu ponowne badania przy użyciu najnowszego sprzętu pozwoliły by moim zdaniem ustalić dlaczego cierpiał on na miażdżycę.
Ponadto trzeba by zrobić badania potwierdzające lub wykluczające zależność między miażdżycą a bakteriami patogennymi wywodzącymi się z jamy ustnej czyli :Porphyromonas gingivalis  Tannerella Forsytha Treponema denticola.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2016, 18:17:14 »
Popieram Renię - badanie nie jest refundowane - moja lekarka zapytała sie po co mi to? Po zawale i stendach - ręce mi opadły... fakt zaplaciłam ok 70 zł w Medicalu W Gdyni - czy to duzo czy to malo? zapytaj sie rencistów z gołą rentą - poziom homocysteiny zrobiłam dwukrotnie - po zawale i półrocznej chałupniczej odtrutce oraz aktualnej kuracji gumppka - spadła przeszło połowę a mam jeszcze łuszczycowe zapalenie stwów - tu poziom homocysteiny znacznie wzrasta - więc związek homocysteiny a bakterie czy też inne pasozyty - jest dla mnie oczywisty.

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2016, 08:55:17 »

Dowodem na to jest dorobek naukowy prof dr hab. Grażyny Cichosz.
Tu jest jej artykuł z przed 10 lat
http://www.uwm.edu.pl/wnz/v3/fck_files/text/1.pdf
w nim pisze ona
A zatem, miażdżyca jest stanem patologicznym naczyń krwionośnych, który rozwija się jako narastająca dysfunkcja komórek ściany naczyniowej, śródbłonka i mięśniówki gładkiej oraz zaburzenia w układzie monocyty - makrofagi.
(...)
Główną przyczyną miażdżycy stany zapalne naczyń krwionośnych indukowane przez wolne rodniki tlenowe, homocysteinę oraz eikozanoidy powstające z KT omega-6. Powstawanie blaszki miażdżycowej, której składnikiem jest m.in. oxyLDL cholesterol, jest skutkiem a nie przyczyną schorzenia.

Dzięki Bogdan za wartościowy post.

Renia czemu bulwersuje Cię drobny sarkazm?

Logika podpowiada, że oznaczanie poziomu homocysteiny powinno być standardem w pakiecie badań podstawowych. Ale nie jest. Dlaczego tak jest?

Ale chyba każda myśląca istota znajdzie parę złotych aby zrobić sobie to badanie?
Cóż cenniejszego niż zdrowie własne i najbliższych?

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 04, 2016, 17:50:12 »
A to był sarkazm :) - ja już myślałam, że w innym kraju żyjemy.

Offline Anna123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2016, 21:43:23 »
Witam,
potwierdzam, że lekarze o homocysteinie wiedzą raczej niewiele. Mój tata był u dwóch lekarzy, prosił o skierowanie na takie badania - żaden z nich go nie dał.
Szukam w internecie, jak mogę pomóc tacie, który ma zaawansowaną miażdżycę (stan po udarze, zablokowana tętnica szyjna, problemy z krążeniem w nogach - lekarz mówi o stentach). Mam ogromną prośbę do wszystkich, którzy mogą mi w tym temacie doradzić: napiszcie jak kompleksowo mogę pomóc tacie.
Dotarłam do następujących informacji:
- na oczyszczenie tętnic dobrze jest stosować cebulę, czosnek, ocet jabłkowy
- dobre są nalewki z miłorzębu, barwinka, karczocha, jemioły, głogu, krwawnika
- kuracja dr Linusa Paulinga: spore dawki wit. C, aminokwasy (lizyna, prolina), koenzym Q 10, wit K2MK7
- aktywność fizyczna
"Przekopuję" się przez forum i mnóstwo innych stron, więc obecnie mam ogromny mętlik w głowie.
Liczę na wiedzę, doświadczenie i dobre serce forumowiczów.
Anna

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 12, 2016, 07:53:35 »
Obejrzyj z tatą wykłady p. dr Dąbrowskiej (łącznie 3 godz, ale warto) https://www.youtube.com/watch?v=VFN3dU81lGg. Są tam omawiane podobne dolegliwości, z jakimi wzmaga się tata. Na stronie p. doktor lub np. na allegro są dostępne jej książki, w których są przepisy kulinarne i wiele ciekawych informacji. Dieta z pewnością oczyści tętnice, również w czasie diety zalecany jest ocet jabłkowy, czosnek, cebula. Zioła w czasie diety też się pije, jednak w czasie diety oczyszczającej (trwającej nawet o 6 tyg.) alkoholu nie stosuje się, więc ziółka tylko parzone.

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 12, 2016, 10:02:28 »
alkoholu nie stosuje się, więc ziółka tylko parzone.
Alkohol dolany do wrzątku odparuje, wydaje mi się, ż w takiej postaci zioła są bezpieczne.

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 14, 2016, 08:34:30 »
Witam,
potwierdzam, że lekarze o homocysteinie wiedzą raczej niewiele. Mój tata był u dwóch lekarzy, prosił o skierowanie na takie badania - żaden z nich go nie dał.

To badanie robi sam pacjent.

Właściwie na żadne badanie nie potrzeba skierowania.

Po prostu idzie się do laboratorium analitycznego w szpitalu lub przychodni, płaci się i go robi.

Wyraźnie tutaj napisano, że to badanie nie jest objęte podstawowym pakietem badań NFZ i nie ma możliwości jego refundacji.

Dbamy o własne zdrowie sami.

Koszt 40-tu paru złotych za badanie, które może nam dać informację o zbliżającym się zawale, wylewie, miażdżycy itp. to znikoma kwota.

Może ktoś z forumowiczów zna laboratoria analityczne, które wykonują to badanie tanio i dobrze?

Proszę o wpisy.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 14, 2016, 09:42:50 »
Paweł a jak mam stwierdzić czy dobrze ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 14, 2016, 14:16:58 »
Paweł a jak mam stwierdzić czy dobrze ?

Agnieszka :)

Zawsze można zapytać o akredytację.

Czy badanie jest na miejscu czy w trybie wysyłkowym. :)

Mamy na forum ekspertów od tych spraw, więc mogą się podzielić wskazówkami i obserwacjami.

Zasady powyższe odnoszą się również przy wykonywaniu innych badań.

Prawdą jest, że analityka szpitalna została mocno przycięta przez wielu "nierozumnych" dyrektorów szpitalnych, którzy patrzą tylko na wynik finansowy.

A przecież diagnostyka laboratoryjna to podstawa całego systemu leczenia. Brak wyników badań laboratoryjnych i każdy lekarz medycyny zachodniej staje się bezsilny..

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Anna123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 14, 2016, 21:29:28 »
Witam,
dziękuję bardzo za informację o diecie dr Dąbrowskiej. Biorę się szybko za zgłębianie tematu.  :)
Pozdrawiam serdecznie :)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 14, 2016, 22:13:08 »
Piszą, że betaina (pozyskiwana z buraków) obniża poziom homocysteiny:
Cytat:
"Betaina – drugi kosubstrat w reakcjach metylacji – przemienia ponownie S-aenozylohomocysteinę w SAM, uzupełniając rodnik metylowy. Utrzymując wysokie stężenie SAM sprawia, że organizm zużywa mniej metioniny do produkcji SAM i nie wytwarza niebezpiecznej dla zdrowia homocysteiny.

Kiedy jednak dojdzie już nawet do powstania homocysteiny, betaina i na tym etapie okazuje się skuteczna… Generalnie, homocysteina przemieniana jest ponownie w metioninę, co ochrania organizm przed zgubnymi skutkami jej aktywności. Przemiana ta następuje w efekcie metylacji – przyłączenia rodnika metylowego do homocysteiny z odtworzeniem metioniny".
Całość artykułu:
http://slawomirambroziak.pl/legalne-anaboliki/betaina%E2%80%93niedoceniany-anabolik/
I jeszcze jeden:
http://drlwilson.com/Articles/POL,TMG.htm
I u mnie i u męża badanie wykryło podwyższony wynik.
Od stycznia bierzemy betainę. Mąż: 2 gramy/ w jednej dawce na dobę
ja: 1 gram.
Oprócz tego żółtka od szczęśliwych kur w celu dostarczenia witaminy:B12, kwasu foliowego i witaminy B6 (ich niedobór może być przyczyną podniesionej homocysteiny.
Czy pomogło? Okaże się w  kwietniu, bo mamy zaplanowane wtedy badanie poziomu.
Betainę kupiłam w "sklepie końskim".
I taka uwaga : ja NIE piszę o betainie HCL z pepsyną. To co innego i do innych celów służy.

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 15, 2016, 10:56:10 »

I u mnie i u męża badanie wykryło podwyższony wynik.
Od stycznia bierzemy betainę. Mąż: 2 gramy/ w jednej dawce na dobę
ja: 1 gram.
Oprócz tego żółtka od szczęśliwych kur w celu dostarczenia witaminy:B12, kwasu foliowego i witaminy B6 (ich niedobór może być przyczyną podniesionej homocysteiny.
Czy pomogło? Okaże się w  kwietniu, bo mamy zaplanowane wtedy badanie poziomu.
Betainę kupiłam w "sklepie końskim".
I taka uwaga : ja NIE piszę o betainie HCL z pepsyną. To co innego i do innych celów służy.

Godna pochwały profilaktyka zdrowotna!

Suplementację: B12, kwasu foliowego i witaminy B6 najlepiej jednak przeprowadzić w postaci zmiany nawyków żywieniowych i wprowadzić dużo produktów naturalnych.

Na poziom homocysteiny (dążymy do obniżenia) ma wpływ zestaw witamin i minerałów konieczny do odbudowy układu krwionośnego.

Dla tych, którzy się zastanawiają nad zrobieniem tego badania niech bedzie to racjonalny przykład działania.

Pozdrawiam,
Paweł