W szwedzkich przepisach znalazłam, że są to kotleciki z ciecierzycy, cebuli, natki pietruszki i przypraw.
składniki
około 230g gotowanych ciecierzycy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
½ łyżeczki soli
½ szklanki posiekanej pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła lub olej rzepakowy
2 łyżeczki sambal oelek lub harissa
Wypłukać ciecierzycę i odsączyć. Obrać i posiekać. Wymieszać groch, cebulę, czosnek, kminek, sól, pietruszkę, harissa i skrobi kukurydzianej 1 łyżkę masła lub olej rzepakowy. Kształtować na małe owalne, płaskie bułeczki. Smażyć na średnim ogniu na maśle lub oleju na patelni przez około 2 minuty z każdej strony.