Autor Wątek: Głodówka zdrowotna  (Przeczytany 60270 razy)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Głodówka zdrowotna
« Odpowiedź #165 dnia: Kwiecień 10, 2016, 15:46:18 »
No proszę, najsłynniejszy polski rolnik też na diecie dr Dąbrowskiej. https://www.facebook.com/Adam-Kra%C5%9Bko-947041272002299/
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #166 dnia: Kwiecień 10, 2016, 16:19:04 »
No temu to już raczej był czas....

Offline justynaKam

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: Kwiecień 14, 2016, 10:07:40 »
nam nauczycielka gastronomi w szkole hotelarskiej mówiła ze każdy raz w miesiącu powinien robić sobie głodówkę 1 dniową w celu oczyszczenia organizmu... jednak nigdy się nie zdecydowałam :D

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #168 dnia: Kwiecień 19, 2016, 12:13:38 »
popijam sobie wode od jakiegoś czasu z lokalnego pewnego źródełka i nie wiem czy to normalne, bo wygląda to jakbym był po browarze. Przelatuje przeze mnie jak przez sitko. Nigdy nie piłrm tyle wody, ale ta jest wyjątkowo dobra. Widocznie że własnoręcznie naprawdę zdobyta. Nie kawałkiem plastyku z portfela.

Aha, zadnej głodówki na razie nie uprawiam. Chociaż nie wykluczam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2016, 12:15:18 wysłana przez yar »

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #169 dnia: Maj 18, 2016, 09:48:59 »
No proszę, najsłynniejszy polski rolnik też na diecie dr Dąbrowskiej. https://www.facebook.com/Adam-Kra%C5%9Bko-947041272002299/

No i dzisiaj zerknęłam na to ,,co słychać" u Rolnika. Widzę filmik z Anną Popek. Niedawno zauważyłam, że ona młodnieje, ma dużo  wdzięku i jakby z upływem lat staje się młodsza...

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #170 dnia: Maj 18, 2016, 10:28:27 »
Obejrzałam ten filmik z Anną Popek...
Pani Ania nie zwróciła mojej uwagi.
Uwagę przyciągnęły dwie osoby:
pani dietetyczka oraz pan kucharz....
oboje z dużą nadwagą.... dalej już komentować nie będę :)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #171 dnia: Maj 18, 2016, 17:04:40 »
Uwagę przyciągnęły dwie osoby:
pani dietetyczka oraz pan kucharz....
oboje z dużą nadwagą.... dalej już komentować nie będę :)
A Ty nie wiesz, że ,,szewc bez butów chodzi"? ;)

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #172 dnia: Maj 25, 2016, 14:13:58 »
Znalezione w sieci, dla amatorów diety warzywnej

Kanapka bez pszenicy: cukinia, falafel, pesto
Pod postem z recenzją książki Dieta bez pszenicy obiecałam, że pokaże Wam kilka sposobów na bezpszeniczne kanapki i przekąski niewymagające specjalistycznych bezglutenowych produktów. Jak obiecałam, tak robię. Na pierwszy ogień idzie kanapka z cukinii, którą odtworzyłam na podstawie widzianego w sieci zdjęcia. Składniki dobrałam według własnego widzimisię i przyznam Wam się szczerze, że w życiu bym się nie spodziewała, że kanapka wyjdzie aż tak pyszna! Po takim śniadaniu nie wiem, czy mam jeszcze w ogóle ochotę na kanapki z chleba :)

SKŁADNIKI:
1/2 cukinii
falafel lub inne wege kotleciki
zielone pesto
świeżo mielony czarny pieprz
kilka listków szpinaku

Cukinię myjemy, odkrajany końce, kroimy na pół najpierw w poprzek, potem wzdłuż. Łyżką usuwamy pestki i odrobinę miąższu, żeby zrobić miejsce na dodatki. Cukinię posypujemy delikatnie pieprzem i podpiekamy nie więcej niż 2 minuty (ja użyłam opiekacza). Kiedy cukinia będzie już ciepła i odrobinę zmięknie, smarujemy ją zielonym pesto (ja akurat użyłam kupnego, ale można oczywiście zrobić własne), nadziewamy kotlecikami, szpinakiem i zajadamy ze smakiem.
Proste, prawda?

http://www.zielonawsrodludzi.pl/2014/01/kanapka-bez-pszenicy-cukinia-falafel.html

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #173 dnia: Maj 25, 2016, 14:31:27 »
A z czego jest falafel? Nie z pszenicy?

Pozdrowienia :-)

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #174 dnia: Maj 25, 2016, 17:43:18 »
W szwedzkich przepisach znalazłam, że są to kotleciki z ciecierzycy, cebuli, natki pietruszki i przypraw.

składniki
około 230g gotowanych ciecierzycy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
½ łyżeczki soli
½ szklanki posiekanej pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła lub olej rzepakowy
2 łyżeczki sambal oelek lub harissa

Wypłukać ciecierzycę i odsączyć. Obrać i posiekać. Wymieszać groch, cebulę, czosnek, kminek, sól, pietruszkę, harissa i skrobi kukurydzianej 1 łyżkę masła lub olej rzepakowy. Kształtować na małe owalne, płaskie bułeczki. Smażyć na średnim ogniu na maśle lub oleju na patelni przez około 2 minuty z każdej strony.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2016, 18:41:30 wysłana przez antonia »

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #175 dnia: Wrzesień 26, 2016, 10:07:41 »
Chodzi za mną dieta Dr Dąbrowskiej - taka powtórka na 6 tygodni... Wprowadzam na dzień, dwa i przerywam, nie wiem czy przy kamicy żółciowej stosować, czy nie. Dziś znowu jestem na diecie. Nie wiem czy ją pociągnę. jesień mnóstwo owoców, warzyw - dobra pora. Pytanie do doświadczonych, na diecie bierzecie wit K2MK7+D3?

Offline antonia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 26, 2016, 21:22:31 »
Nie jestem doświadczona w dietach ani w suplementach, ale jak byłam na diecie Dąbrowskiej brałam  wit. D3 20,000 IE + K2 MK-7 400 mcg. Ok. miesiąca temu doszłam do wniosku, że powinnam zrobić sobie przerwę w przyjmowaniu tych witamin. Początkowo było ok., jednak później nastąpiły bóle ŁZS, których nie kojarzyłam z zaprzestaniem suplementacji.  Bóle tak narastały, codziennie mocniej i we wszystkich stawach, że zaczęłam się zastanawiać dlaczego, co się mogło stać. Wtedy przypomniałam sobie o witaminach i po dwóch dniach od ich ponownego przyjmowania organizm się uspokoił. Jeszcze trochę pobolewają nadgarstki, ale mam nadzieję, że i to przejdzie. Witaminę D3 mam w kapsułkach z olejem, do K2 biorę jednocześnie łyżkę stołową oleju kokosowego, czyli nie trzymam się ściśle wskazań dietetycznych Dąbrowskiej, ale tego tłuszczu jest tak mało, że jest to chyba bez większego znaczenia. Tym razem również przerywam dietę co kilka dni, bo zawsze coś ważnego mi przeszkadza w jej utrzymaniu :-[

Offline mimidi

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 21, 2017, 15:59:19 »
czescc