Podrzucam przepis z
http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2010/06/kiszona-kapusta-pekinska-na-ostro.html –
kimchi, może się przydać dla urozmaicenia postnego menu.
Składniki:
główka kapusty pekińskiej
marchewka
kilka rzodkiewek lub biała rzodkiew
cebula, zielona cebula lub szczypior
ząbek czosnku
ostra papryczka chili lub łyżeczka płatków chili lub zmielone chili (pieprz cayenne)
1 cm świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
Składniki należy poszatkować (kapustę w grube paski, czosnek, paprykę, imbir drobno posiekać) oraz dodać sól i przyprawy.
Poszatkowane składniki ugniatamy ręką aż pojawi się sok, a następnie umieszczamy w naczyniu do kiszenia.
Do kiszenia używaj ceramicznego, szklanego lub emaliowanego naczynia i nie napełniaj go po brzegi – fermentujące warzywa zwiększą swoją objętość.
Na wierzch warzyw połóż liść kapusty oraz obciąż innym przedmiotem (np. naczyniem z wodą) tak żeby warzywa były pokryte przynajmniej 1 cm płynu. Jeżeli płynu jest za mało można spróbować lepiej ugnieść warzywa lub dolać wody. Naczynie przykryj luźno ściereczką i odstaw na 2-5 dni. Po ukiszeniu kimchi można przechowywać w lodówce przez wiele miesięcy – w niskiej temperaturze dalej będzie dojrzewać, ale już znacznie wolniej.