Autor Wątek: Jeżogłówka  (Przeczytany 2437 razy)

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1430
Jeżogłówka
« dnia: Marzec 31, 2011, 10:54:37 »
Czy ma ktoś doświadczenie z jeżogłówką?
Jest bogata w rutynę, dobra na watrobę. Kiedyś trochę zebrałam, wypadła mi szyszeczka z szafki, rozpadła się na ziarenka - i wtedy zobaczyłam drugą jej naturę.
Siedzę i pojadam drugą naturę.
Pierwszą stosowałam jako ozdobę.

Offline agnesik12

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Jeżogłówka
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2014, 10:05:13 »
Witajcie,

Bardzo mało na forum o jeżogłówce. Czyżby była tak mało używana skoro Gospodarz pisze że lepsza niż rutinoscorbin?

Offline Krakowman

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: Jeżogłówka
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2021, 18:43:28 »
O jezogłówce Gospodarz napisał w https://rozanski.li/1120/wyprawa-po-ziola/ jedynie: W strumyczkach swarzędzkich znalazłem Sparganium, czyli jeżogłówkę, której ziele wraz z kolczastymi owocami jest źródłem flawonoidów, zapewniam, że znacznie lepszym niż reklamowany Rutinoscorbin. Kwercetyna, rutyna i mirycetyna (glikozydy flawonoidowe) jeżogłówki są przyswajalne i działają wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych i przeciwzapalnie. Owoce jeżogłówki są bogate w lipidy, skrobię i białka (6%). Ziele jeżogłówki – Herba Sparganii zasobne w żółciopędne kwasy fenolowe: ferulowy, synapinowy, chlorogenowy i kawowy, ponadto w kwas p-kumarowy. Kwasy te działają ochronnie na miąższ wątroby, żółciopędnie i przeciwbakteryjnie. Napar z ziela jeżogłówki można śmiało stosować w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, ponadto przy chorobie wieńcowej, plamicach naczyniowych i niewydolności krążenia.

Kiedy zbierać ziele, kiedy owoc jeżogłówki? Czy niedojrzały owoc jest toksyczny? Czy wyschnięty owoc zachowuje wymienione właściwości? Czy suszenie owoców w podwyższonej temperaturze zniesie jakieś z wskazywanych zalet? A może nie suszyć, tylko rozerwać owoce w celu naturalnego wyschnięcia?