Autor Wątek: Miażdzyca i choroba wieńcowa  (Przeczytany 12553 razy)

Offline Katerina

• Nowy
  • *
Miażdzyca i choroba wieńcowa
« dnia: Grudnia 03, 2015, 12:08:41 »
Moja mama od lat choruję na chorobę wieńcową, odkąd pamiętam czyli od jakiś 35 (wcześniej może też ale wtedy tego może nie wiedziałam bo byłam za mała). Ma zaawansowaną miażdżycę i stenty w wielu miejscach. Ma nadciśnienie. Ma również cukrzycę - jest na lekach ale nie na insulinie i cukier obecnie ma unormowany. Cukrzyca występuje w mojej rodzinie często. Poza tym ginekologicznie jest ok, tarczyca w porządku, płuca też. Dodam, że w styczniu tego roku po 45 latach ciągłego palenia papierosów rzuciła w końcu nałóg. Raczej dobrze się odżywia. Dużo spaceruje, praktycznie jeśli tylko nie pada i nie jest ślisko to nie ma jej w domu. Jest pod opieką szpitala Jana Pawła w Krakowie (już ją tam znają niestety) i dobrych lekarzy. Pomimo leków choroba wciąż postępuje. Problem polega na tym, że brat i ja nie jesteśmy dla mamy autorytetami i nie za bardzo chce nas słuchać. Chyba, że sytuacja jest krytyczna. Także tak to niestety wygląda.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: Miażdzyca i choroba wieńcowa
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2015, 13:11:31 »
A czy Mama badała poziom homocysteiny?

Offline Katerina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2015, 13:49:10 »
Nie mam pojęcia. Zapytam.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2015, 17:01:59 »
Poczytaj o kroplach Toda.

Offline Katerina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 03, 2015, 20:21:26 »
Już kiedyś o nich czytałam. Wiem, Halinko, że jesteś specjalistką w tym temacie. Czy można je stosować z innymi lekami przeciwmiażdzycowymi? Pozostaje mi przekonać mamę. Z tym jest najtrudniej.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 03, 2015, 20:57:23 »
Nie dyskutuj z mamą, sama napisałaś, że nie jesteś dla niej autorytetem.

Weź skład kropli Toda na kartce, weź wszystkie lekarstwa mamy do torby i zapytaj w aptece.
Powiedz o stentach i cukrzycy. Przy okazji zapytaj, które leki w obecnej kombinacji nie mają sensu lub są szkodliwe.
W aptekach mają swoje bazy danych, jak aptekarz nie wie teraz, to może obiecać informację, bo oni mają takie możliwości. Kiedyś były nawet plakaty w aptekach "zapytaj aptekarza" na ten temat. Możesz mamę zabrać na tą rozmowę.

Jeden plus, że kurzyć przestała. Dobry początek. Lepiej późno niż wcale...

Pozdrowienia :-)

Offline Katerina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 04, 2015, 00:40:06 »
Tak zrobię, Basiu.
Dziękuję

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 05, 2015, 09:24:45 »
poziom homocysteiny JEST ODPOWIEDZIA w jakim stopniu zaawansowana jest miażdzyca. Rok temu po zawale stw. że mam przewężenie w lewej tętnicy do 50 a prawej do 75%. Pomimo zaleceń poszpitalnych - ODSTAWIŁAM WSZYSTKIE LEKI oprócz Plavixu. Przeszłam samoistnie na diete - ale bez rygorów - jestem aktywna. Przez rok i nadal biorę CODZIENNIE - WitB6,12 , MAGNEZ FORTE, POTAS, wIT.D3 -5000 j + Wit K2MK7 a z płynów - wode z solą himalajską. Bez cukru, słodyczy, mięska , glutenu i kazeiny.Wprowadziłam ziółka i FURĘ OPTYMIZMU. Po roku zrobiłam badania kardiologiczne - poziom homocysteiny 8.45 !!! NADMIENIAM ŻE NIE BIORE ŻADNEJ TABLETKI NA ZBICIE CHOLESTEROLU - to bzdura medyczna - cholesterol nigdy nie był przyczyną miażdzycy!!!!Popalam sobie nadal...

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 07, 2015, 13:07:55 »
Katerina,moja mama ma 57 lat i też srednio zaawansowana miażdzyca,ale niestety nic co jej chce podpowiedzieć nie bierze do siebie,a nawet sie oburza,że mam czelnośc podważać autorytet jej lekarza.
No cóż,po wielu próbach teraz tylko przytakuję,gdy narzeka na coraz to nowe dolegliwości,doszłam do wniosku,że ona jest szczęśliwa tylko wtedy gdy jest nieszczęśliwa,taki paradoks,ale to koło zamkniete z którego ona poprostu nie chce wyjść,więc szkoda mojej energii.

Offline Arni

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 07, 2015, 17:50:52 »
Miażdżyca podobnie, jak ogromna ilość dolegliwości zwanymi chorobami, jest tylko symptomem złego stanu organizmu ! W pierwszej kolejności należy znaleźć prawdziwą  przyczynę a potem dopiero się leczyć. Jeśli nie znajdziemy przyczyn, to "terapie" typu stenty, tylko chowają problem na jakiś czas. Zator i tak pojawi sie w innym miejscu.

By witaminy i suplementy działały, należy najpierw oczyścić organizm z metali ciężkich i pasożytów. Następnie zdrowo się odżywiać, tzn. nie na bazie żywności hipermarketowej a ekologicznej.

Najlepszym moim zdaniem podstawowym badaniem na wszystko, jest badanie włosa. Ciekawie o podobnych sprawach mówi Jerzy Maslanky ( taki inny Zięba  ;) ) https://www.youtube.com/watch?v=Qbmrugmuuow  https://www.youtube.com/watch?v=1Fdg57VuIP0

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 07, 2015, 18:16:13 »
Ale dziecko jest dzieckiem, a mama jest mamą, nie ważne, ile obie mają lat...
Na początek chyba zostaje wariant "zapytaj aptekarza", może chociaż coś się odrzuci z piguł.

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 08, 2015, 19:20:47 »
Dla uściślenia:
na własne uszy słyszałam, że J. Zięba mówiąc  o miażdżycy, stwierdził , że  mogą ją powodować zakażenia patogenami. Wymienił m.in. chlamydię.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2015, 19:22:40 wysłana przez ewaryn »

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2015, 20:44:51 »
Werbeno.

Ja nie wiem jak Ty możesz tak pisać.
Chyba nie myślisz, że gumppek może czegoś nie wiedzieć.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 08, 2015, 20:52:37 »
Musze zaprotestować - w szpitalu na kardiologii wpisano mi jako jedna z wielu przyczyn zawału - wysoki poziom cholesterolu - i próbowano mi zaaplikować piguły na zbicie - powtarzam że MAM W DOKUMENTACJI MEDYCZNEJ WPISANE DUZYMI LITERAMI - odmawia leków p.cholesterowych. Moge wymienic lekarzy kardiologów - w tym 2-ch ordynatorów którzy ŚWIĘCIE WIERZĄ ŻE CHOLESTEROL TO GŁÓWNY WINOWAJCA MIAŻDZYCY.  Uważam że lekarze są niedouczeni lub NIE ROZWIJAJĄ SWOJEJ WIEDZY - to smutne szczególnie kiedy płacisz w Spółdzielni.. i nie pozwalaja na jakiekolwiek dyskusje  tej materii.Po zawale mój poziom homocysteiny - to 14.10 - a opo roku BEZ PIGUŁ - 8.45 - JAK SKOŃCZĘ KURACJE BORELIOZOWĄ - to ponowię badania.

Offline maria46

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 09, 2015, 18:12:40 »
Wiem że Wy dużo wiecie i tak każdy ma swoje zdanie czytałam kiedyś artykuły chyba Rosyjskiej pani prof,Tamary Świeszczowej Ze rzęsistek jest powodem miazdzycy i zawału serca bo to coś właśnie bytuje w naczyniach i tam obumiera powodujac zatory , zwężenia w żyłach