General Category > Zioła w kosmetyce
Szampon domowej roboty
Sparrow:
Witam
Obiecałem koledze szampon na łupież dla jego syna.
Chcę go zrobić na bazie pokrzywy oraz skrzypu polnego.
Ale pojęcia nie mam jak zagęścić wywar. No i może coś jeszcze by dodac?
Pozdrawiam
Renia:
To nie lepiej zrobić ocet pokrzywowy do płukania? Można też gotować karę kasztanowca - Doktor napisał: ,,Kora kasztanowca długotrwale stosowana do płukania włosów leczy łupież, nadaje włosom wytrzymałość, zapobiega łysieniu, likwiduje siwiznę. Mocny odwar z kory kasztanowca ładnie i naturalnie zabarwia włosy na brązowy kolor."
Myślę, że jest wiele ziół pomocnych, ale ja na włosy używam tylko pokrzywę lub korę kasztanowca. Pamiętam z dzieciństwa, że mama spłukiwała mi włosy korą dębu lub wodą pokrzywową albo brzozową (te wody, były gotowe w sklepach - nie mam pojęcia czy nadal są w sprzedaży).
jolkaj:
A wiesz Reniu że wczoraj spotkałam się z wodą brzozową na jakiejś aukcji. Oczka miałam wielkie bo mi się ona z zakupem podladowym 8) kojarzy.
Gotowałam korę z kasztanowca i w sumie zniszczyłam garnek. No zrobił się brązowy. Plus z tego taki, że mam garnek tylko i wyłącznie na swoje potrzeby.
Co do szamponu. Młody jako podrostek wykpił się z mycia szamponem dla niemowląt. Zaczął myć niveą tym do mycia wszystkiego ;D i łupież pojawił się raz dwa. Trochę trwały boje i w końcu stanęło na tym, że nivejki ma 2. Osobno płyn do mycia i osobno szampon...i nauczyłam dziecko spłukiwać głowę po umyciu. Okazało się że ów łupież był głownie niespłukaną pianą.
Renia:
Też kojarzę, że widziałam niedawno w sklepie wodę brzozową do włosów.
Mi się wydaje, że po myciu należy obficie spłukać czystą wodą, a na koniec jakimiś ziołami działać. Zanim włosy wyschną, to trochę się wchłonie w skórę głowy i to ma sens. A szampon ziołowy, który zaraz spłuczemy, czy ma jakieś super działanie? - nie wiem.
kuneg:
--- Cytat: Renia w Grudzień 01, 2015, 22:11:04 ---To nie lepiej zrobić ocet pokrzywowy do płukania?
--- Koniec cytatu ---
albo z korzenia łopianu
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej