Autor Wątek: Petycja Jerzego Zięby o zmianie metod leczenia Polaków  (Przeczytany 42839 razy)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Petycja Jerzego Zięby o zmianie metod leczenia Polaków
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 21, 2016, 12:57:31 »
 Podpisuję  się   pod  Basią,  Bogdanem  i  resztą  forumowiczów.
Może    Pan   Zięba  z  całym  szacunkiem i  bez  obrazy   wypowiada się  tylko  w  swoim  imieniu .
 Historia  pokazuje  , ze  wiele  osób /   też z  kręgu    zielarzy/ już   wniosło  odczuwalne  przez  lata  szkody    na   skutek   swoich  nie  przemyślanych     krótkowzrocznych  decyzji  .
Czyli  po  pierwsze    "  Nie  szkodzić".
Od   dłuższego   czasu    prawdziwe  zielarstwo  w   Polsce  jakoś  nie  może   doczekać  się   szacownej  przynależnej   mu  pozycji .Dopiero    osobiste   zaangażowanie      naszego   gospodarza   tj. doktora  Henryka  Różańskiego  wnosi   nadzieje  na  zmiany w  tej  kwestii.
 To  dobrze  , że  na  tym  forum  jest  zachowana  zdrowa    zielarska    czujność   .
Czyli   dalej  róbmy  swoje.

Offline quantum

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 21, 2016, 14:29:19 »
uważam, że to nie jest złe, mimo wszystko, Pan Zięba przynajmniej coś w tym kierunku robi, cały czas działa, konsekwentnie. to musi w końcu przynieść jakieś skutki i zmiany, a jakakolwiek zmiana jest dobra - poszerza świadomość ludzi i przynosi nowe możliwości. dalej można wprowadzać korekty, byle cokolwiek ruszyło do przodu. nie wierzę, że tego nie chcecie w większym lub mniejszym stopniu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 21, 2016, 15:08:08 »
uważam, że to nie jest złe, mimo wszystko, Pan Zięba przynajmniej coś w tym kierunku robi, cały czas działa, konsekwentnie. to musi w końcu przynieść jakieś skutki i zmiany, a jakakolwiek zmiana jest dobra - poszerza świadomość ludzi i przynosi nowe możliwości. dalej można wprowadzać korekty, byle cokolwiek ruszyło do przodu. nie wierzę, że tego nie chcecie w większym lub mniejszym stopniu.

Czy Ty przeczytałaś tekst, o którym dyskutujemy, czy tylko operujesz hasłem:
"Jerzy Zięba jest jedyną nadzieją na poprawę bytu i zdrowia Polaków"?

Pan Zięba nie chce korekt w swojej petycji, a jego pomysły są bardziej szkodliwe, niż brak pomysłów. Pomysł odgrzewanej petycji o odrzucenie jakiejś dyrektywy EU o ziołolecznictwie skomentował Wesoły Sen, że jakieś organizacje zielarskie Anglii były za tą dyrektywą.

Niech już pan Zięba się lepiej zajmie swoją publicystyką i wykładami i nie dotyka się polskiego prawa, bo jeszcze więcej narobi kłopotu, niż już mamy. No, chyba, że zorganizuje sobie doradców z głową, albo zacznie swoje pomysły konsultować w szerszym gronie przed ich publikacją.

Na przykad: boli nas brak marihuany leczniczej? Boli.
Domagajmy się włączenia marihuany do farmakopei, tak, jak jest z makiem i jego przetworami, a nie wyłączenia ziołolecznictwa z medycyny oficjalnej i włączenia do nierefundowanej z mocy ustawy medycyny komplementarnej.

Trzeba wiedzieć, co się robi, bo prawa Murphy'ego działają w prawie też.

Pozdrowienia :-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 21, 2016, 15:24:42 »
Ja osobiście, co ciągle podkreślam, uważam pana George Zieba /jego do niedawna nick na usencie/ za człowieka niskiego lotu. Takiego lub prawie takiego samego jak osławiony Bolek. Nawet z brzmenia tego nicku. Ja np z pochodzenia jestem Niemcem. Spolszczonym Niemcem. Moja rodzina zawsze używała spolszczonej formy swojego nazwiska. Moi przodkowie pomimo że mieli korzenia niemieckie czuli się Polakami. I nimi de facto byli. Prawie cała moja rodzina za powstania listopadowe i styczniowe znalazła się na Syberii w wyniku zesłania. Mój dziadek urodził się w Tomsku. Na piechotę wrócił do Polski i od razu zaciągnął się do legionów Piłsudskiego. Za kampanię przeciwko Rosji radzieckiej dostał Virtuti Militari V klasy. W czasie wojny nie podpisał volkslisty i aktywnie działał w ruchu oporu narażając tym samy swoją rodzinę.  Nie wrócił do niemieckiego brzmienia swojego nazwiska mimo, że było by to dla niego i jego rodziny bardzo korzystne. Gardzę ludźmi którzy popisują się George Zieba zamiast Jerzy Zięba. Ten człowiek nie ma żadnego prawa wypowiadać się za nas Polaków. To nie jest Polak bo bycia Polakiem się wyrzekł. To normalny koniunkturalista, wyczuł moment by wrócić do Polski /co nie jest tak do końca pewne/.
To co gada to zwyczajny bełkot. Nikt z kręgów naukowych go nie poparł. Pan Zięba za wszelką cenę stara się zdyskredytować medycynę i farmację. Chce zaistnieć na fali ich krytyki.  Na to zgody być nie może. Nie jest prawdą, że wszyscy lekarze i farmaceuci to kretyni na sługach jak to się obecnie mówi Big Farmy. To człowiek który nigdy nie miał kontaktu z badaniami naukowymi więc nie zna ich specyfiki i uwarunkowań. W swym bełkocie opiera się tylko o tą część badań która potwierdza jego bełkot. To że medycyna idzie w złym kierunku to rzecz oczywista. Tyle że ten błąd nie powstał ani dziś ani w momencie postania koncernów farmaceutycznych. Ten błąd powstał u zarania medycyny europejskiej która od zawsze działa na objaw a nie na przyczynę. Bełkotem pana Zięby tego się nie zmieni.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline quantum

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #79 dnia: Styczeń 21, 2016, 15:48:36 »
nie, nie jest jedyną nadzieją, ale też staram się nie krytykować wszystkiego co robi, co zresztą i tak nie wpłynie na Pana Zięby działania, to co tu wypisujecie.

"Pan Zięba za wszelką cenę stara się zdyskredytować medycynę i farmację. Chce zaistnieć na fali ich krytyki.  Na to zgody być nie może. Nie jest prawdą, że wszyscy lekarze i farmaceuci to kretyni na sługach jak to się obecnie mówi Big Farmy. To człowiek który nigdy nie miał kontaktu z badaniami naukowymi więc nie zna ich specyfiki i uwarunkowań."

z tego co pamiętam po wysłuchaniu kilku filmów, bardzo często powtarzał, że dąży do współpracy lekarzy ze środowiskiem medycyny naturalnej. cała książka "Ukryte Terapie" opiera się na badaniach naukowych.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #80 dnia: Styczeń 21, 2016, 16:27:47 »
Ja np z pochodzenia jestem Niemcem. Spolszczonym Niemcem. Moja rodzina zawsze używała spolszczonej formy swojego nazwiska. Moi przodkowie pomimo że mieli korzenia niemieckie czuli się Polakami. I nimi de facto byli. Prawie cała moja rodzina za powstania listopadowe i styczniowe znalazła się na Syberii w wyniku zesłania. Mój dziadek urodził się w Tomsku. Na piechotę wrócił do Polski i od razu zaciągnął się do legionów Piłsudskiego. Za kampanię przeciwko Rosji radzieckiej dostał Virtuti Militari V klasy. W czasie wojny nie podpisał volkslisty i aktywnie działał w ruchu oporu narażając tym samy swoją rodzinę.  Nie wrócił do niemieckiego brzmienia swojego nazwiska mimo, że było by to dla niego i jego rodziny bardzo korzystne."

To nie jest forum przyznające ordery.
Wieczny pokój dziadkom- zaiste chwalebna historia rodzinna, tyle, że nie na temat i krytyki MERYTORYCZNEJ ani krzty!
Takim niemerytorycznym opluwaniem bijesz plusy  dla Zięby  :)

"Nikt z kręgów naukowych go nie poparł. Pan Zięba za wszelką cenę stara się zdyskredytować medycynę i farmację..."
Medycyna i farmacja SAME brawurowo SIĘ ZDYSKREDYTOWAŁY w ciągu ostatnich 20 lat,  wie to KAŻDY, to próbuje "leczyć" się na NFZ.

"To człowiek który nigdy nie miał kontaktu z badaniami naukowymi więc nie zna ich specyfiki i uwarunkowań."
Ty intrygujące i daje do myślenia,  że ty znasz obecną sponsorowaną specyfikę i  uwarunkowania badan na zamówienie i tak zaciekle bronisz,  jakiś grancik się dostało i trzeba śpiewać jak nakazali?   ;)

od Basi: Werbena, naucz się obsługiwać znaki formatowania, bo wygląda, jakbym cenzurowała
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2016, 16:31:10 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #81 dnia: Styczeń 21, 2016, 16:29:23 »
z tego co pamiętam po wysłuchaniu kilku filmów, bardzo często powtarzał, że dąży do współpracy lekarzy ze środowiskiem medycyny naturalnej.

Tak jak chciał współpracować z nami, za pomocą petycji mającej na celu obniżenia oficjalnej pozycji ziołolecznictwa w oficjalnej medycynie? Dziękuję, nie potrzebuję współpracy na takich warunkach.

cała książka "Ukryte Terapie" opiera się na badaniach naukowych.

Niestety, czasem jego interpretacja wyników badań jest pokrętna. Mnie nie obchodzi to, czy wymieni setki nazw chemicznych różnych substancji - ja też tego nie potrafię, bo jestem mechanikiem.
Jednak oczytany publicysta powinien umieć rozróżnić nawet ze skrótowej informacji, co można przeprowadzić w warunkach szpitalnych, a co w kuchni. Niestety, to się odkrywa dopiero wtedy, kiedy się sprawdzi jego dane źródłowe, a nie w jego pogadance.
Jeśli ja to widzę, to tym bardziej wielu fachowców to widzi.

Każdy ma prawo do błędów, ale chodzenie w zaparte, że "jeśli nie tak jak chcę, to nic nie będzie" to piaskownica.
Nie ważne, czy uciekł, czy wyjechał, czy z lenistwa, czy ze strachu.
Ważne jest to, co jest teraz. Mamy dość niekompetentnych wodzów czy wujków czy ojców narodu.

"Nikt z kręgów naukowych go nie poparł. Pan Zięba za wszelką cenę stara się zdyskredytować medycynę i farmację..."
Medycyna i farmacja SAME brawurowo SIĘ ZDYSKREDYTOWAŁY w ciągu ostatnich 20 lat,  wie to KAŻDY, to próbuje "leczyć" się na NFZ.

NFZ nie ma 20 lat, to tak ogólnie.
Czy myślisz, że w innych krajach jest wiele lepiej? Sprawdź sobie, na zdrowie :-)

« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2016, 16:37:04 wysłana przez Basia »

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #82 dnia: Styczeń 21, 2016, 17:20:16 »
Rozumię, ze jedyną formą współpracy Zięby z zielarzami - była i jest Petycja? Czy ktoś od Was próbował przedstawić SWÓJ punkt widzenia Ziębie ? Jesteście FACHOWCAMI - wnioskuję ,że dacie radę aktorowi- skoro aż tak go określacie.Zaznaczam ,że  nie mogę wypowiadać się na tematy biochemiki itp ale rozsądek mi podpowiada że dla dobra naszego zdrowia i życia - WSKAZANA JEST WSPÓŁPRACA

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #83 dnia: Styczeń 21, 2016, 18:23:15 »
Czy ktoś od Was próbował przedstawić SWÓJ punkt widzenia Ziębie ?

Tak, Arni przekazał moje uwagi i nam niedawno przekazał odpowiedź, dlatego ten wątek się tak ożywił, a ja nie mogę wyjść z osłupienia.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #84 dnia: Styczeń 21, 2016, 18:39:56 »
Dzieki - to raczej wyczerpuje moja ciekawość w tym temacie.Pozdr

Offline Czlekoksztaltny

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Luty 16, 2016, 19:53:14 »
Pan Jerzy Zięba jest zaproszony do dyskusji na konferencji UMW.
Uczestnicy panelu w kolejności alfabetycznej:
 dr Henryk Różański
 Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
 dr hab. Dorota Waśko – Czopnik
 Jerzy Zięba

http://www.manfoodhealth.umed.wroc.pl/hotel/?mc_cid=839e4c8ed5&mc_eid=b44548679d

Offline Arni

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #86 dnia: Luty 16, 2016, 20:45:24 »
Pan Jerzy Zięba jest zaproszony do dyskusji na konferencji UMW.
Uczestnicy panelu w kolejności alfabetycznej:
 dr Henryk Różański
 Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
 dr hab. Dorota Waśko – Czopnik
 Jerzy Zięba

http://www.manfoodhealth.umed.wroc.pl/hotel/?mc_cid=839e4c8ed5&mc_eid=b44548679d

Właśnie miałem na ten temat napisać.
Ciekawi mnie bardzo co powie na w/w wątki, gospodarz doktor Różański po rozmowie z "nie polakiem, super szkodnikiem i aktorem" Ziębą na powyższe posty :-)

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #87 dnia: Luty 16, 2016, 21:12:48 »
Słuchałam dzisiaj na NTV Ziębę - cieszę sie że doszło/?/ do spotkania z dr.Różańskim- moze jednak nawiążą nić porozumienia - pozostali goscie - równie znakomici - daja taka nadzieję...

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #88 dnia: Luty 17, 2016, 12:04:42 »
Szkoda, że nie wiedziałem bo bym z doktorem pogadał na ten temat. Właśnie wróciłem z Krosna z kursu i wczoraj  była fitoterapia nowotworów. Jakoś nic doktor nie wspominał o przeciwnowotworowym działaniu witaminy C, co usilnie propaguje pan Zięba.
Nie było też chłopaka którego matka leczyła się na nowotwór tak jak proponuje pan Zięba wlewami z witaminy C. To bardzo dziwne, bardzo dziwne bo była fitoterapia nowotworów.
Być może skuteczność działania witaminy okazała się mitem. Wcale by mnie to nie zdziwiło bowiem nie natknąłem się dotychczas na naukowe badania by były jakiekolwiek dowody na tak duży wpływ witaminy C na komórki Nk, limfocyty cytotoksyczne, cytokinę TNF alfa, czy NF-kB jak to sugeruje pan Zięba. Z trudnością posłuchałem tego co opowiada pan Zięba i odniosłem wrażenie, że on nigdy nie miał w ręku podręcznika z immunologii.
Szansa na to by doktor był na tej konferencji jest bliska zeru. Z prostej przyczyny
12 marca godzina 8.00 Fitofarmakologia wojenna - 7h Henryk Różański
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #89 dnia: Luty 17, 2016, 16:34:03 »
Ciekawi mnie bardzo co powie na w/w wątki, gospodarz doktor Różański po rozmowie z "nie polakiem, super szkodnikiem i aktorem" Ziębą na powyższe posty :-)

Czy słowo "aktor" jest obraźliwe? Chyba nie. Bo tak na prawdę nie wiemy nic o tym co robił w życiu, oprócz zostania hipnoterapeutą, czyli odmianą psychoterapeuty.

Z tego, co wiem, to nasz Gospodarz był mało zachwycony stylem ataków gumppka na osoby typu pana Zięby, zresztą sama dużo cięłam i z tego powodu nie spotkała mnie żadna przykrość, ze strony gumppka zresztą też.

Jednak to wcale nie znaczy, że nasz Gospodarz bezkrytycznie akceptuje wszystkie pomysły wszystkich "głosicieli dobrej nowiny". No, właśnie: czy obiecał podpisanie petycji?

W jednym z jego wywiadów naszego Gospodarza przeczytałam dokładnie to samo, co i ja w kółko wypisuję: zielarstwo i fitoterapia są częściami oficjalnej medycyny i farmacji, a nie żadnej medycyny komplementarnej czy alternatywnej. Sama wyrosłam nieomalże pod płotem ogrodu botanicznego wydziału farmacji akademii medycznej i dla mnie zioła to była zawsze poważna nauka, a nie jakieś bajkowe wiedźmy.

Nie było też chłopaka którego matka leczyła się na nowotwór tak jak proponuje pan Zięba wlewami z witaminy C. To bardzo dziwne, bardzo dziwne bo była fitoterapia nowotworów.

Wlewy witaminy fitoterapią? To chyba coś nie tak...

bowiem nie natknąłem się dotychczas na naukowe badania by były jakiekolwiek dowody na tak duży wpływ witaminy C na komórki Nk, limfocyty cytotoksyczne, cytokinę TNF alfa, czy NF-kB jak to sugeruje pan Zięba.

To dziwne, bo normalnie działanie witaminy C tłumaczono przez odtrucie, a nie przez aktywację jakichkolwiek cytokin

Szansa na to by doktor był na tej konferencji jest bliska zeru. Z prostej przyczyny
12 marca godzina 8.00 Fitofarmakologia wojenna - 7h Henryk Różański

No... to będzie ciekawe...