Autor Wątek: Łupy z Allegro i nie tylko  (Przeczytany 9912 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Łupy z Allegro i nie tylko
« dnia: Listopad 30, 2015, 19:09:26 »
Ilość miejsca na półkach jest ograniczona, a kazde dostępne miejsce można zagracić - to jest absolutnie niepodważalne prawo fizyki...

Roeske Zarys fitoterapii
Ożarowski Farmakodynamika surowców roślinnych
Koskowski Receptura
Koskowski Compendium Farmaceutyczne
Supniewski Receptura
Supniewski Farmakodynamika
Hano Farmakodynamika
Vademecum Lekarza Praktyka t 1-2
Koczwara Farmakognozja cz 1-4
Muszyński Farmakognozja (i ileś drobniejszych książeczek dla normalnych ludzi)
Przewodnik medyczny dla feczerów
Danysz Farmakologia i receptura dla felczerów
Łowicki, Brejtman Farmakoterapja kliniczna
Dominiewicz Wody mineralne Polski

Poza tym Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis 3 tomy z roku 1888 kupiony za durne jak na tą publikację pieniądze. Problem jest w tym, że mój niemiecki jest oparty na "4 pancernych i psie" i "Stawce większej niż życie"... Ale na obrazki mogę sobie popatrzeć, jak znajdę czas, no i łacina jest taka sama.

Z łupów z Allegro całkiem świeżej daty jestem zauroczona malutką książką Jadwigi Anioł-Kwiatkowskiej "Kwiaty lecznicze". Tam jest masa przepisów na cukierki lecznicze z kwiatów. Bajer!

Ogółem, to od jakiegoś czasu patrzę na niewykorzystane przestrzenie sufitu...

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2016, 17:22:45 wysłana przez Basia »

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Łupy z Allegro i nie tylko
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2015, 20:01:10 »
Mam Hagersy dwa 1921 i 1938 Anioł mam z 5 lat. Lypę też mam, a zdaje mi się że chyba 2 np Biegańskiego niektóre pozycje mam po 2-3. Vademecum fitoterapii 1,2 i 3 wydanie. Ja mam dużo książek w kartonach po komputerach. Ale muszę kupić z 3 biblioteczki. W zasadzie teraz od 2000 roku mam prawie wszystko. Mam też Czerwiakowskiego z 1865 i niestety to cuś kosztowało mnie 200 zł Jankowi kupiłem Hagersa za paczkę papierosów :) Manual Hagersa kosztował mnie chyba 40 zł. Za książki Ożarwskiego/prywatne dałem razem z 800 zł to znaczy jak dla to bardzo dużo/. Gosi kupiłem w ramach rewanżu książki o wadze pewnie z 15-20 kg. Dwie które już wcześniej miały poszły na prezent. Po to by obdarowany widział jak ładnie pisał Ożarowski:) Z rosyjskich najbardziej cenię Akopowa i Ziemlańskiego. O samych fitoncydach mam 7 pozycji większość nadkład 1000 egzemplarzy. Ale mam książki o nakładzie 300 egzemplarzy. Teraz jest dobry moment bo na Allegro spadły ceny. Był przez wiele lat gość który wykupował wszystko - miał nick sorotamus.
http://allegro.pl/show_user.php?uid=3126965
Jakoś już nie bije z górnej półki. A kilka razy podciągnąłem go ostro do góry tylko po to by wiedział, że tym razem za grosze nie kupi. Był taki moment że kupował za grosze bo wszyscy wiedzieli że będzie bił do oporu. Zresztą wystarczy luknąć do archiwum allegro.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2015, 00:17:35 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2015, 00:11:29 »
Ja ostatnio upolowałem na allegro wykłady: "Bakterjologia" z 1924 prof. R Nitscha.
Na Boże Narodzenie zażyczyłem sobie "Farmakologię dla lekarzy" z 1936 Supniewskiego.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2015, 09:49:23 »
Po to by obdarowany widział jak ładnie pisał Ożarowski:)
Pięknie, to napisałeś... Sama muszę poszukać coś Ożarowskiego.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2015, 09:59:50 »
I już mam swój łup z allegro. Właśnie kupiłam ,,Ziołolecznictwo" - Ożarowskiego :)
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2015, 10:20:21 »
Robię tak samo jak robił Błażej Wodarz. Przed śmiercią napisał książkę w 3 kopiach /ja mam chyba drugą/. Wbrew temu co twierdzi pan Leon Zawadzki to ja mam połowę jego notatek na temat ziół.
http://www.logonia.org/archiwalia/passwd/astrologia/as4-5.htm
Ja tę książkę dostałem tak jak zapiski w prezecie bo gość który to miał doszedł do wniosku, że to właśnie ja powinienem to mieć. Nie przypadkiem kupiłem nie wiem 50 książek z biblioteki Ożarowskiego. Tam są też jego zapiski. Dwie książki dostał ode mnie doktor w prezencie tak jak ja dostałem książkę i zapiski Wodarza.
Doktor np ma bibliotekę i zapiski prof. Roeskego. Nie pamiętam by kiedykolwiek je cytował. Jak sądzę nic się w świecie nie dzieje przypadkiem. Nie przypadkiem np zebrałem gnieźnika. Kiedy pierwszy raz go zobaczyłem coś mnie do tej rośliny ciagnęło. Takich roślin jest kilka. Gnieźnika do dziś lub jutro będzie stosowała osoba chora na toksokarozę. Będę więc wiedział jak na nią działa. Na mnie nie działał lub nie zauważyłem tego działania z natłoku stosowanych wtedy środków. Tym co wiem dzielę się ale z osobami którym ufam choć ostatnio co do jednej osoby chyba instynkt mnie zawiódł. My tzn Janek Oruba, Paweł i ja wymieniamy się swoimi obserwacjami. To że tak jest może zaświadczyć Renata i Monika. Monika też mi dużo pomogła bo przetłumaczyła tekst np o prawoślazie /Janek zna lichenologa z USA czy Kanady który używa go skutecznie wraz z porostami do leczenia np boreliozy/ barszczu perskim /bliski krewniak bardziej barszczu Sosnowskiego niż naszego rodzimego/. Przełumaczyła mi pokaźną pracę na temat denticoli. O barszczu i prawoślazie sama znalazła bowiem jak ma chwilę czasu to szuka ciekawych informacji o wpływie ziół na cytokiny.
Zresztą podałem link do pracy prof Witolda Laska o immunostymulatorach naturalnych gdzie opisuje np mechanizm działania jemioły i jej wpływ na procesy biochemiczne i immunologiczne.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2015, 11:53:03 »
Jest książka, którą nawet wygrałam, zapłaciłam i... dostałam zwrot pieniędzy, bo sprzedawca ją sprzedał w sklepie innemu. Nawet nie wiedział komu, by zrobić chociaż ksero. Nie jestem fundamentalistką, ksero mi zupełnie wystarcza.
To było:
Jan Muszyński (4973326328) Roślinne Środki Owadobójcze i Czerwiopędne w leczeniu zwierząt
I figa...  :'(

« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2015, 11:59:32 wysłana przez Basia »

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2015, 14:50:29 »
Basiu to napewno ktoś z nas więc trzeba skierować prośbę z dokładniejszą informacją o tej transaakcji i pewnie do pożyczenia będzie ;)

Dawaj dokładniejsze dane.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2015, 15:14:51 »
Po wykładach ziołolecznictwo w weterynarii zapewne :)

Ja to bym chciała zamienic III wydanie Danysza dla felczerów na I albo II-gie :>

Basiu, gdybyś chciała kiedyś odzyskać jakąś ścianę i pozbyć się ksiażek to znasz mój adres :)
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2015, 15:22:58 »
Basiu to napewno ktoś z nas więc trzeba skierować prośbę z dokładniejszą informacją o tej transakcji i pewnie do pożyczenia będzie ;)
Dawaj dokładniejsze dane.

Numer aukcji podałam, sprzedawca ak-piastun, kup teraz 26.05.2015.
Niestety, on ma też antykwariat stacjonarny i jakiś człowiek z ulicy to kupił fizycznie. A ja czasem przerzucam Google i nic poza śladem mojej transakcji, nawet Google Books nic nie ma  :'(

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2015, 18:09:23 »
niektóre stare książki o ziołach są w bibliotekach internetowych

broszura z 1936 roku "Zioła lecznicze : botanika okultystyczna, astrologja herbalna, medycyna hermetyczna"

http://kpbc.ukw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=81030

(trzeba zainstalować wtyczkę jeśli się nie otwiera)

Biegański

http://kpbc.ukw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=81029&from=&dirids=1&ver_id=&lp=22&QI=

http://kpbc.ukw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=81028&from=&dirids=1&ver_id=&lp=39&QI=

Czerwiakowski 5 tomów

http://kpbc.ukw.edu.pl/dlibra/publication?id=30334&from=&dirids=1&tab=1&lp=34&QI=

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 01, 2015, 22:32:43 »
Hm nie moge tej książki zobaczyć mimo wtyczek ani też przkonwertować jej na PDF-a, ma ktoś to w innej wersji? mówie o "Zioła lecznicze : botanika okultystyczna, astrologja herbalna, medycyna hermetyczna" chciałbym na to zerknąć :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 01, 2015, 23:02:23 »
Hm nie moge tej książki zobaczyć mimo wtyczek ani też przkonwertować jej na PDF-a, ma ktoś to w innej wersji? mówie o "Zioła lecznicze : botanika okultystyczna, astrologja herbalna, medycyna hermetyczna" chciałbym na to zerknąć :)

Mi się wyświetliło w HTML5

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 21, 2016, 13:32:17 »
Ostatnie łupy:

Podstawy hirudoterapii - Jak się leczyć przy pomocy pijawek   Zygmunt Dynowski
Rośliny Leczące zwierzęta   Jadwiga Anioł Kwiatkowska
Farmakologia i toksykologia leków   Józef Dadlez, Piotr Kubikowski

« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2016, 18:25:18 wysłana przez Basia »

Offline KasiaO

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 27, 2021, 23:33:25 »
Dzien dobry,
Nie wiem, czy ktos odczyta wiadomosc w tym watku:)
Chcialabym zapytac, a jednoczensie zaproponowac w zamian szereg literatury zeskanowanej do pdf.
Jestem tradycjonalistka I poszukuje ksiazek 2 do mojej kolekcji, prof Roeske - zarys fitoterapii oraz Dr Skowronskiego podrecznik fitoterapii dzieci. Serdecznie dziekuje za kontakt