Autor Wątek: Borelioza ?  (Przeczytany 7076 razy)

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
Borelioza ?
« dnia: Listopada 25, 2015, 17:30:24 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie mam czasem boreliozy, część objawów mi się zgadza, zastanawiam się nad zastosowaniem jakiejś mieszanki ziołowej w tym kierunku w celu odczucia - czy będzie jakaś poprawa. Mam problemy z koncentracją, nauka też nie idzie tak jak powinna, do tego stany lękowe, które mogą wynikać tylko z psychologicznych uwarunkować, ale może do ogólnej tendencji jakaś borelioza mogła się przyczynić. Do tego mam problemy skórne od dawna problem z trądzikiem na plecach choć jest już o wiele lepiej niż było ale i tak plecy dalekie od ideału, do tego zrogowaciały naskórek na rękach, skóra dosyć sucha, łupież na, który nic nie pomaga. Apropos stanów lękowych brałem antydepresanty, przez jakiś czas poprawa i normalne funkcjonowanie, później pogorszenie, obecnie nic nie biorę, do tego psychoterapia - raz jest lepiej raz gorzej...
No chyba nakreśliłem mniej-więcej swoje problemy zdrowotne, co o tym myślicie?
PS: aha, jeżeli są jakieś choroby jesienne/wiosenne to jeżeli mnie atakuje to zawsze od gardła.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Borelioza ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 25, 2015, 17:52:00 »
zastanawiam się nad zastosowaniem jakiejś mieszanki ziołowej w tym kierunku w celu odczucia - czy będzie jakaś poprawa.
Nie ma takiej mieszanki. Zioła bierze się w ogromnych ilościach, poprawa może nastąpić po kilku miesiącach. Na początku leczenia zazwyczaj występuje duże pogorszenie. Fakt, że ogromna ilość osób chorych na bb jest błędnie leczona psychiatrycznie. Najlepiej gdybyś zrobił testy. Są mało wiarygodne, nie zawsze za pierwszym razem udaje się namierzyć chorobę.
Czy coś Cię jeszcze niepokoi, np. szumy w uszach, sztywny kark, czasami bóle serca, zawroty głowy, bolące stawy, pogorszenie wzroku, drętwienie kończyn, bezsenność, przewlekłe zmęczenie, agresja... Pamiętasz kleszcza, może był rumień?
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 25, 2015, 18:06:24 »
Wzroku nie mam idealnego ale raczej nie widzę znacznego pogorszenia, od dłuższego czasu stan wzroku jest taki sam, choć ostatnio pękają mi naczynka w oczach i widać żyłki. Zmęczenie - kiedyś częściej mnie dopadało odkąd przeszedłem na dietę ketogeniczną nastąpia poprawa, teraz znów jakby lekkie pogorszenie, nic mi się nie chce itp. Mam wrażenie czasami jakby serce nie biło do końca normalnie, tak jakby co któreś uderzenie, było silniejsze, po prostu odczuwam co któreś uderzenie mocniej. Kleszczy w życiu miałem kilka może z 6 przez całe życie, rumienia nie było ani razu. Te objawy są do przeżycia wszystkie, byłbym się w stanie z nimi pogodzić nawet na stałe, najgorsze są te stany lękowe, napady paniki, bo one zabierają całkowicie życie, jakby po prostu coś wciągało cie w całkowitą ciemność :/ Mam takie wrażenie jakby mój układ nerwowy się lekko posypał, jestem o wiele bardziej wrażliwy niż byłem - zawsze byłem dosyć wrażliwy ale np teraz widząc czy słysząc o jakiś drastycznych rzeczach czy może nawet ucząc się o człowieku i jego budowie (tej w środku) jest mi słabo, niedobrze, ostatnio nawet taki stan lękowy przeszedł w chęć do panicznego płaczu, okropne to wszystko.
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2015, 18:10:52 wysłana przez Gniewomir »

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 25, 2015, 18:27:11 »
Borelioza może wszystko. Często wywołuje problemy psychiczno-neurologiczne. Pamięć też słaba?
Zrób badania, zazwyczaj trzeba za nie zapłacić. Sześć kleszczy, to duże zagrożenie. Jeżeli to borelioza, tak Ci w mózgu miesza i to od dawna, to leczenie będzie długie.

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 25, 2015, 18:32:08 »
Hm ciężko określić z tą pamięcią wydaje mi się ,że nie jest aż taka zła, ale też mi się zdaje ,że kiedyś była lepsza trudności w uczeniu się w zasadzie mam od liceum, jakby nie chciało do głowy wchodzić po prostu, z drugiej strony są rzeczy, które zapamiętuje od razu, ciężko to wszystko określić, miałem robione testy u psychologa na inteligencje i jakieś trudności w zapamiętywaniu, na nerwice i psychozy też i generalnie wszystko w normie wyszło, niby typ osobowości introwertyczny ze skłonnościami właśnie do paniki, jednak to rozstrojenie układu nerwowego, niepokoi mnie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 25, 2015, 18:32:48 »
A czy pamietasz, jak się to zaczęło? Czy zachorowałeś na coś? Czy miałeś inne problemy?

Ogółem "neurologicznymi" witaminami są wszystkie witaminy B, sprawdź magnez, cynk, selen
Czy masz problemy z trawieniem?

Pozdrowienia :-)

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 25, 2015, 18:38:15 »
Nie przechodziłem poważnych chorób, suplementuje magnez obecnie 500mg na noc, okresowo suplementuje cynk zazwyczaj przez miesiąc-6 tygodni, potem robie przerwę, witamine b complex również suplementuje, do tego witamine D3 5000 IU od niedawna(miesiąc). I do tego wszystkiego nalewka z dziurawca. Ah i witamina C. Zacząłem też brać pyłek, licząc na lekką poprawę zdrowia. Te problemy lękowe - mogłem sobie sam nawarzyć przez swój tryb życia, ciężko to stwierdzić.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 25, 2015, 19:39:13 »
Choroba psychiczna to raczej nie jest, bo znacznej poprawy nie było po psychotropach, ani wizytach u psychologa. Basia pyta o trawienie, bo może to jest grzybica, nieszczelne jelita. Myślę, że Twój problem to może być przewlekła borelioza + koinfekcje, może candida, może pasożyty, a może wszystko razem. Lęk, to patogeny mogą wywoływać takie stany.

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 25, 2015, 19:49:16 »
Hm, co do nieszczelnego jelita, stosuje miksturę Słoneckiego od ponad roku, zdaje się ,że moja skóra reaguje inaczej na cukry proste niż wcześniej. Z trawieniem problemów nie mam w ogóle. Jeżeli jest tak jak mówisz, co proponujesz w ramach poprawienia stanu?

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 25, 2015, 20:08:42 »
Jak masz środki, to zrób testy na boreliozę. Jak będą pozytywne, to będziesz wiedział z czym walczysz - ze wszystkim, bo chorzy na przewlekłą bb są pozakażani wieloma rzeczami.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 25, 2015, 20:11:42 »
Poważna choroba to być nie musi - na przykład jakaś ciągnąca się jak smród grypa wystarczy, by wyzwolić jakieś paskudztwa.

Jeśli mówisz o lęku spowodowanym trybem życia, to też jest jakiś powód.
Może inaczej zapytam: czy rzeczywiste, to jest materialne powody lęku zostały usunięte, czy cały czas masz rzeczywisty problem?
Nie darmo (w kółko to powtarzam, he, he) dawniej mawiano, że zmartwienia leżą na wątrobie.

Renia ma rację - problemy neurologiczne mogą być spowodowane problemami z trawieniem i jakimiś awitaminozami, ale problemy z trawieniem mogą być spowodowane przez na przykład stresy.

Co oczywiście nie wyklucza boreliozy, ale jest łatwiejsze do rozwiązania.

Mikstura Słoneckiego jest niewystarczająca na poważniejsze problemy - jest zbyt uboga, nie zawiera błonnika ani innego podłoża dla bakterii probiotycznych. To w końcu tylko jeden olej + trochę soków.

Możesz sobie przeczytać:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3324.0
Miks wygląda i smakuje hmmm, ale często rozwiązuje wiele problemów.

Aby sprawdzić, czy masz uszkodzone jelita, oddaj kał do badania pod kątem krwi. To powinni wykryć bez problemów. Jeśli sprawdzą, czy tam przy okazji nie ma jakichś jajek robaków, to też byłoby dobrze.

Możliwe, że jeśli nie masz uszkodzeń (brak krwi w wynikach) ani zaparć, to wystarczy, jeśli sobie będziesz jeść wiele razy dziennie między posiłkami po odrobinie kwaśnego mleka lub domowych kiszonek jako probiotyki. Do kompletu pij różne oleje z posiłkami (ostatnio nawet w marketach sa lniany, z dyni, z ostropestu, niefiltrowana oliwa), tak, by tego było 2-3 łyżki dziennie i mocno zasuplementuj wszystkie witaminy B. Na Allegro kup proszkową witaminę C i pij z wodą z sokiem. Jedzenie solidnie przyprawiaj prawdziwymi przyprawami (nie kupnymi miksami).

Dalej, w zielarniach sobie kup zioła nauroprotekcyjne i odtruwające i je pij w wywarach: pokrzywa, rdest ptasi, kozłek, arcydzięgiel, mniszek, wiązówka, dzika róza, jarzębina, bylica pospolita, krwawnik, mięta, melisa - dużo jest tego do wyboru. Zmieszaj to, co znajdziesz, 3 łyżki zalej na noc litrem zimnej wody, rano zagotuj, wlej wszystko do termosu z fusami, po pół godzinie możesz pić. To wypij w ciągu dnia po łyku.

Może to pomoże choć trochę po miesiącu.

Pozdrowienia :-)

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 25, 2015, 20:25:16 »
Dziękuje bardzo za rady, zastosuje się :) A co do tej witaminy C, właśnie sprawiłem sobie taką w proszku, jaką proponował Jerzy Ziemba, jakie dawki proponujesz? Póki co spożywam ok. 3-4g dziennie. A co do tych ziółek może jeszcze dodam do nich czystek?
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2015, 20:27:22 wysłana przez Gniewomir »

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 25, 2015, 20:35:30 »
Ja brałam 3x1g.
Gdybyś zdecydował się na testy na boreliozę, to jeszcze możesz przemyśleć prowokację citroseptem, w tym wątku pisałam jak stosować http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3595.msg51058#msg51058

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 25, 2015, 20:41:20 »
Ok, dziękuje :) A swoją drogą czy wrażliwość na pyłek pszczeli może coś wskazywać? Bo raczej nie miewam tego typu nietolerancji pokarmowych, a po pyłku pszczelim nie ważne jak go zastosuje, boli mnie żołądek przez dobre półtorej godziny.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 26, 2015, 07:39:59 »
Każdy może mieć jakieś nietolerancje, to raczej o niczym nie świadczy.
Spróbujmy iść drogą ch. odkleszczowych. Masz objawy psychiczne, oczne, kardiologiczne, skórne - poszukajmy jeszcze kilku charakterystycznych objawów. Czy masz czasami pieczenie stóp? Czy bolą Cie mięśnie, np. podudzi gdy idziesz pod górę, po schodach? Czy odczuwasz sztywność karku, lubisz się za niego łapać, masować? Czy Twoje oczy są nadwrażliwe na światło, np. w supermarketach czujesz dyskomfort (dużo jarzeniówek)?  Czy zdarza Ci się, że podczas rozmowy, nagle tracisz wątek, nie pamiętasz o czym mówiłeś przed chwilą? Czy czasami pobolewa Cię jakiś staw, kręgosłup? Czy cierpisz na bezsenność, pomimo zmęczenia nie jesteś w stanie zasnąć przez kilka godzin? Czy w nocy masz jakieś mimowolne rzucanie się? Czy odczuwasz jakiś drętwienia ciała?
Dlaczego zadaję Ci te pytania? - takie objawy doskwierały mi przez kilka lat, zanim borelioza bardzo ostro zaatakowała. Jeżeli na te pytania odpowiesz tak, to może być duża wskazówka pod kątem diagnostyki. Bardzo często przy bb odczuwamy ch. psychiczną dwubiegunową - mamy depresję, brak sił, brak motywacji do działania i nagle dziwny przypływ energii, jakby coś pchało do przodu, wszystko robi się szybko, nawet szybko i dużo się mówi... i znowu depresja i znowu pobudzenie... Przy bb lubimy się zamartwiać, można nazwać to lękami, nerwicą... Przy bb panuje chaos i głowie i w życiu... Może troszkę Ci naświetliłam jakie mogą być objawy. U mężczyzn mogą pojawiać się też zapalenia jąder.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2015, 08:35:59 wysłana przez Renia »