Autor Wątek: Olejek tymiankowy przy zapaleniu górnych dróg oddechowych  (Przeczytany 13661 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Olejek tymiankowy przy zapaleniu górnych dróg oddechowych
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 17, 2015, 08:54:01 »
Basiu.

Ml czy mg wydaje mi się, że te dane są skopiowane z prac. Jak się znowu natknę to sprawdzę.

Toksyczność - praktycznie nie stosuje się innych wskaźników (badań, testów) niż LD 50.
Dotyczy to chyba wszelkich produktów, bo w kartach charakterystyk jest to najczęściej podawane.

Na ludziach się nie testuje,  badań klinicznych się  nie prowadzi.

Widzę, że lubisz trochę ironii - bo nie rozumiem treści o smakowaniu - dzieci piją, jedzą praktycznie wszystko co wpadnie im w ręce.
W Polsce piją kwasy, zasady, jedzą krety, zresztą nie tylko dzieci.
Same, bądź ich rodzice parzą je wrzątkiem, rosołami, trują grzybami.

Australijczycy mogli by napisać co te polskie dzieci widzą smacznego w krecie, czy też jaka to przyjemność wylać na siebie gar wrzącej wody czy zupy, albo spytać - jakież to wartości odżywcze mają grzyby, że rodzice nimi dzieci faszerują.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 17, 2015, 09:39:04 »
Gumppek.

W mojej ocenie tymolowy i oregano są w grupie tych niebezpiecznych.
Ciężko się dyskutuje z idiotycznymi poglądami. Te olejki(najpopularniejsze) stosują tysiące ludzi na całym świecie. Z powodzeniem, skutecznie i bezpiecznie. Setki pozytywnych opisów, z wyjątkiem jednego chorego mesjasza.

Piszesz o Ricie. Czyli ze sobą korespondujecie. Zupełnie nie rozumiem po co tyle miesięcy. Przecież Ritę uzdrowił dr W. końskimi dawkami antybiotyków (Ona go reklamuje, bardzo mi się nie podoba, że na forum zielarskim, ale to nie moja broszka) więc nie rozumiem po co ją drugi raz uzdrawiasz.
Chyba Ty i Rita i nie tylko stosowaliście olejki Aromatiki - proszę daj nam skany ulotek  czy instrukcji dawkowania wewnętrznego poszczególnych olejków.

Nie wiem co pisze dr Nemo. Wiem co ja piszę - ol.czosnkowy essence sam osobiście Ci ofiarowywałem przez pocztę forumową. Odrzucało moje posty, do sprawdzenia.

w odniesieniu do doktora, bo wszystkie olejki jakie ma doktor /poza lawendowym i sandałowym/ są z firmy Essence co widać na opakowaniu.

Myślałem, że napiszę, że kłamiesz jak zwykle ale nie to byłoby nieprecyzyjne. Miałeś parokrotnie zajęcia w pracowni doktora, na kosmetologii używaliście też jego olejków. Szafa z olejkami jest po lewej stronie przy wejściu. Na kurs chodzi z 80 osób, mogą to też sprawdzić jak oszukujesz czytelników forum. Doktor ma wiele olejków wielu różnych firm.

Olejek z aksamitki - kto, gdzie, taki widział w Polsce w sprzedaży?  Za chwilę napiszesz o olejku konwaliowym czy z barszczu Sosnowskiego - tak zgodzę się, mogą szkodzić.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 17, 2015, 10:29:27 »
Olejek z aksamitki - kto, gdzie, taki widział w Polsce w sprzedaży?

Olejek eteryczny z aksamitki robi rosyjska Botanika.

Za chwilę napiszesz o olejku konwaliowym czy z barszczu Sosnowskiego - tak zgodzę się, mogą szkodzić.

Z barszczu Sosnkowskiego jeszcze olejku nie widziałam, mimo, że zasoby surowcowe mają w Rosji gigantyczne, ale można w Botanice kupić olejek z pietruszki i z selera - mogą działać dość podobnie - mogą fotouczulać i mogą mieć felandreny.

Pozdrowienia :-)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 17, 2015, 10:42:01 »
Zasoby, zasobami, ale nasiona barszczu sosnowskiego wyjątkowo śmierdzą. Zbierałam w ubiegłym roku, w tym też (przeżyłam, bez oparzeń - oczywiście w słoneczny dzień nie pokusiłabym się na spotkanie z tą rośliną). Jak się zrobi nalewkę, czy ocet, to zapach również niezachęcający. Ciekawe jaki zapach miałyby olejki? Aż strach myśleć o takiej aromatoterapii.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 17, 2015, 11:43:44 »
Aż strach myśleć o takiej aromatoterapii.

Bo to już jest chemioterapia raczej.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 17, 2015, 11:55:10 »
A oregano czy golteria to pachną?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 17, 2015, 13:10:55 »
A oregano czy golteria to pachną?

Pewnie rzecz gustu... Jak dla mnie to przyjemne, ale w większym stężeniu zapachów, to... perfumeria ;-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 17, 2015, 22:36:34 »
Kłamstwo jak zwykle i totalna bzdura. Żaden producent nie napisze, że można pić olejki.

Za zacytowanie słów

Jeszcze raz wyraźnie podkreślam, do celów leczniczych można stosować tylko olejki czyste chemicznie, naturalne. Jeżeli Producent nie manifestuje na opakowaniu (ulotce), że jego produkt spełnia wymogi Farmakopei Polskiej FP IV lub V (lub innych, np. Europejskiej Farmakopei) lub nie posiada atestu PZH (Państwowy Zakład Higieny), Instytutu Leków czy norm IFRA to taki olejek jest bezwartościowy i nie wolno go stosować do celów medycznych. Jeżeli Producent wyraźnie napisał, że jego olejku nie wolno stosować doustnie – to oznacza, że jego olejek nie spełnia norm farmakopealnych i ma coś do ukrycia. Oczywiście taki olejek nie nadaje się do naszych celów.

pochodzących ze strony

http://www.rozanski.ch/oleum.htm

proszę kierować nie pod moim adresem a adresem autora

dr Henryka Różańskiego
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. St. Pigonia w Krośnie

tel. 13 43 755 80

ul. Dmochowskiego 12

co do reszty to szkoda czasu. Co do oceny tego  czy ml to prawie to samo co mg pozostawiam czytelnikom tego forum. Co do toksykologii to jest tyle podręczników na ten temat, że jak ktoś chce to może sobie doczytać. A jak się komuś nie chce czytać to potem może mieć pretensje tylko do siebie lub w pewnym zakresie do osoby która nam coś poleciła. Wpisy w internecie są takim sam dowodem jak inne. Do oceny Sądu należy ocena co było ważniejsze zaniechanie czy nieprawidłowo udzielona rada.
Także jak się coś radzi to trzeba mieć na uwadze, iż jak coś się stanie trzeba będzie ponieść konsekwencje.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner