Autor Wątek: Olejek tymiankowy przy zapaleniu górnych dróg oddechowych  (Przeczytany 13517 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Olejek tymiankowy przy zapaleniu górnych dróg oddechowych
« dnia: Listopad 15, 2015, 15:08:44 »
Kupiłam olejek tymiankowy,bo dołapał mnie ból gardła niezmierny i katar się przyszwędał,ale Pani w zielarskim powiedziała,że tylko używac zewnętrznie,u Doktora wyczytałam,że można 3-4 kropelki na midzie przyjmować ale moje pytanie brzmi,czy tylko jednorazowo,czy można kilka razy dziennie taką ilośc przyjmować?
Mam olejek avicenny,niby tam pisze,że tylko masaż,inhalacje

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Olejek tymiankowy przy zapaleniu górnych dróg oddechowych
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2015, 15:49:11 »
Jeszcze raz wyraźnie podkreślam, do celów leczniczych można stosować tylko olejki czyste chemicznie, naturalne. Jeżeli Producent nie manifestuje na opakowaniu (ulotce), że jego produkt spełnia wymogi Farmakopei Polskiej FP IV lub V (lub innych, np. Europejskiej Farmakopei) lub nie posiada atestu PZH (Państwowy Zakład Higieny), Instytutu Leków czy norm IFRA to taki olejek jest bezwartościowy i nie wolno go stosować do celów medycznych. Jeżeli Producent wyraźnie napisał, że jego olejku nie wolno stosować doustnie – to oznacza, że jego olejek nie spełnia norm farmakopealnych i ma coś do ukrycia. Oczywiście taki olejek nie nadaje się do naszych celów.
To słowa doktora.
Nie należy go stosować do wewnątrz, a także do smarowania /jeśli smarujemy ilością większą jak 2-3 krople w podłożu. Co prawda wątrobę i nerki można przeszczepić w przypadku uszkodzenia toksycznego np tymolem ale lepiej mieć je swoje. Lepiej kupić np w aromatice 250 gram tymianku /jest wtedy taniej/ i zrobić nalewkę na 70% alkoholu a potem ew. drugi raz na 40%. W nalewce będzie dużo związków działających ochronnie na wątrobę i nerki także ew. działanie toksyczne tymolu i karwakrolu będzie znacznie mniejsze. W zasadzie jest ona bezpieczna ale radzę i tu zachować umiar.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Hall9000

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2015, 16:26:59 »
Wklejam z innego wątku

http://www.avicenna.com.pl/aromaterapia.htm

"Nasze olejki eteryczne posiadają Świadectwa Dopuszczenia do Obrotu Instytutu Leków w Warszawie - certyfikaty kwalifikujące je do ziołowych środków farmaceutycznych. Nasze olejki zostały przebadane dermatologicznie, spełniają warunki IFRA i zostały zgłoszone do rejestru kosmetyków Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi, mają Świadectwa Dopuszczenia do obrotu Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. "

Tylko potem piszą,że tylko stosować zewnętrznie czyli 1 dno zaprzecza drugiemu

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2015, 16:47:18 »
Ale tutaj: http://www.rozanski.ch/oleum.htm  dr.Różański pisze wyrażnie, że stosował olejki Avicenna doustnie i że je poleca (między innymi oczywiście).

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2015, 17:30:25 »
To, że jest atest, to o niczym nie świadczy bez przeczytania treści tego atestu, czyli, jeśli jest atestowany do aromaterapii, to znaczy, że do aromaterapii jest atestowany i nadal niczego nie wiemy.
Dla mnie jedyne, co może przekonywać, to zgodność z jakąś farmakopeą.

Jeśli chodzi o firmy i ich wyroby, to niestety, one się zmieniają z czasem, zwykle ich jakość się degeneruje - kiedy już sa klienci, atesty i opinia, to rośnie chęć racjonalizacji i oszczędności, szczególnie, że to jest do użytku zewnętrznego, czyli praktycznie zero ryzyka. Największym źródłem znaków zapytania jest technologia odzysku olejków z hydrolatu przy destylacji wodnej. Jeszcze inna sprawa, to fakt, ze olejek to nie jest jeden związek, a mieszanina wielu związków o różnych na przykład temperaturach wrzenia. Wychwycenie całego zakresu mieszaniny też jest wyzwaniem, jeśli olejek ma obejmować całość dla obrabianego surowca

Tusia: weź ten olejek, dobrze rozmieszaj z miodem, tak by olejek był maks 1% w stosunku do miodu i tak sobie dawkuj z gorącą szałwią z miętą - łyżeczka na szklankę. Przynajmniej to powinno być smaczne, inhalacja będzie nad szklanką, a gorsze trucizny się zjada razem z żywnością z marketów.

Pozdrowienia :-)

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2015, 17:42:21 »
Kupiłam olejek tymiankowy,bo dołapał mnie ból gardła niezmierny i katar się przyszwędał,ale Pani w zielarskim powiedziała,że tylko używac zewnętrznie,u Doktora wyczytałam,że można 3-4 kropelki na midzie przyjmować ale moje pytanie brzmi,czy tylko jednorazowo,czy można kilka razy dziennie taką ilośc przyjmować?
Mam olejek avicenny,niby tam pisze,że tylko masaż,inhalacje

Na gardło niezawodnie działa przepłukanie gardła wodą -pół szklanki z kroplą płynu Lugola, tłucze wszystkie bakterie.
 Oczywiście nie można tego stosować długo, ale dwukrotne popłukanie zawsze mi wystarczało.

http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/iodum.htm

Jeśli  boisz się jodu to płukanie gardła DENTOSEPTEM też jest skuteczne, tylko bardziej stężonym niż podają w ulotce: 1łyżka Dentoseptu na 2-3 łyżki wody

Na katar i zatoki ten przepis Doktora  jest świetny:

"Do kropli 10 ml Xylometazolin (xylometasolinum) dodać 1 kroplę olejku cedrowego i 1 kroplę olejku melisowego, wstrząsnąć. Wprowadzać do otworów nosowych za pomocą spryskiwacza (dozownik tworzący mgiełkę leku)."

http://rozanski.li/384/dr-luskiewnik-doradza-w-przeziebieniu/

« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2015, 17:47:00 wysłana przez werbena »

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2015, 18:14:31 »
Ale tutaj: http://www.rozanski.ch/oleum.htm  dr.Różański pisze wyrażnie, że stosował olejki Avicenna doustnie i że je poleca (między innymi oczywiście).
Nie chcę wyręczać tu doktora by znowu nie miał mi tego za złe. Jednak z tego co pamiętam z kursów zmienił pogląd co do jakości olejków oferowanych przez polskie firmy. Ich jakość uległa po prostu pogorszeniu. Nie wiem które olejki polskie firmy produkują a które jedynie konfekcjonują. Warunki klimatyczne naszego kraju są takie sobie więc rośliny hodowane w krajach zlokalizowanych bliżej równika na Bułgaria, Włochy, Grecja, Hiszpania zawierają więcej olejku eterycznego. Nie mam pojęcia jak dokładnie kształtują się ceny surowców ale jeśli są one podobne to wówczas nasi producenci już na start byli by gorsi. Na pewno duża część ziół przyprawowych typu oregano, majeranek pochodzi z Turcji i Iranu. Skoro tak jest, a  producenci przypraw na pewno kierują się ceną surowca i zawartością w nich olejku eterycznego to nasz surowiec ma ceny niekonkurencyjne do stosunku cena przez jakość. Doktor bardzo pozytywnie wypowiadał się o olejkach jakie posiada firma Essence z Konstancina. 
http://www.essence.info.pl/
kiedyś rozmawiałem z panem Rozy który jest chyba jej współwłaścielem. Wiem, że oni ściągają olejki z zagranicy. Nie pamiętam z jakiej firmy ale jest to firma wiodąca w produkcji olejków eterycznych. Chyba to firma z Indii i z tego tytułu w związku z jakimiś ograniczeniami ta firma nie produkowała olejku sandałowego więc i firma Essence go nie miała. Jak sądzę olejki te służą nie tylko do sprzedaży ale głównie do produkcji olerazyn.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2015, 21:55:49 »
Jeżeli Producent wyraźnie napisał, że jego olejku nie wolno stosować doustnie – to oznacza, że jego olejek nie spełnia norm farmakopealnych i ma coś do ukrycia. Oczywiście taki olejek nie nadaje się do naszych celów.

Kłamstwo jak zwykle i totalna bzdura. Żaden producent nie napisze, że można pić olejki. Wszyscy (100%) piszą, że do aromaterapii.
Przecież żaden olejek nie jest lekarstwem i nie może być oficjalnie używany do leczenia ludzi.
To tak jak z wrotyczem - sprzedaje się go często tylko jako dodatek do kąpieli, czy poprzez to jest zafałszowany?

Jeszcze mniej firm stosuje jakiekolwiek oznaczenia o których piszesz, to po prostu dodatkowe koszta na badania.
Ogromna większość firm pisze tylko czy jest to 100% olejek naturalny.
W piątek odebrałem przesyłkę z olejkami z iherbu, na żadnym nie ma takich napisów.
Przejrzyj dokładnie szafę z olejkami u doktora w pracowni - dziesiątki olejków przeróżnych producentów i na żadnym nie pisze, że przeznaczony do picia.

Setki tysięcy ludzi pije czyste olejki a głównie oregano, tymiankowy czy herbaciany to chyba następne popularne.

Doktor Różański wielokrotnie podawał w swoich recepturach dawki wielokrotnie wyższe niż 3-4 krople o których piszesz. Nic nie wspominał o konieczności wymiany wątroby czy nerek. Byłeś w Międzyborowie, nie protestowałeś, że doktor chce nas wytruć. Po co te kłamstwa i zmyślenia.

Na mojej stronie są wyraźne opisy sytuacji gdzie dzieci wypiły po 10 czy 20ml olejku herbacianego i nie nastąpiły żadne uszkodzenia żadnych organów wewnętrznych.

10ml czy 20ml to 1000 lub 2000 wypitych kropel więc nie ośmieszaj się i nie pisz banialuk o szkodliwości.

Czy Ty stosowałeś dawki 3-4 krople?  Czy Twoje ruskie olejki miały te wszystkie oznaczenia?

Wszystkie znane w Polsce firmy olejkowe jedynie konfekcjonują olejki i tak jest od zawsze.

Niech ta nienawiść nie przesłania Ci rozumu.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2015, 22:17:37 »
Janku,piszesz może bloga?

Offline gumppek

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2015, 23:31:06 »
Rita ponieważ ma jakieś problemy z obsługą tableta prosiła mnie o zacytowanie jej maila. Brzmi on tak

-----Original Message-----
From: xxxxx@poczta.fm [mailto:xxxxxx@poczta.fm]
Sent: Sunday, November 15, 2015 10:31 PM
To:
Subject: RE: odp

Wkurza mnie ten manipulant, napisał ze żaden producent 100 % nie napisze ze olejek nadaje się do stosowania wewnętrznego a ja znam co najmniej 2 którzy tak piszą np.
Aromatica: olejki koncernu „Aromatika" są w 100 % naturalne.Wysoka jakość i czystość produkcji pozwala olejki „Aromatika" stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Lecz odpowiednia dawkę dla.....

I Essence która produkuje olejki i inne jako dodatki do żywności.

Nie umiem na tablecie zrobić cytuj bo bym to napisała.
Przepraszam że zawracam głowę ale od jakiegoś czasu mam uczulenie na takich....

Co do Essence to prawda bo rozmawiałem z panem Rozy i z te olejki służą do produkcji olerazyn a te są przeznaczone do spożycia. Czyli olejki też się nadają do stosowania doustnego. Doktor Nemo świadomie pisze nieprawdę /wie o firmie Essence/
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3580.msg50182#msg50182
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2966.msg42004#msg42004
sam kupował przecież olejek czosnkowy i go rozprowadzał innym użytkownikom forum.
tu strona przywołanej firmy
http://essence.info.pl/nasze-produkty/01-oleorezyny-1/
Pisze tam jak byk
Produkt otrzymany poprzez proporcjonalne wymieszanie olejku eterycznego (10 – 15%) z rafinowanym olejem słonecznikowym (85 – 90%)
Pan Nemo podaje też świadomie nieprawdę w odniesieniu do doktora, bo wszystkie olejki jakie ma doktor /poza lawendowym i sandałowym/ są z firmy Essence co widać na opakowaniu.
Podważa też opinie doktora wyrażoną dobitnie tu
http://www.rozanski.ch/oleum.htm
ZAUWAŻYĆ TRZEBA, ŻE FIRMA ESSENCE POMIMO BOGATEGO WYBORU OLERAZYN NIE PRODUKUJE OLERAZYNY TYMIANKOWEJ ?
OLERAZYNA OREGANO JEST ROBIONA INACZEJ NIE Z OLEJKU ETERYCZNEGO JAK WIĘKSZOŚĆ
Ekstrakcja rozpuszczalnikowa suchych liści oregano
http://essence.info.pl/nasze-produkty/01-oleorezyny-1/oleorezyna-oregano-ore1001-323/
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2015, 00:10:01 wysłana przez gumppek »
Józef Stanisław Tischner

Offline gumppek

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 16, 2015, 07:29:24 »
Olejki nie są z firmy Essence bo przecież ona ich nie produkuje. One są z firmy Synthite
http://www.synthite.com/synthite.html#
tak mi się w każdym razie zdaje. Przyglądałem się im Synthite Industries Ltd (Synthite)  to indyjski koncern zajmujący się produkcją dodatków do żywności w tym oleożywic.
Co do bezpieczeństwa stosowania to są olejki bezpieczniejsze i mniej bezpieczne. W mojej ocenie tymolowy i oregano są w grupie tych niebezpiecznych. Polecając komuś coś trzeba mieć na uwadze bezpieczeństwo stosowania. Wczoraj pobieżnie przeglądałem opisy olejków na starej stronie Botaniki /ta do której podałem linka i która pochodzi z archiwum internetu/ to część miała opisy a w części było napisane iż można stosować tylko zewnętrznie. W niektórych jest taka pozycja w opisie Меры предосторожности czyli po polsku środki ostrożności.
Np w odniesieniu do olejku z aksamitki napisano 
Сильнодействующее масло, поэтому дозировка его должна быть минимальной.
Silnie działający olejek, dlatego powinno się stosować dawki minimalne.  /lub stosowana dawka winna być minimalna/.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2015, 07:45:01 wysłana przez gumppek »
Józef Stanisław Tischner

Offline quantum

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 16, 2015, 07:53:11 »
20ml olejku herbacianego? Boże, ja z Aromatiki wzięłam takowego 5 kropli i czułam się przez resztę dnia struta... i nie był to herx.. nie wyobrażam sobie podać nikomu takiej ilości, zwłaszcza dziecku. mam nadzieję, że wkradła się tam jakaś pomyłka, w wypowiedzi janka...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 16, 2015, 09:49:02 »
20ml olejku herbacianego?

Albo to był olejek "herbaciany"

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 16, 2015, 13:19:54 »
Basiu.

Nie ma żadnej pomyłki, w oryginale było tea tree oil, rzecz i dane pochodzą bodajże z Australii.
Od 5 lat jest na stronie dr Nemo, rozdział szkodliwość, dane wyłącznie z prac naukowych, wkleję cytat:

"....Jednak oczywiście są badania na temat szkodliwości czy toksyczności olejków.
Olejki eteryczne są oficjalnie substancjami słabo toksycznymi. Potencjalną toksyczność olejków można określić na podstawie badań dawek śmiertelnych LD 50. LD50 – ten termin określa ilość substancji toksycznej potrzebnej do uśmiercenia 50% populacji zwierząt. Wskaźnik podaje się w miligramach na 1 kilogram masy ciała. Takie badania przeprowadza się dla większości substancji. Takie dawki zostały wyznaczone dla paru olejków i zwierząt doświadczalnych.
Wyznaczano LD50 podając doustnie szczurom olejek herbaciany - ta wartość wynosi 1,9 – 2,6 ml/kg. Dla olejku eukaliptusowego wynosi podobnie ok.1,5 - 2,5ml/kg.
Dla myszy wyznaczono następujące wartości LD50:
Ol.szałwiowy – 260; ol.mięty pieprzowej 444; ol.rumiankowy 856; ol.koperkowy 300.
Przenosząc te dane na ludzi i biorąc pod uwagę nawet wyższe wartości z badań nad szczurami możemy napisać, że dawki śmiertelne dla człowieka o masie 60 kg wyniosłyby 120ml. Osobiście przypuszczam, że nawet takie dawki nie spowodują zejść śmiertelnych ale nie ma o czym dyskutować ponieważ nikt takich dawek nie stosuje ani nie przepisuje a stosuje się wewnętrznie dawki o wielkości dziesiątych części mililitra.

W literaturze naukowej opisano m.in. takie dwa przypadki reakcji na doustne zażycie nie rozcieńczonego olejku herbacianego. Zacytuję te opisy, oba dotyczyły dzieci. Za pierwszym razem dwoje dzieci wypiło po 25ml olejku herbacianego – wystąpiły nudności i biegunka. Wszystkie objawy ustąpiły po 48h.

Drugi przypadek to 17 miesięczny chłopiec spożył 10ml olejku herbacianego, wystąpiła ataksja ( upośledzenie koordynacji ruchów) i ospałość. Po 7 godzinach wszystkie objawy ustąpiły.

Pisząc o szkodliwości użycia olejków trzeba pamiętać o paru rzeczach. Olejki są substancjami silnie lipofilnymi czyli dobrze rozpuszczającymi się w tłuszczach. Ja dodatkowo zawsze stosuję tylko i wyłącznie olejki rozcieńczone tłuszczami roślinnymi, najczęściej do 25%. W związku z tym podawane zewnętrznie na skórę doskonale przez nią przenikają i wchłaniają się do krwii, do limfy i tą drogą przenoszone są do wszystkich części organizmu. Przekraczają barierę krew – mózg.

Stosując olejki zewnętrznie na pewno tracimy dużą część ich właściwości ale jednocześnie zyskujemy coś innego – radykalnie zmniejsza się ich ewentualna toksyczność.
Były przeprowadzane badania naukowe na królikach. Podawano im zewnętrznie dawkę olejku herbacianego w wysokości 2ml/kg masy ciała. Z teoretycznych i praktycznych wyliczeń (LD 50) i doskonałej lipofilności tego olejku wynika , że ta dawka powinna zabić 50% populacji królików tymczasem w tych badaniach nie zaobserwowano nawet żadnego wyraźnego działania toksycznego, nie mówiąc o śmiertelności. To dowodzi jak bardzo unikamy negatywnych skutków stosowania olejków stosując je zewnętrznie i wykorzystując ich właściwości lipofilne.
Następną rzeczą którą trzeba wziąć pod uwagę omawiając szkodliwość olejków jest stężenie.
Olejki są substancjami wysokoskoncentrowanymi, czasem żrącymi i tak jak nie stosuje się i nie pije czystego spirytusu bo może spalić skórę czy przełyk tak samo nie można używać czystych, 100% olejków bo też możemy uszkodzić nabłonek, co może prowadzić nawet do zmian nowotworowych.

Praktyki wielu terapeutów czy nawet lekarzy zalecających picie kilkunastu kropli jakiegoś olejku rozpuszczonych w jakimś płynie są czystym szarlataństwem i absolutnym brakiem podstawowej wiedzy ponieważ olejki nie rozpuszczają się w wodzie i nie ma znaczenia w jakiej ilości soku, wody, herbaty rozpuszczasz olejek ponieważ on dalej jest stężony i nierozcieńczony.

Ja nigdy nie używam stężonych czystych olejków, nawet w użyciu zewnętrznym nie mówiąc o wewnętrznym."

Gumppkowi odpowiem później.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 16, 2015, 14:02:56 »
Wyznaczano LD50 podając doustnie szczurom olejek herbaciany - ta wartość wynosi 1,9 – 2,6 ml/kg. Dla olejku eukaliptusowego wynosi podobnie ok.1,5 - 2,5ml/kg.
Dla myszy wyznaczono następujące wartości LD50:
Ol.szałwiowy – 260; ol.mięty pieprzowej 444; ol.rumiankowy 856; ol.koperkowy 300.

sprawdź jednostki: ml czy mg?

LD50 nie ocenia stanu zdrowia zwierzaka po eksperymencie, ocenia tylko przeżycie

W literaturze naukowej opisano m.in. takie dwa przypadki reakcji na doustne zażycie nie rozcieńczonego olejku herbacianego. Zacytuję te opisy, oba dotyczyły dzieci. Za pierwszym razem dwoje dzieci wypiło po 25ml olejku herbacianego – wystąpiły nudności i biegunka. Wszystkie objawy ustąpiły po 48h.
Drugi przypadek to 17 miesięczny chłopiec spożył 10ml olejku herbacianego, wystąpiła ataksja (upośledzenie koordynacji ruchów) i ospałość. Po 7 godzinach wszystkie objawy ustąpiły.

To jak im mogły smakować te olejki? Przecież dzieci powinny mieć jakiś instynkt samozachowawczy i nie wsuwać niesmacznych rzeczy... No, chyba, że w Australii się dzieją cuda do góry nogami.
W sumie wymioty i biegunka to zdrowy odruch wyrzucenia paskudztw z organizmu.
Dobrze, że się dobrze skończyło i nie było problemu oparzeń śluzówki.

podstawowej wiedzy ponieważ olejki nie rozpuszczają się w wodzie i nie ma znaczenia w jakiej ilości soku, wody, herbaty rozpuszczasz olejek ponieważ on dalej jest stężony i nierozcieńczony.

Dlatego stosuje się olejki w dwóch wariantach: albo rozciera się z glinką lub bentonitem lub skrobią, to zalewa płynem i wypija się zawiesinę, albo wlewa się olejki do suchych ziół i pozwala im się wchłonąć, a potem szybko się zaparza po zwilżeniu spirytusem.

« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2015, 10:30:04 wysłana przez Basia »