Autor Wątek: Żel pod prysznic, naturalny, własny ?  (Przeczytany 8081 razy)

Offline ak-11

• Nowy
  • *
Żel pod prysznic, naturalny, własny ?
« dnia: Listopada 14, 2015, 12:18:49 »
Dzień Dobry,
potrzebuję pomocy, od jakiegoś czasu staram się stopniowo likwidować wszelką chemię kosmetyczną. Stoję teraz przed nie lada wyzwaniem... czym zastąpić żel pod prysznic ? Jestem minimalistą i prostym chłopakiem, więc nie pasują mi wynalazki robione z wielu produktów. Włosy myję mąką żytnią, zęby zieloną glinką, czym ciało ? Im większa prostota, naturalna, zdrowa oczywiście tym lepsza. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Offline proszynskamagda

• Nowy
  • *
    • czyli zlepek roślinnych zachwytów
Odp: Żel pod prysznic, naturalny, własny ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 14, 2015, 18:48:54 »
Może mydłem, które zrobisz sam prosto i tanio?
http://calkiemlubiechwasty.com/
czyli zlepek roślinnych zachwytów

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 16, 2015, 09:33:28 »
Jak myjesz już mąką żytnią włosy (zazdroszczę, bo ja mam długie i ciężko się spłukują, próbowałam), to i całe ciało umyj. Dobrze mi się myło ciało grubym "śrutem" żytnim, był poślizg prawie jak przy użyciu mydła, tylko bez piany.
Włosy myje też dobrze mąka z ciecierzycy, tak więc i ciało też (także wypróbowane).
Jak opalasz dom drewnem, to gotuj popiół na ług - bardzo dobrze odtłuszcza, myje ciało i też myje fajnie włosy tłuste (bo trochę przesusza).

Ogólnie mąki są fajne do mycia, naturalne i tanie. Próbuj może różne mąki.

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2015, 09:42:52 »
Można się także myć w ogóle bez zastosowania niczego poza wodą. Trzeba mieć tylko naturalną szczotkę i poszorować ciało jak gąbką. Tam gdzie wytwarza się więcej potu i łoju zastosować ług i już. Od czasu do czasu przy przesuszeniu tych miejsc spłukać octem jabłkowym w rozcieńczeniu z wodą. Lub nasmarować się olejem kokosowym (lub do woli innym; ja lubię lniany, bo się szybko wchłania na twarzy).

Czyli w łazience dobrze mieć:
- mąkę
- ocet jabłkowy
- olej zimnotłoczony
- szczotkę (lepiej niż gąbkę) naturalną.

Do mycia zębów mielone goździki (lub jakąś fajna mieszankę orientalną), wodę utlenioną, Ty masz glinkę i też dobrze.

Offline Katerina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 16, 2015, 09:45:17 »
Przecież ług jest mocno żrący! Może zniszczyć tkanki, z niego robi się mydło.

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 16, 2015, 17:13:17 »
Ług pozyskany drogą domową jest w łagodny. To nie ta sklepowa substancja do robienia mydeł i innej chemii domowej.
Chodzi mi o taki ług jakiego używały jeszcze nasze co poniektóre babcie do prania pościeli i tkanin lnianych.
Jest to zwykły popiół ze spalania w piecu lub na ognisku drewna, najlepiej liściastego.
Myłam ługiem włosy, myłam ciało, naczynia, robiłam pranie i wszystko jest w porządku.
Raz tylko wyszedł mi jakiś bardziej stężony, może więcej popiołu nasypałam do gara niż zwykle, kto tam wie, robię na oko. Trochę podrażniło mi czoło u nasady włosów. Ale wtedy przemyć octem, zabalsamować olejem kokosowym i po kilku godzinach po podrażnieniu.
Na początek można zapobiegawczo nać więcej wody, mniej popiołu lub rozcieńczać już ugotowany. Zrobić próbę na tłustej powierzchni talerza lub nadgarstku jeśli ma być do mycia głowy.

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 16, 2015, 18:18:47 »
Płatki owsiane ładnie myją, można wymieszać z miodem i będzie peeling :)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 16, 2015, 20:15:35 »

Byś się wstydziła. Dzieci nie mają co jeść a ty mu się każesz myć owsianką z miodem.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Katerina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 16, 2015, 21:58:18 »
Ług pozyskany drogą domową jest w łagodny. To nie ta sklepowa substancja do robienia mydeł i innej chemii domowej.
Chodzi mi o taki ług jakiego używały jeszcze nasze co poniektóre babcie do prania pościeli i tkanin lnianych.
Jest to zwykły popiół ze spalania w piecu lub na ognisku drewna, najlepiej liściastego.
Myłam ługiem włosy, myłam ciało, naczynia, robiłam pranie i wszystko jest w porządku.
Raz tylko wyszedł mi jakiś bardziej stężony, może więcej popiołu nasypałam do gara niż zwykle, kto tam wie, robię na oko. Trochę podrażniło mi czoło u nasady włosów. Ale wtedy przemyć octem, zabalsamować olejem kokosowym i po kilku godzinach po podrażnieniu.
Na początek można zapobiegawczo nać więcej wody, mniej popiołu lub rozcieńczać już ugotowany. Zrobić próbę na tłustej powierzchni talerza lub nadgarstku jeśli ma być do mycia głowy.
Aaaaa chyba, że tak. Ja nie mam dostępu do popiołu ale robię mydło z ługu sklepowego tzn. wodorotlenku sodu.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 17, 2015, 11:29:34 »
Zrób sobie raz porcję mydła i będziesz mieć na wiele miesięcy, nawet jak Ci wyjdzie przesuszające to myj się raz mydło, raz ług, potem mąka, na zmianę.
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 17, 2015, 11:45:21 »
Byś się wstydziła. Dzieci nie mają co jeść a ty mu się każesz myć owsianką z miodem.

Ja bym się martwiła też i kanalizacją. Właśnie mam syfon w zlewie chyba do rozkręcenia...

Pozdrowienia :-)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 17, 2015, 12:49:32 »

To nie wina Małgorzaty (raczej), że są na świecie głodne dzieci. Nieskorzystanie z owsa i miodu, nie sprawi, że staną się najedzone. Podobnie pokrętna logika, jak w przypadku zjadania wszystkiego, co jest na talerzu, żeby się nie zmarnowało, bo ktoś jest głodny. Od tego też się nie stanie syty. Ważniejszy jest umiar...

Zaryzykowałbym tezę, że dla świata byłoby z pożytkiem stosowanie takich środków do mycia, zamiast mydeł, które są szkodliwe. Ich przygotowanie również. Lepiej ukraść przyrodzie trochę owsa i pszczołom miodu.

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 17, 2015, 17:57:01 »
Vereinigten, głodne dzieci to skutek nierównomiernej dystrybucji środków finansowych wśród ludzi, bo owsianki nie brakuje. Poza tym jak napisał Moc lepsza dla ciała i środowiska owsianka niż żele antybakteryjne.

Garść płatków zawija się w gazę, rozparza gorącą wodą - powstaje melanż gąbki i mydła.
Kanalizacja nie ucierpi :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 17, 2015, 18:50:18 »
Garść płatków zawija się w gazę, rozparza gorącą wodą - powstaje melanż gąbki i mydła.
Kanalizacja nie ucierpi :)
Środek znany od wieków i polecany do stosowania przy cerze przetłuszczającej się ze skłonnością do zapychania porów oraz wyprysków. Do stosowania co drugi lub trzeci dzień. Działa jak piling. Buzia jest gładziutka po takim zabiegu :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Katerina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 18, 2015, 11:52:43 »
Moc jest w Tobie!
Dlaczego mydło jest szkodliwe?