Autor Wątek: Rogowacenie się naskórka  (Przeczytany 20049 razy)

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
Odp: Rogowacenie się naskórka
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 12, 2015, 16:14:21 »
No ja niestety wątróbki przełknąć nie mogę, jeżeli masz dobre źródło wątróbki można jeść na surowo, do koktajlu dodawać np. samo zdrowie :)
Pozwolicie ,że powtórzę pytanie aby nie przepadło gdzieś. Czy ta mieszanka jest w porządku?  Perz, skrzyp, rdest ptasi, pokrzywę i poziewnik, czy 3 łyżki na 600 ml w przypadku parzenia na noc będzie ok?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 12, 2015, 19:54:10 »
Lepiej to zagotuj, pogotuj kilka minut w litrze wody i wlej z fusami do termosu.
Potem to pij przez następny dzień. Korzenie perzu, rdest ptasi i pokrzywę możesz spokojnie wrzucać do zup.

No i probiotyki, by się te wszystkie witaminy i zioła wchłonęły, a nie zostały spłuknięte

Pozdrowienia :-)

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 12, 2015, 20:02:37 »
Dziękuje ale znów niekompletny przepis! :D Perz, skrzyp, rdest ptasi, pokrzywa, przytulia - czy mogę zrobić mieszankę z tych 5 ziół. Ile tego sypać na litr?

Co do probiotyków, codziennie Kefir spożywam, kapustę kiszoną, ocen z kambuchy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 13, 2015, 09:23:03 »
Nasz Gospodarz w opisach dawkowania pojedynczych ziół podaje: jedna łyżka ziela na szklankę i 2 takie porcje rozpić na kilka razy w ciągu dnia. Ta mieszanka, którą proponujesz będzie miała działanie odtruwające, na choroby ukł. moczowego, p-miażdżycowe, p-reumatyczne, na choroby skórne, płucne... . Zestaw raczej nie kłóci się ze sobą - ziółka nawzajem się uzupełniają.
Jeśli chodzi o sam krzem - wydaje mi się, że wystarczyłoby jedno ziółko jedna łyżka na szklankę wrzątku w termosie do wypicia + smarowanie zmian.

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 13, 2015, 09:36:26 »
Oczywiście, że możesz zrobić taką mieszankę. Możesz nawet dodać jeszcze coś od siebie. Nie obawiaj się o przedobrzenie, przedawkowanie z ilością. To wszystko są zioła krzemionkowe - te, które podaliśmy; zaliczają się też do pospolitego zielska, które często ludzie używają na co dzień. One się uzupełniają ze sobą, ale poza tym mają swoje inne właściwości... ale przecież nikt nie będzie Ci polecać ziół "trudnych" (piołun, wrotycz, jaskółcze ziele, a już w ogóle konwalia, lulek, itp.).

Oczywiście - pytaj, jasne. W razie gdyby przyszło Ci na myśl jakieś "trudne" ziele, to wtedy na pewno ktoś z odwiedzających wątek głośno zaprotestuje, coś zaznaczy, doda jakąś uwagę odnośnie ostrożnego stosowania.

"Korzenie perzu, rdest ptasi i pokrzywę możesz spokojnie wrzucać do zup". - wypowiedź Basi brzmi przecież uspokajająco - można jeść dużo i we wszystkim, nie tylko parzyć.

Wsyp po łyżce każdego zioła i zobacz jak będzie Ci smakować. Jeśli poczujesz, że smak jest zbyt słomkowy, to dodaj trochę więcej. Myślę jednak, że będzie dobrze. To nie są mocno działające zioła, można je również podjadać w ciągu dnia poza piciem naparu.

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 13, 2015, 14:10:20 »
Dziękuje bardzo za odpowiedzi :) Wobec tego wypróbuje na razie taką właśnie mieszankę, ciekaw jestem jak moja skóra na to zareaguje :)

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 19, 2015, 13:31:25 »
Szósty dzień smaruje już zmiany moczem, rannym i wieczornym - na razie pogorszyło to zmiany. Zioła już zacząłem pić. Pozdrawiam

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 19, 2015, 17:28:52 »
Nie zrażaj się do tego moczu, tak może być. To może świadczyć o zdrowieniu - reakcja Herxa.
Poczytaj też forum o urynoterapii, żeby się nie zrazić. Tam ludzie piszą o takich objawach.

o, np. takie forum:     
http://f.kafeteria.pl/temat/f2/urynoterapia-czy-ktos-ja-jeszcze-stosuje-p_745687

http://www.sm.fki.pl/urynoterapia.htm

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 19, 2015, 17:47:40 »
Ok, dziękuje bardzo za odpowiedź :)

Mam jeszcze taki problem, popijam sobie te ziółka i robię tak jak proponowaliście, najpierw podgotuje, potem wrzucam na noc do termosu z fusami, rano odcedzam zioła i w termosie mam sam napar, przed śniadaniem smakuje OK, przed obiadem ok, a przed kolacją jakby troszkę fermentował, macie na to jakiś sposób?
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2015, 17:50:35 wysłana przez Gniewomir »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 19, 2015, 18:04:57 »
Ale możliwe jest, że to nie złuszcza tej skóry, tylko pozwala jej jeszcze lepiej rosnąć. Może to jest z przesuszenia?

Myślę, że do kompletu musisz użyć coś złuszczającego, na przykład codziennie mydło z węglem i przetłuszczające od stukam kopytkami. Dogadaj się z nią, to coś wymyśli.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 19, 2015, 20:48:24 »
Ja stosowałem przytulię. Parzyłem 1/2 h w termosie, piłem 1 porcję na raz + smarowanie skóry (po goleniu - na zmarszczki). Jako efekt dodatkowy zaobserwowałem wygładzenie się skóry na kostkach dłoni, łokciach, kolanach, dużo mniejsze rogowacenie na piętach. Teraz stosuję nieregularnie, a efekt się utrzymuje.

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 19, 2015, 21:26:37 »
Wypróbowałabym sok z marchwi - codziennie po szklaneczce, dużo kurkumy (kilka łyżeczek dziennie) plus smarowanie skóry dobrym olejem z rokitnika.

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 20, 2015, 00:51:27 »
Ok, dziękuje bardzo za odpowiedź :)

Mam jeszcze taki problem, popijam sobie te ziółka i robię tak jak proponowaliście, najpierw podgotuje, potem wrzucam na noc do termosu z fusami, rano odcedzam zioła i w termosie mam sam napar, przed śniadaniem smakuje OK, przed obiadem ok, a przed kolacją jakby troszkę fermentował, macie na to jakiś sposób?
Po śniadaniu albo po obiedzie (jak uważasz), przelej zawartość termosu do jakiegoś naczynia i daj do lodówki. Następną porcję możesz wypić rozcieńczoną wrzątkiem, do odpowiadającej Tobie temperatury. U  mnie taki system się sprawdza. 

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 20, 2015, 09:56:58 »
Poza tym - banał- przed użyciem termos wymyj, wlej trochę wrzątku i wylej - może wspomnienie po poprzedniej zawartości zaprawiło zioła.
Następna sprawa, to po użyciu, po wymyciu przed wysuszeniem termosu nie należy zakręcać. Ogółem termosu nie należy szczelnie zakrecać do przechowania.

Offline Gniewomir

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 23, 2015, 19:09:57 »
Dodatkowo jem sobie wieczorem łyżeczkę pyłku pszczelego, pan Doktor pisał ,że może to pomóc przy rogowaceniu, jednak po spożyciu pyłku boli mnie brzuch - próbowałem rozpuszczać w wodzie w miodem, jeść po prostu z łyżeczki , popijać kefirem, za każdym razem boli brzuch - powinienem odpuścić?
Hm wpadłem na taki pomysł żeby podzielić dawkę na 2 części i jedną rano spożywać drugą wieczorem, może się sprawdzi.
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2015, 19:27:39 wysłana przez Gniewomir »