Autor Wątek: Immonium  (Przeczytany 3664 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Immonium
« dnia: Marca 25, 2011, 21:16:37 »
Ostatnio mocno reklamuje się u nas lek przeciwbiegunkowy Immonium.

Kiedyś oglądałam francuski film (na Planette) o tym, jak ten środek zabijał małe dzieci skuteczniej, niż biegunka, którą to miało leczyć. Musiało umrzeć dużo dzieci, zanim naukowo udowodniono jego szkodliwość dla bardzo odwodnionych i osłabionych ludzi. Po prostu warto uważać i 10 razy się zastanowić, czy to warto stosować, a jeśli warto, to trzeba znów uważać.

To takie moje 3 grosze

Offline krynia

• Średnio Pisze
Odp: Immonium
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 26, 2011, 23:07:23 »
Jeżeli masz na myśli Imodium, to  jest wiele przeciwwskazań do jego stosowania w tym - nie
podawać dzieciom poniżej 12 roku życia. Jeżeli nie czyta się dokładnie ulotek, to rezultaty bywają niestety przykre.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2011, 22:46:35 »
Tak, dopisek o niestosowaniu u dzieci pojawił się dopiero po jakimś czasie. Kiedy robiono ten film stosowano to nawet przy biegunkach u noworodków.
Jeśli chodzi o nazwę to masz absolutną rację - za duży pośpiech...

Pozdrowienia :-)

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 31, 2011, 13:59:43 »
Tak w ogóle, to uważam, że wszystkie te sztuczne natychmiastowe "stulidupki", to niezłe świństwo, ale bywają w życiu naprawdę nagłe sytuacje połączone z brakiem dostępu do natury
i wtedy cóż. Zażyłam. Miałam w perspektywie 20h w autobusie bez wc (w niektórych krajach, to norma). Oj działo by się  ;D