Autor Wątek: Backferment - ratunek dla nietolerujących zakwasu i drozdży?  (Przeczytany 6237 razy)

Offline Mama

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1585
    • Aga Radzi
Odp: Backferment - ratunek dla nietolerujących zakwasu i drozdży?
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 30, 2015, 08:52:07 »
tak, to wiedziałam od początku, skład backfermentu

ale gdzie jest ten haczyk

moze ja nie potrafię wytłumaczyc o co mi chodzi...  ::)
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline robin

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 520
Odp: Backferment - ratunek dla nietolerujących zakwasu i drozdży?
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 30, 2015, 18:18:38 »
Ja nie bardzo rozumiem inną rzecz: po co robić zakwas na grochu skoro chleb na nim jest orkiszowy.. Znaczy, ten zakwas przerabia orkisz. To równie dobrze można by chyba zrobić orkiszowy zakwas? Zwłaszcza że to szczep do poprawiania słodu, więc ziarna..? Przerabia glukoze, produkuje kwas mlekowy i nie lubi konkurencji, w zasadzie szału nie ma.
"The starter cultures promoted yeast growth during malting and restricted the growth of harmful bacteria and Fusarium fungi. Furthermore, they had positive effects on malt characteristics. Reduction in wort viscosity and beta-glucan content and enhanced xylanase and microbial beta-glucanase activities were observed. Starter cultures notably improved lautering performance. Some of the beneficial effects were due to the lactic acid and low pH" http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16719505

Offline Mama

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1585
    • Aga Radzi
Odp: Backferment - ratunek dla nietolerujących zakwasu i drozdży?
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 30, 2015, 18:37:28 »
no prosze to nie tylko na zdrowotnosć chleba ale i piwa wpływa

też mnie to zastanawia dlaczego ten groch i miód... a przede wszystkim czy to trzeba koniecznie te bakterie z zew. dostarczyc ?
to że orkisz na tym rośnie to mnie nie dziwi, pewnie nie tylko orkisz (widziałam niemieckojęzyczne przepisy na pieczenie wszystkiego) pewnie ten groch z miodem zostały zakwalifikowane jako najlepsza pozywka dla tych konkretnych bakterii
chociaż w tamtym badaniu karmili jęczmieniem o ile dobrze zrozumiałam

ale sie zakreciłam na ten backferment Ola kupiła, może cos w końcu sie wyjaśni, zapytam
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline uli27

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 44
Odp: Backferment - ratunek dla nietolerujących zakwasu i drozdży?
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 21, 2017, 17:59:19 »
Mam takie pytanie gdzie kupię ten zaczyn backfermet ?