Jak dla mnie, to skład roślinny jest fajny, jeśli to nie jest już tylko zjawisko historyczne, zastąpione składnikami sztucznymi.
Pozdrowienia :-)
Niestety, te obawy są uzasadnione, trzeba uważać. Latem kupiłam szampon łopianowy nr 3, sprawdził się. Poprosiłam znajomego o przywiezienie mi kolejnej butelki. Kupił, identyczne opakowanie, łopianowy nr 3 bez SLS. Podczas mycia zdziwiłam się, że szampon ma inny kolor. Zaczęłam czytać etykietę na odwrocie. I tak: szampon kupiony latem był wyprodukowany w Federacji Rosyjskiej, butelka zawierała 600 ml szamponu o składzie: Aqua with infusions of: Pinus Palustris Wood Tar, Beeswax, Pollen Extract, Lappa Seed Oil, Saponaria Officinalis Root Extract, Mel, Althaea Officinalis Root Extract, Salvia Officinalis Oil, Carum Carvi Oil, Salix Alba, Bud Tar, Magnesium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA, Glycol Distearate, Lauryl Glucoside, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Parfum, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Panthenol, Niacinamide, Citric Acid.
Drugi szampom został wyprodukowany w UE, butelka zawierała 550 ml płynu o składzie: Aqua, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Chloride, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Propolis Extract* (organiczny ekstrakt propolisu), Arctium Lappa Root Extract (łopian), Glycine Soja Oil, Urtica Dioica Extract*(organiczny ekstrakt z pokrzywy), Chamomila Recutita Fower Water*(woda rumiankowa), Althaea Officinalis Root Extract *(organiczny ekstrakt prawoślazu), Salvia Officinalis Oil (olej z szałwii), Carum Carvi Fruit Oil (olej z kminku), Mel*(organiczny miód), Saponaria Officinalis Root Extract*(organiczny ekstrakt z mydlnicy lekarskiej), Cera Alba*(organiczny wosk pszczeli), Panthenol (prowit. B5), Niacinamid (wit.PP), Citric Acid, Parfum, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, CI 15985, CI 19140, CI 42090, CI 14720
Za oba zapłaciłam tyle samo. Trzeba uważać.