Autor Wątek: TCM dyskusja - było Potworne uczucie zimna i bóle kolan  (Przeczytany 35329 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: TCM dyskusja - było Potworne uczucie zimna i bóle kolan
« Odpowiedź #15 dnia: Października 16, 2015, 17:31:21 »
Nie zauważyłem, żeby ktoś w tym wątku przejawiał obsesyjną wiarę w TCM i kłaniał się jej bezmyślnie. Wręcz przeciwnie. TCM sięga jednak głębiej, aniżeli współczesna, materialistyczna i mechaniczna medycyna i dlatego jej analiza człowieka jest dokładniejsza. Tak naprawdę człowieka leczy się od głowy (psychiki) i to jest cała tajemnica uzdrowienia. Chinka najpierw jest człowiekiem, a potem Chinką.

Ja w zasadzie nie atakuję chińskiej tradycji medycznej (nie mylić z tym, co u nas straszy pod nazwą TCM), to w końcu medycyna- jak medycyna, tak samo, jak w każdym systemie z osobami chorymi coś im wychodzi lepiej lub gorzej lub wcale. Do mojej znajomej Chinki nie dotarli skutecznie ani od strony kości, ani od strony głowy. W końcu to nie pacjent ma się otwierać, to lekarz ma znaleźć drogę. Nie jest problemem, jeśli lekarz jednej specjalności odeśle pacjenta do innego. Kiedyś opisywałam tutaj historyjkę z jakiejś książki o wiecznie zakatarzonym człowieku, któremu wioskowy szaman rozpoznał trąd i po prostu odesłał do europejskich lekarzy twierdząc, że oni to załatwią lepiej, niż on by to zrobił swoimi środkami.

Zadziwiła mnie postawa Reny, która podpierając się medycyną chińską twierdziła, że wszystko, co inni radzili jest do bani, że ona wie, ale nie powie, nawet nie powie, jak znaleźć tych jedynych dwóch fachwców od medycyny chińskiej w Polsce.

W tym wątku to chyba ja pierwsza zaproponowałam wykluczenie boreliozy, a nie Renia.

Ja mam takie pytanie. Czy ktoś z Was zna społeczeństwo współczesne lub historyczne, które byłoby zadowolone z leczenia i leczących? Może by sięgnąć po dobre przykłady, skoro u nas jest tak do d.y wszystko?

Jeśli traktować leczenie trochę jak totolotka: trafi sie na lekarza czy cudotwórcę, który zna podobne przypadki lub o nich czytał lub słyszał i sobie o tym przypomnie i wpadnie na pomysł, co wykonalnego trzeba zastosować, i akurat ten pomysł u tego człowieka w tym stanie zdrowia lub jako placebo zadziała itd.

(Ciekawe jakim cudem egzystują polscy lekarze w Anglii, Szwecji, Danii, Norwegii, Niemczech i innych krajach).

Bo nie wiedzą jeszcze, że nie ma obowiązku myślenia, wystarczy wykonywanie zdefiniowanych obowiązków i procedur.
W Norwegii obywatel nie ma prawa posiadać spirytusu powyżej chyba 55%, a za 96% to by biegała brygada antynarkotykowa.
Ostatnio dowiedziałam się, że w Norwegii wykonanie przez aptekę maści na receptę z rozdrobnionych piguł byłoby nielegalne. Po prostu nie wolno.
U nas jest zdecydowanie lepiej, niż w Norwegii czy Irlandii na przykład.

Pozdrowienia :-)

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Października 16, 2015, 17:39:02 »
Dlatego tak cenne są strony naszego Gospodarza i jego praca. Coś, czego nie mają w innych krajach! Diagnostyka i badania naukowe nigdy nie były tak zaawansowane jak teraz, a do tego możemy korzystać z tradycji. Wydaje mi się, że to jest jedyne rozsądne rozwiązanie w tej chwili, bo i współczesna i stara medycyna ma swoje mankamenty. Pamiętajmy, że do niedawna ludzie jednak umierali dużo szybciej niż teraz. (I tak dalej i tak dalej). My tutaj na forum, w pewnym sensie jesteśmy dobrowolnymi królikami doświadczalnymi :D Omijamy łukiem reguły ścisłych prób klinicznych i byłoby fajnie robić to świadomie.
Może uda nam się doprowadzić do powrotu zielarstwa na studia medyczne :)

Beato- piszesz, że masz mdłości po jajku na miękko? Może przydałoby sie wpierw spożyć ziółko pobudzające żołądek do pracy
własnie akurat przeczytałam o:
 "Wyciągi z pędów i kory kasztanowca działają ściągająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciwobrzękowo, przeciwwysiękowo, przeciwbiegunkowo, silnie żółciotwórczo i żółciopędnie, pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, odkażająco i pobudzająco na gojenie ran, owrzodzeń, oparzeń, wyprysków.
Wskazania: stany zapalne naczyń krwionośnych, wysięki zapalne okołonaczyniowe, stany zapalne przewodu pokarmowego, zatrucia, choroby alergiczne, stany zapalne stawów, artretyzm, reumatyzm. Zewnętrznie: kontuzje sportowe, stany zapalne stawów, kaletek, krwiaki, wybroczyny, stany zapalne siatkówki, naczyniówki, białkówki i spojówek".
http://rozanski.li/?p=156
Poza tym, jeżeli jesz śniadanie przed 6 rano, to raczej jest za wcześnie na pracę układu pokarmowego "pełną parą". O której jesz?

Offline felix znaczy szczęśliwy

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Października 16, 2015, 17:52:10 »
Rena Abramowicz ma rację, to wręcz książkowy objaw niedoboru yang. Pewnie do tego dochodza inne wzorce ale ten jest najsilniejszy i prawdopodobnie przyczyną tych innych.
Pustka w nerkach często objawia sie po wielkim stresie lub strachu. często osoby które przeżyły jakis wielki stres jakiś czas później rozwijają niedobory w nerkach (możliwe że to stąd ta nerwica). Odwaga wzmacnia nerki, trzeba próbować być pewnym siebie. jedno ćwiczenie bardzo dobrze wzmacnia nerki, bierzemy głęboki oddech i wyobrażamy sobie że powietrze w płucach dochodzi aż do samych nerek, wzmacniając je.

Beata ma bardzo słabe ming men czyli po polsku wewnętrzny ogień, nie zgodzą sie z Reną że nie można użyć jakichś polskich ziół tylko muszą być chińskie(jakie by nie były byle pomogły), można użyć cynamonu imbiru, gożdxików, kpopru włoskiego, kozieradki, orzechów itp.

Natomiast zgodzę się z Reną że odbudowa będzie trwała długo, nie można  dac dużej dawki ziół ocieplających, bo zaraz wątroba zacznie sie buntować( terminologia tcm).

Rady dla beaty na teraz:Utrzymywanie nerek w cieple (to najwazniejsze, nie wychładzać), mozna moczyc stopy w wywarze z imbiru przed snem, może tez być mała łyżka alkoholu najlepiej mocnego jak brandy dla rozgrzania i znaleźc jakąś mądrą osobę która poprowadzi przez ten czas do wyzdrowienia, czy to będzie lekarz tcm czy zielarz czy zwykły internista. I tak będzie zależało od własnej pracy.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Października 16, 2015, 18:11:39 »
Leo.
Dziś jestem jakby tak mniej sprawny intelektualnie bo nie rozumiem co znaczy "Można być chorym na boreliozę, ale niekoniecznie. "

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Października 16, 2015, 19:15:08 »
Tak jak napisałem - są różne schorzenia, które mogą dać objawy podobne do boreliozy. Objawy wskazujące na ewentualną chorobę, nie oznaczają samej choroby.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Października 16, 2015, 19:55:30 »
Chyba nie diagnozujesz na podstawie pojedyńczych objawów.

Jest chyba dla wszystkich oczywiste, że ból głowy może mieć przynajmniej 100 przyczyn.
Ale jeśli do bólu głowy dodasz ból stawów, depresję, zmęczenie i zapominanie to w 70% masz pewność.
Jeśli masz więcej objawów pewność wzrasta do 90%.
Jeśli dodasz test antybakteryjny i jest odpowiedź to już masz 95%.
Więc nie rozumiem gdzie według Ciebie jest problem.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Października 16, 2015, 20:12:27 »
Sam sobie odpowiadasz - 95% :-)  - daj spokój - ten wątek jest o czym innym.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Października 17, 2015, 11:45:01 »
Rena Abramowicz ma rację, to wręcz książkowy objaw niedoboru yang.

Dziękuję. Postoję.
Tyle czytałem książek - farmacja, anatomia, ale nigdzie nie padała fraza "niedobór yang". Dobrze wiedzieć, że jeszcze są ludzie którzy chcą szkodzić drugim osobom poprzez gusła i zabobony.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Października 17, 2015, 12:03:40 »
Tyle czytałem książek - farmacja, anatomia, ale nigdzie nie padała fraza "niedobór yang".

Za mało książek czytałeś. Zerknij na inne półki. Historia współczesnej medycyny jest liczona ledwo w setkach lat, natomiast TCM w tysiącach. Gusła i zabobony to typowe określenie ignoranta na niepoznaną wiedzę. Spożytkuj swoją arogancję na poznanie podstaw TCM.

Offline quantum

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Października 17, 2015, 12:58:16 »
Moc, lubię to :D

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Października 17, 2015, 17:19:00 »
Ja to byłbym za tym aby czytać coś z europejskiego czy polskiego zielarstwa.
Jakiś Ożarowski, Supniewski, itd.
Coś w tych klimatach.

Zwolennicy TCM niech się przeniosą na swoje forum.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Października 17, 2015, 18:45:27 »
.

Zwolennicy TCM niech się przeniosą na swoje forum.

Są na swoim forum - w tytule ma " medycyna dawna i współczesna" - ta jest najdawniejsza. Ja zaproponowałbym, żeby założyli wątek na te tematy - chętnie poczytałbym.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Października 17, 2015, 19:00:15 »
Nie ma sensu się odcinać od innych tradycji medycznych, ale nie należy ich traktować jak świętość i nie dyskutować ich zasad.

Zwykle etnomedycyna ma swoje niezaprzeczalne osiągnięcia, jak się odsunie na bok niezbyt zrozumiałą dla nas nakładkę ideologiczną. A jeśli nakładka ideologiczna wspomoże efekt placebo, to czemu nie? W końcu idzie o zdrowie człowieka, a nie o doktorat.

Jakoś ostatnio mam wrażenie, że tzw "naukowa" medycyna próbuje usunąć lekarzy z obiegu. W końcu to lek ma leczyć, a nie lekarz, stąd histeria podwójnej ślepej próby. Czyli z jednej strony baza mierzalnej wiedzy, z drugiej strony zestaw wyników, automat wypluje kod do odbioru lekarstw z automatycznej apteki i jest super.
Nie wiem, czy zastąpią w podobny sposób chirurgów, ale, kto wie?

Ja tu w kółko wpominam Mirę i jej Ayurwedę - nie ważne, czy będę kupować indyjskie specyfiki (w Polsce raczej na pewno nie), czy nie, ale jej opowiadania ogółem były bardzo pouczające.

Tak samo medycyna chińska też ma parę fajnych koncepcji i przynajmniej wynalazek akupunktury na koncie.
Z innej strony, zwykle to, co do nas dociera pod skrótem TCM, to odpad marketingowy odbity echem od USA.

Jeszcze inna sprawa to dostęp do surowców. Wiele z nich występuje i u nas, wiele ma nasze zamienniki, niektóre są niepowtarzalne, niektóre są nielegalne, niektóre są niemoralne, niektóre są idiotyczne. Na szczęście nikt już nie leczy gruźlicy świeżą krwią zabitych ludzi, najczęściej skazańców, a taka tradycja w Chinach była.

Ostatnio medycyna chińska dostała nagrodę Nobla za odkopanie tradycyjnych pomysłów w leczeniu tradycyjnej malarii - warto o tym pamiętać.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Października 17, 2015, 19:40:32 »
TCM to TCM, nie wątpię, że istnieje dawno i działa dobrze.

Jest jednak  inne systemowo, zasadniczo różne od naszej wiedzy i doświadczenia.

Zupełnie inne są zasady diagnozowania, doboru ziół.  TCM ma podstawy w tradycji.
Mimo, że chińczycy to na pewno mądrzy ludzie to chyba jednak 2000 lat temu nie znali pojęć bakteria, grzyb, wirus. O tym czy znali teorie cytokinowe to gumppek na pewno się wypowie.

My jednak opieramy się w końcu na nauce która bada i stwierdza jakieś konkretne substancje w ziołach które muszą działać na jakiś konkretny stan chorobowy.

Pomimo tego dla wielu lekarzy zioła to gusła i zabobony.

Za chwilę pojawią się głosy, że biorezonans też ma kilkadziesiąt lat i też pomaga ludziom. Nie wątpię w to.
Ale nie chcę aby moc mi za chwilę pisał, że powinienem zapoznać się z dziełem " O wyższości elektrod kulistych nad walcowatymi" albo o tym "Jak jasna i gorąca moc yang zwycięża ciemną i zimną ying" czy też "Walory smakowe poszczególnych ras psów"

Może jednak trzymajmy się jakieś tradycji, wiedzy czy systemu wartości który jest nam europejczykom najbliższy.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Października 17, 2015, 20:02:56 »
Dawni zielarze nie wiedzieli co to CYTOKINY a potrafili skutecznie dobierać zioła :)