Autor Wątek: głóg  (Przeczytany 5001 razy)

Offline sofija

• Nowy
  • *
głóg
« dnia: Październik 10, 2015, 13:49:12 »
Mam na polu pod lasem głóg, pięknie obrodził, ale owoce mają na skórce czarne kropki. Nie widać, żeby pod tymi plamkami były jakieś robaczki. Czy to jakaś poważna wada surowca?
I jeszcze - jak suszycie głóg. Można owoce suszyć z pestką? Chcę go wykorzystać do mieszanki owoców suszonych zamiast herbaty.

leśna polanka

• Gość
Odp: głóg
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2015, 19:05:00 »
Głóg dość często ma takie plamki. Wydaje mi się, że to od jakichś robaczków, które nakłuwają skórkę i sobie podjadają wysysając wilgoć? Coś jak z robaczkami na wiśniach - glistek w środku nie ma, ale na zewnątrz żerują niby-żuczki z długimi ryjkami. Później w tym miejscu jest maleńka dziurka i mniej jędrne miejsce.
Osobiście mi to nie przeszkadza (z braku laku), choć zawsze wyszukuję lepsze, gładkie owoce.
Może to też rodzaj grzybka - coś jak na jabłkach z plamkami. Jemy to i żyjemy.

Owoce suszę z pestką. Najlepsze są jak wyschną same lub przynajmniej w suszarce, która nie grzeje mocniej, niż 45 stopni. Mają wtedy ładny głęboko czerwony kolor. Suszone w piekarniku w szybkim tempie, czyli wysokiej temperaturze (za taką uznaję np. 50 stopni) brązowieją. Jakość ich jest zapewne gorsza, bo tracone są witaminy i uszkadzane białka.

Na herbatkę mielę całe owoce w młynku do kawy. Pestki mielą się na proszek bardzo łatwo.
Owoce w całości długo mi się zaparzały, a szkoda mi było gotować cenny surowiec.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2015, 22:33:26 »
Plamki pojawiają się jak owoc jest przejrzały. Ja dziś zbierałem różę i tarninę ale widziałem dwa czy trzy głogi z przejrzałymi owocami.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2015, 22:50:26 »
Plamki to plamki, ale jeśli to są punkciki, wyraźnie nakłute, to też myślę, że to spowodowały jakieś owady.
Mi to nie przeszkadza, ale jeśli są plamy po grzybach to staram się znaleźć krzak bez plam. Zwykle jakiś się znajdzie.

Pozdrowienia :-)

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 26, 2017, 13:26:53 »
Z owoców głogu i z kwiatów można robić fajne wina. Dobre na serce, na krążenie, na sen.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 26, 2017, 14:50:58 »

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 20, 2017, 15:57:14 »
Ale w tym roku GŁOGU zebrałem. Na bogato. Co pójdę na grzyby i gdzieś go spotkam to cały krzew opędzluję. A potem na piec. Z robię z niego wypasioną nalewkę na serce. Oczywiście dodam coś jeszcze np. nasiona dzikiej marchwi i nie tylko.  :)