General Category > Fitoterapia ginekologiczna.

Regulowanie okresu ziołami

(1/1)

Jellybear:
Czy można stosować jakieś zioła aby skrócić miesiączki. Moje trwają nawet kilkanaście dni, a wolałabym uniknąć brania hormonów :/

Basia:
A co na to ginekolog? Czy masz jakieś mięśniaki?

Teraz jest kalina do zbioru - wsuwaj ją w dużych ilościach. Aby była mniej gorzka, przemróź i przegotuj jagody razem z dodatkiem cynamonu, mielonych goździków i z cukrem lub miodem do smaku. Pestki sa też jadalne.

Kalina hamuje nadmierne krwawienia i pobudza tworzenie nowych krwinek. Poza tym ma mnóstwo witamin i innych cennych składników, jak to zwykle z owocami bywa. W jakiejś rosyjskiej książce czytałam, że Bóg stworzył kalinę dla kobiet a wierzbówkę dla mężczyzn.

Pozdrowienia :-)

mekotte:
Szczerze mówiąc według mnie jak najbardziej można stosować zioła na łagodzenie objawów zbyt męczących miesiączek, ale jak masz ciągle takie długie miesiączki to jest sytuacja nienormalna i musisz moim zdaniem iść do lekarza i zrobić jakieś badania. Jeden lekarz odniósł się do podobnej sytuacji: https://www.medpytania.pl/7502-chcialam-dowiedziec-tabletki-recepty-zatrzymanie-okresu - może i nie do końca zgadzam się z jego twierdzeniem o nieskuteczności ziół, ale jak najbardziej z tym, że trzeba wykonać najpierw odpowiednią diagnostykę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej