Autor Wątek: Regulowanie okresu ziołami  (Przeczytany 3074 razy)

Offline Jellybear

• Nowy
  • *
Regulowanie okresu ziołami
« dnia: Września 27, 2015, 16:13:13 »
Czy można stosować jakieś zioła aby skrócić miesiączki. Moje trwają nawet kilkanaście dni, a wolałabym uniknąć brania hormonów :/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Regulowanie okresu ziołami
« Odpowiedź #1 dnia: Października 09, 2015, 13:50:17 »
A co na to ginekolog? Czy masz jakieś mięśniaki?

Teraz jest kalina do zbioru - wsuwaj ją w dużych ilościach. Aby była mniej gorzka, przemróź i przegotuj jagody razem z dodatkiem cynamonu, mielonych goździków i z cukrem lub miodem do smaku. Pestki sa też jadalne.

Kalina hamuje nadmierne krwawienia i pobudza tworzenie nowych krwinek. Poza tym ma mnóstwo witamin i innych cennych składników, jak to zwykle z owocami bywa. W jakiejś rosyjskiej książce czytałam, że Bóg stworzył kalinę dla kobiet a wierzbówkę dla mężczyzn.

Pozdrowienia :-)

Offline mekotte

• Nowy
  • *
Odp: Regulowanie okresu ziołami
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2015, 10:30:13 »
Szczerze mówiąc według mnie jak najbardziej można stosować zioła na łagodzenie objawów zbyt męczących miesiączek, ale jak masz ciągle takie długie miesiączki to jest sytuacja nienormalna i musisz moim zdaniem iść do lekarza i zrobić jakieś badania. Jeden lekarz odniósł się do podobnej sytuacji: https://www.medpytania.pl/7502-chcialam-dowiedziec-tabletki-recepty-zatrzymanie-okresu - może i nie do końca zgadzam się z jego twierdzeniem o nieskuteczności ziół, ale jak najbardziej z tym, że trzeba wykonać najpierw odpowiednią diagnostykę.
Ludzie mają zbyt mało czasu, aby cokolwiek poznać. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciółmi, więc ludzie nie mają przyjaciół. Antoine de Saint-Exupéry