Autor Wątek: Uprawa rzadkich roślin  (Przeczytany 78356 razy)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Uprawa rzadkich roślin
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 27, 2012, 11:09:16 »
Siedmiopałecznik błotny, czyli czasem pięciornik błotny jest możliwy do znalezienia - liście ma teraz żółte, ale zgodne z opisem gatunku, na łodygach bywają jeszcze resztki po kwiatach.
Nie rośnie na wszystkich błotach - raczej woli łąki niż torfowiska, ale w sumie na to nie ma reguły. Dochodzi do krawędzi wody, nieraz w nią wchodzi. Widziałam rosnący w jeziorze z wody ok 20 cm, czyli jak mięta.

Witam
Dostałem trochę kłączy siedmiopałecznika - zrobiłem nalewkę a kilka sadzonek posadziłem w rowie melioracyjnym gdyż fajne bagienko  zmeliorowali . Mam przy domu zbiornik wodny ( ok750l - 0,7m głęboki) nieużywany - kiedyś hodowałem w nim plankton dla rybek akwariowych - żeby tak nasypać na dno grubego żwiru  na to ze 40cm torfu całość zalać wodą tak żeby nie było lustra ( żeby się komary nie lęgły) tylko bagno i posadzić siedmiopałecznik , miałbym pod ręką bo podobno nalewka z części nadwodnych jest smaczniejsza . Czy ktoś uprawia to ziółko ?
Wacek

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 27, 2012, 21:31:49 »
Ja eksperymentuję  w taki sposób ( czarne na zdjęciu to borowina)

Offline Ania

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 12, 2012, 12:22:28 »
Witam.Zwracam  sie  z  zapytaniem czy  ktoś  z  państwa   posiada  nasionka rośliń  wymienionych   w  tym  wątku.  Serecznie pozdrawiam

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 24, 2012, 08:43:43 »
Poszukuję nasion witani ospałej, chcę uprawiać w ogródku.
Suszony korzeń popijam od kilku dni, troszkę krótko na relacje, ale opis jest zachęcający
http://rozanski.li/?p=1028

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 24, 2012, 10:17:07 »
Witam.Zwracam  sie  z  zapytaniem czy  ktoś  z  państwa   posiada  nasionka rośliń  wymienionych   w  tym  wątku.  Serecznie pozdrawiam

Proszę, napisz dokładniej, o co Tobie chodzi. Wiele roślin łatwiej rozmnożyć z sadzonek - możliwe, że ktoś ma nadmiar

Pozdrowienia :-)

Offline Ania

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 11, 2012, 08:13:39 »
Witam Basiu. Poszukuje  zyworódki. Jestem początkująca w uprawie  ziół. Interesuję sie   ciekawymi  ziołami. Pozdrawiam

Offline Siggmar

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 24, 2012, 20:36:09 »
witam, poszukuję nasion szczodraka krokoszowego oraz Tulasi (bazylii indyjskiej) czy ktoś wie gdzie takie można zdobyć?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 24, 2012, 20:39:44 »
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2012, 20:41:17 wysłana przez ineslik »

Offline Siggmar

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 24, 2012, 23:32:38 »
dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź :)

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 28, 2012, 16:08:21 »
Ja bym sobie hodował w ogrodzie rosiczkę ponieważ  jest niezwykle rzadko spotykana i prawie że posiada własną inteligencję ;). Czy nie wiecie gdzie by można dostać nasionka lub sadzonki owej roślinki.. :)

Easy Rider

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 06, 2014, 11:13:11 »
Dobre pytanie o tę 30 godzinną dobę. Odpowiem tak. Moja pasieka stała przez wiele lat w lesie, przy chałupie drwala z którym się zaprzyjaźniłem. Mój gospodarz był niezwykle ciekawym człowiekiem. Na co dzień ciął drzewa. W chwilach wolnych czytywał poezję, książki historyczne i zastanawiał się nad sensem życia. Zasłynął z tego, że pomimo zawodu jaki uprawiał, jednocześnie chronił stare drzewa. Niemal zawsze prowadził jakąś wojenkę z decydentami którzy chcieli wyciąć jakiś starodrzew. W obronie lasu bukowego wysyłał pisma do rozmaitych urzędów, nawet do ministerstwa. Kilka starych drzew zdołał ochronić i nie zostały wycięte. Wspomniany pan zawsze czekał na mój przyjazd, bowiem mieszkając w lesie nie miał zbyt wielu rozmówców. Na nic były moje tłumaczenia, że nie mam czasu. W pasiece na ogół pracowałem sam. Roboty było dużo, czasu mało i jeszcze mój gadatliwy drwal. Zwykł był mawiać: „Roman, rzuć tę robotę i chodź pogadać. Doba ma tylko 24 godziny a roboty i tak nie przerobisz. Czym jest chwila rozmowy wobec wieczności?....”. Takie mądrości czasem działały na mnie jak płachta na byka. Często ignorowałem swojego gadatliwego drwala i szedłem pracować do pasieki. On jednak podążał za mną. Na pasieczysku miałem kilka szczególnie złośliwych rodzin pszczelich. Były to krzyżówki miejscowej pszczoły z pszczołą kaukaską. Kiedy przy nich pracowałem, pszczoły z tych uli atakowały wszystko w promieniu wielu metrów. Mój gospodarz właził wówczas w żywopłot ze śnieguliczki, który otaczał moją pasiekę. Rozmowa wyglądała mniej więcej tak: „…Mówię ci Roman Jasienica nie miał racji …. o cholera dziabnęła mnie …. Nie miał racji powiadam …. Znowu mnie ucięła ….. nie miał racji pisząc o Kazimierzu Wielkim …..ałała co za cholera jedna - znowu mnie użądliła….., że mógł Kazimierz …..znowu mnie trafiła, jaka wredna …. z krzyżakami …. itd.  Zwykle nie trwało to długo, mój nieszczęsny gospodarz dezerterował,  mocno już opuchnięty. Niemniej jednak dość często udawało mu się mnie zbałamucić mówiąc: „Rzuć robotę idziemy oglądać żurawie” albo „Choć pokarzę ci norę borsuka” lub „ Idziemy dzisiaj oglądać czarnego bociana” itp. Miałem wówczas zazwyczaj wyrzuty sumienia, że zaniedbuję robotę. Dziś już nie ma lasu bukowego (został wycięty) po którym chodziłem z drwalem opowiadającym mi o Zygmuncie Starym. Te nory lisie i borsucze, żurawie, czarne bociany na zawsze zapisały się w mojej pamięci. Powiadam Wam, cokolwiek robicie, jak bardzo jest zapełniona Wasza 24 godzinna doba, znajdźcie parę chwil na podziwianie przyrody, zbieranie ziółek. Wszak roboty i tak nie przerobimy……..

do tego dodałbym tylko jeszcze: i od czasu do czasu spójrzcie w niebo, zobaczcie co się na nim dzieje, a jeżeli widzicie różne kształty i różne kolory chmurek, takie jakich do tej pory nie było w naturze, a kolor nieba różni się od tego, jaki obserwowaliście niegdyś, to nie tylko to podziwiajcie, jak te emerytki, które kiedyś spotkałem w pociągu, a zastanówcie się przez chwilę nad istotą tego zjawiska i czy naprawdę to Bóg je stworzył, skoro istnieje od nie tak dawna bo to by przecież oznaczało, że jeszcze nie dokończył swojej roboty i świat jest w trakcie stwarzania dopiero;)

a swoją drogą niektórzy, powtarzam: niektórzy, emeryci mają bardziej otwarty umysł niż niektórzy naukowcy, może pamięć u nich słabsza i analiza zawodzi,też nie poznali dogłębnie wielu teorii, ale... ponieważ jedną nogą są już jakby na tamtym świecie i z obecnym światem rozluźniają swoje więzy... patrzą na wszystko z góry, z większej perspektywy, bardziej otwarcie i z mniejszą skalą uprzedzeń, jak dzieci... a na dodatek mają na to czas...

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 09, 2014, 21:20:22 »
Mam żyworódkę I mogłabym wysłać. Tylko jak to zapakować, aby roślinka przeżyła podróż.

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 06, 2016, 15:58:48 »
Kolejny rok usiłuję udomowić siedmiopalecznika . W ubiegłym roku posadziłem go  na głębokości 40cm ale tylko jedna sadzonka wyjrzała na powierzchnię a po zimie zostały tylko  2 więc dosypałem torfu i zrobiłem bagienko -  rosną .
https://zapodaj.net/a3305866ea52f.jpg.html

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 23, 2016, 08:17:35 »
Niedawno dostałem gałązkę siedmiopalecznika - rośnie koło moich poprzednich zdobyczy ale ... Zauważyłem że ten nowy "dziki " ma wszystkie listki po 7 płatków a ten mój "udomowiony " wszystkie po 5 . O co tej roślince chodzi , czy  5-ciopalecznik będzie miał  właściwości lecznicze ?  ;)
https://zapodaj.net/4c3830252831e.jpg.html