Polecam się zapoznać z:
http://www.megabol.pl/products/flex/stawy.html

Piękny artykuł - już sobie wydrukowałem, skorzystam i ja.
Z mojej strony - wszystkie dolegliwości, które wymieniła Dada to choroby tkanki łącznej i towarzyszący im stan zapalny. Z linka Tomczana można sobie wyczytać całą strategię leczenia tego wszystkiego - b. dobra podbudowa informacyjna na start.
Kilka informacji od strony dietetyczno - suplementacyjnej, o których wzmianki nie zauważyłem:
- warto zadbać o poziom magnezu, ma działanie przeciwzapalne
- kapsaicyna (np. z pieprzu Cayenne) ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozgrzewające - z nazwy straszne, ale można zastosować nawet łyżeczkami dziennie bez większych sensacji.
- pobudzanie krążenia, rozszerzanie naczyń - niezastąpiona jest wit. B3 - oprócz innych działań jest chyba najlepszym nootropem i najłatwiej dostępnym.
- nie ma wzmianki o siarce - jest niezbędna jako materiał konstrukcyjny dla tkanki łącznej - polecałbym MSM.
- Działanie przeciwzapalne mają kwasy tłuszczowe omega-3 (o tych jest w linku), a prozapalne - omega-6. Omega-6 wyrzuciłbym w ogóle z jadłospisu.
- możliwe, że zastosowanie boru też coś by wniosło - są opisy na ten temat.
- z ziół zwróciłbym uwagę na zioła krzemionkowe - krzemionka też jest niezbędna do spraw konstrukcyjnych w tkance łącznej.
- i jeszcze witamina C w dużych ilościach - 1,5-2g dziennie.