Autor Wątek: glejak wielopostaciowy  (Przeczytany 11883 razy)

Offline behe

• Nowy
  • *
Odp: glejak wielopostaciowy
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 01, 2014, 16:47:05 »
Hm, pasta dr Budwig wydaje się być sensownym nośnikiem dla pieprzów jak tak czytam.
Co do kompotu jeszcze: gotuje sie go tak jak ten z gałązek czy dłużej?
Czytam jeszcze o rozmarynie. gdzieś u was, wątku nie pomnę, pojawiło się że nalewka działa neuroprotekcyjnie. Teraz wyczytuje że
y. Rozgrzewające właściwości rozmarynu zostały wykorzystane w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, przeziębienia, odmrożeń, a także przy nerwobólach i mięśniobólach.

Znaczy dałby rade reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Nie jestem przekonana do nalewki. Babcia tym bardziej, bo wyczytała że jej wiadro leków nie lubi się z alkoholami. Niestety nie dała się przekonać że ulotki mówią o normalnym piciu na imprezie, a nie o łyżeczce dziennie, ale nie przegadasz ;)
Wiec pytania dwa: czy wyciąg olejowy z rozmarynu też da rade jak nalewka? Dwa: czy te krzaczki rozmarynu które można kupić w marketach są coś warte?
@leo właśnie po twoim poście gdzieś wyczytanym na temat, przyszedł mi olej kokosowy do głowy. I czytałam, tylko ponieważ całe życie wiedze zdobywam w sposób chaotyczny i zazwyczaj od końca. 
@Basia swego czasu wpadłam na pomysł używania oleju kokosowego poprostu do smażenia zamiast czego innego. Mam "olej kokosowy rafinowany". Twardy, biały. Jak się otworzy pudełko to aż nos urywa od zapachu kokosa, choć zapach traci się w momencie smażenia. W sensie: zrobienie kurczaka na tym oleju nie powoduje że kurczak smakuje kokosem.
[odpowiedz pisałam jakies 2 godziny, więc sory jeśli wygląda dość chaotycznie:)]
Btw: babcia po operacji, obudzili ją, doktorek mówi że poszło dobrze. Wieczorem zweryfikuje jego słowa, bo na razie wieści mam tylko na szybko przez telefon od mamuśki. Mamy iść "pomachać babci przez szybkę" na pooperacyjnej. Ergo pierwszy sukces jest, pacjentka obudziła się po operacji :P

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 02, 2014, 18:53:29 »
Co do kompotu jeszcze: gotuje sie go tak jak ten z gałązek czy dłużej?

Tak samo, jakieś 15-20 min

Nie jestem przekonana do nalewki. Babcia tym bardziej, bo wyczytała że jej wiadro leków nie lubi się z alkoholami.

Zioła z wiadrem leków ogółem się nie pogodzą zwykle bez rozmowy z najlepiej aptekarzem starej daty, one mogą się po prostu blokować lub wzmacniać, niezależnie od oleju czy alkoholu. Przynajmniej trzeba będzie odpowiednio skoordynować czas podawania.
Najprawdopodobniej trzeba będzie zrobić fachowy przegląd samego tego wiadra leków, pod okiem jakiegoś aptekarza najlepiej, ale może być prowadzący neurolog na początek.

Z samym alkoholem nie ma problemu - wlanie nalewki do gorącego soku usunie promile. Poza tym nalewkę można odparować na przykład po zmieszaniu z kozieradką lub mąką kukurydzianą i dawać taki ekstrakt.

Wyciągi olejowe i alkoholowe będą działały inaczej, bo inne substancje przejdą do różnych rozpuszczalników

Dwa: czy te krzaczki rozmarynu które można kupić w marketach są coś warte?

Te marketowe jako sadzonki lub przyprawa, to moga być, ale jako surowiec zielarski, to zwykle krzaczki są za młode i rosły w zbyt dobrych warunkach, by nabrać odpowiedniej olości olejków.
Najlepiej je wysadzić do ogrodu i sciąć surowiec, jak już to podrośnie. Jeszcze będzie czas do jesieni.

Teraz kwitnie szarłat, zainteresuj się nim.

Powodzenia :-)

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 29, 2015, 18:01:10 »
"Badania wskazują, że organiczne związki siarki znajdujące się w czosnku są wyjątkowo skuteczne wobec glejaka, i mogą być używane, jako nieinwazyjna forma leczenia raka bez śmiertelnie niebezpiecznych skutków ubocznych związanych z chemioterapią. Studiowano trzy organiczne związki siarki z czosnku (DAS, DADS i DATS)  i studiowano ich interakcję z komórkami ludzkiego glejaka.
 Okazało się, że hydroksylowe jony sulfonofenyli zawarte w czosnku są w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg...

http://tylkomedycyna.pl/wiadomosc/czosnek-zwalcza-nowotwory-mozgu-bez-efektow-ubocznych