Autor Wątek: Marcowe zbiory...  (Przeczytany 69701 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Marcowe zbiory...
« Odpowiedź #150 dnia: Kwietnia 01, 2019, 20:34:05 »
To się jeszcze liczy do marca:
w sobotę trafiłam na łąkę nad bajorkiem, w którym żyły bobry (jak się tam dostały?). Wzdłuż brzegu bajorka było dużo kwiatów podbiału.
Było ciepło, prawie bezwietrznie, można było siedzieć w krótkim rękawku, a skubanie kwiatków było bardzo relaksacyjne :-)

Pozdrowienia :-)

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #151 dnia: Kwietnia 02, 2019, 09:34:45 »
U mnie w niedzielę podbiał (poszedł na intrakt) i śledziennica skrętolistna (nalewka i mazidło).

Wcześniej jeszcze kora brzozy (zalałem to DSMO).

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #152 dnia: Marca 26, 2021, 21:51:17 »
Dziś, całkiem przypadkiem zahaczyłem o zagajnik oddany we władanie bobrom, z którego już niewiele zostało i okazało się, że mam łan czegoś co wygląda jak czosnek szczypiorek uprawny Allium schoenoprasum, tylko z lekkim odcieniem fioletu na liściach! Zapach po roztarciu szczypioru przecudnie czosnkowo-cebulowo jakby z nutą mięty... Rośnie toto pod leszczynami, olchami, opodal piżmaczka wiosennego i konwalijki dwulistnej. W ubiegłym roku nie zauważyłem, z czego wnioskuję, że to roślina typowo wiosenna. Będę tu częściej zaglądał :-)

edit: poprawka nazwy
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2023, 22:05:18 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #153 dnia: Marca 23, 2022, 14:16:45 »
Heh, siewy w pełni a tu soku z brzozy naciekło dwa słoiki.
Znalazłem sposób na uszczelnienie rurki w pniu, bo większa część oskoły ściekała na pożytek leśnym mrówkom: koniec rurki wkładany w otwór otoczyłem odrobiną wosku pszczelego rozcieńczonego minimalnie olejem słonecznikowym. Ugniotłem po włożeniu rurki, wciskając w każdą szczelinę i mrówki przeżyły szok ;-) Po zakończeniu spustu będzie jak znalazł do zatkania otworu po rurce!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 02, 2022, 23:58:12 »
Sok z brzozy cieknie i w tym roku ciekł będzie wyjątkowo długo, bo raczej zimno wszędzie, a słonko pobudziło krążenie. Co prawda rano na rurce wisi sopel, ale dwa litry dziennie zbieram bez problemu.
Czosnek niedźwiedzi - łan mi się rozrasta w brzezince i wiosna na zielono się zaczyna :-) Obok nieśmiało wypuścił liście arcydzięgiel, ale tymczasem niech łapią promienie słońca. Bez problemu w obcym terenie znaleźć można już żywokost - małe rozetki liści widoczne są z daleka.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #155 dnia: Marca 03, 2023, 23:52:07 »
Leje już sok z klonów - chętnym polecam, choć mi bardziej odpowiada smakowo brzozowy. Sok z klonów ma jakiś taki metaliczny posmak...

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #156 dnia: Marca 04, 2023, 00:17:57 »
Daj info, czy olcha też miała/ma sok już. Czytałem dr polecał. Olcha tez miałaby być przed brzozą, czyli chyba na czasie.
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #157 dnia: Marca 04, 2023, 11:24:30 »
Ściągam sok tylko z drzew koło domu, a akurat olchy tu nie mam, więc nie pomogę w tym zakresie. Dlatego koło domu, że sok z naczynia (ok. 1l) trzeba nieraz kilka razy dziennie zlewać.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #158 dnia: Marca 18, 2023, 09:57:30 »
Meldunek z lasu. W kontynuacji do marudzenia pewnego 'Świerkowego'.

Wczoraj popołudniową porą naszedłem: wawrzynek, zdrojówkę rutewkowatą, zawilec, miodunkę, podbiał, kopytnik, przytulię leśna co przezimowała, lepiężnik, stokrotki, jasnotę purpurową, gwiazdnicę, pokrzywę, pędy sosen urwane wiatrem, przetacznik, kwitnącego mniszka szt.1, hubiaka, glistnik szykujący pąki i inne rozetki, szykująca się dąbrówkę, listki poziomki i jaskra. Dodatkowo startuje turzyca orzęsiona, jeśli poprawnie oznaczyłem.

Jak to możliwe, że nie ma ziół do zbioru?  :P

« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2023, 17:25:45 wysłana przez Adamlas »
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #159 dnia: Marca 19, 2023, 22:03:23 »
Meldunek z lasu.
[...]

W odpowiedzi na marudzenie pewnego nadgorliwca ;-)

Ano tak, że po buczynie chodzę zwykle w poszukiwaniu łuskiewnika różowego, a tego tym razem nie uświadczyłem. Taż buczyna ma to do siebie, że zwykle w podszycie rośnie mało co, więc i tak sporo zarejestrowałem, z czego indyczy ogon nadawał się do zbioru, ale mam go pod dostatkiem u siebie, tak jak i pniarka obrzeżonego :-)

Ty Adamlas, rozumiem że zbiór ziół miałeś obfity... ;-)

Ps. sok z klonu przestał lać, trzeba jutro nakłuć brzozę!

« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2023, 23:20:42 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #160 dnia: Marca 21, 2023, 17:25:17 »
Meldunek z lasu. W kontynuacji do marudzenia pewnego ....

Piątek popołudniową porą naszedłem: wawrzynek, zdrojówkę rutewkowatą, zawilec, miodunkę, podbiał, kopytnik, przytulię leśna co przezimowała, lepiężnik, stokrotki, jasnotę purpurową, gwiazdnicę, pokrzywę, pędy sosen urwane wiatrem, przetacznik, kwitnącego mniszka szt.1, hubiaka, glistnik szykujący pąki i inne rozetki, szykującą się dąbrówkę, listki poziomki i jaskra. Dodatkowo startuje turzyca orzęsiona, jeśli poprawnie oznaczyłem.

Sobota dodaję: tasznik i tobołki kwitną!, fiołek też, wiąz i grab pąki, podagryczniki młode,

Niedziela dodaje: śledziennica, kokorycz, barwinek i szczyr trwały kwitną, rozchodnik rośnie, przylaszczka już a śnieżyczka nadal, bazie wierzb, zauważyłem cis wyszykował już kulki kwiatów,

Poniedziałek dodaję: forsycja pąki i kwiaty, popłoch po-roczny, pąki lipy, złoć żółta, owoc platanu czeka.

Geofity tak atakują! Brzoza już płynęła. Łuskiewnika jeszcze nie spotkałem, ale widziałem w niedzielę już tegoroczną fotkę! Ogon suchy sztywny, przemrożony jakiś tylko.

Zbiór bardziej pracochłonny niż obfity, oczywiście nie pozyskuję tego wszystkiego co spotkałem, rzuciłem się na podbiał, trzykolorówkę oraz drobnicę żółtozieloną. 

« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2023, 18:56:34 wysłana przez Adamlas »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #161 dnia: Marca 21, 2023, 21:29:37 »
Dla mnie kwitnący łuskiewnik to przełom kwietnia i maja, musi być ciepła wiosna, by w kwietniu skończył kwitnąć. Nigdy nie myślałam, by w marcu go szukać. Może gdzieś w cieplejszych regionach Polski? Nie będę się upierać.

Pozdrowienia :-)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #162 dnia: Marca 22, 2023, 22:09:15 »
Będę w weekend w okolicach Tarnowa to popatrzę, w końcu biegun ciepła. :)
W okolicach Opola nie zauważyłem, też raczej przełom kwietnia / maja.