Autor Wątek: naturalne środki dezodorujace  (Przeczytany 23521 razy)

Offline kasia

• Więcej Pisze
naturalne środki dezodorujace
« dnia: Marzec 04, 2011, 20:08:21 »
Czy zdaniem Państwa mozna się obyć bez stosowania dezodorantów i antyperspirantów drogeryjnych?Czy są takie zioła które mogą skutecznie je zastapić?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: naturalne środki dezodorujace
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2011, 20:55:33 »
Gospodarz swego czasu w swoim blogu pisał o ałunie.
Zakupiłam i jestem bardzo zadowolona.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 05, 2011, 17:29:57 »
Ja stosuje do płukania się po kąpieli wodę letnią z octem jabłkowym. Tak łyżkę, lub dwie na litr wody. Zapach octowy bardzo szybko się ulatnia, a skóra jest wdzięczna, świeża i nie poci się.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2011, 18:18:08 »
Dziękuję alelen bardzo.Tak sobie pomyslałam,że natura ,naturą,ale jednak bliźnich na nieprzyjemne zapachy nie należy narażać,zwłaszcza,że do własnych woni łatwo jest się przyzwyczaić i się ich niestety nie odczuwa.Na wszelki wypadek chcę podjąć jakieś neutralizujące zabiegi...gdyby ktoś chcial mnie obwąchać  ;D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2011, 18:57:09 »
A ja mam jednak inną propozycję, szczególnie z powodu Twoich, Kasiu problemów ze zdrowiem, o których pisałaś w innych wątkach, czyli ogółem z przemianą materii. Przez skórę organizm usuwa z potem bardzo dużo toksyn i byłoby dobrze, gdyby mu tego nie utrudniać.
Nie wiem, w jakich warunkach pracujesz, ale  może jest wykonalne lekkie przemycie się na piersiach i pod pachami oraz zmiana bielizny w środku dnia pracy zamiast myśleć o dezodorantach?

Picie szałwii trochę zmniejsza pocenie się, a z drugiej strony szałwia wspomaga trawienie.
Picie rumianku zmniejsza napadowe pocenie się przy menopauzie - akurat to zostało przetestowane w praktyce.
Pozdrowienia :-)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2011, 18:05:16 »
czyli tak:od Basi-rumianek  :) ,od alelen ocet jabłkowy  :) po kąpieli,a od wiekszego dzwonu  :)od Magdalieny ałun.Dziekuję za porady.Ocet muszę koniecznie sobie zrobić.Ałun zakupić.Rumianek mam,tylko dnia za mało ,zeby powypijać wszystkie pozyteczne ziółka  :) .Przypomniałam sobie przyspiewkę nuconą przez moją licealną koleżankę,fankę gwary " a łun do woja był przynależniony,a łuna za nim płakała "  ;D Pozdrawiam ,kaśka

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2011, 20:06:49 »
Rumianek wystarczy domieszać do innych napojów.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2011, 20:12:29 »
Rumianek wystarczy domieszać do innych napojów.Pozdrowienia :-)

Pamiętając oczywiście o tym, że rumianek ma działanie wychładzające. Ale jeśli nie cierpisz na dostatek ciepła to pewnie Ci nie zaszkodzi :-)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2011, 20:56:11 »
Magdaliena,ja jeszcze jestem na drzewie  :) ,nie znam charakteru ziół,jeżeli pisząc o rumianku mialaś na mysli ich klasyfikację wg.pięciu przemian .Jem rownież "po omacku" czyli troche na "wyczucie" ale bardziej przypomina to pewnie haos.Być moze przekracza to moje mozliwości intelektualne,być może wynika to trochę też z roznych "koncepcji " prawidłowego odżywiania na które miałam szczęście natrafić.Może potrzebuję doświadczonego terapeuty,ale kto ma tyle czasu aby dokladnie zająć sie pacjentem,przemysleć wszystkie zależnosci i zaszłości.Pewnie ktoś z postrzeganiem "pozazmysłowym" by sie przydał.Ale czy mój przypadek byłby akurat tym czym taka osoba chcialaby się zajmować?Osoby nadzwyczajne maja nadzwyczajne cele...   wszechświat i ja?Pomimo nadwagi-mnie nie widać  ;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 07, 2011, 10:13:52 »
Nie przejmuj się za mocno teoriami, a w szczególności uważaj na jedynie słuszne teorie. Oczywiście warto wszystko poznać i przemyśleć, ale wszystko należy dostosować do siebie. Bądź własnym króliczkiem doświadczalnym i nie bój się eksperymentów. Jednak nie katuj się dzikimi kuracjami, bo i po co? Po prostu pomóż własnemu organizmowi.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2011, 12:18:36 »
Magdaliena,ja jeszcze jestem na drzewie  :)

Ja też kopytna:-) Ale poważniej mówiąc nie myśl o sobie, ze coś przekracza Twoje możliwości intelektualne. Nie postrzegaj siebie w ten sposób. Pomijając,  że człowiek wykorzystuje 5 % możliwości swojego mózgu. Ale interesuję się medycyną chińską, bo daje masę możliwości. Poszerza horyzonty i daje inne , często świeże spojrzenie na pewne rzeczy, sprawy.
Czegokolwiek szukam odnośnie siebie to też zahaczam o medycynę chińską.
I tak jak Basia napisała nie bój się eksperymentować na sobie. Lepiej gdybyś Ty to robiła niż jakiś lekarz, którzy może poważnie zaszkodzić. 
Też szukam ( marzy mnie się wręcz )nietuzinkowego lekarza, który spojrzał by na mnie jak na człowieka, a nie jak na ciekawy przypadek do zbadania i eksperymentowania na nim. Ale niestety kogoś takiego do tej pory nie spotkałam. Ale myślę, że takim kimś mógłby być lekarz medycyny chińskiej :-)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2011, 19:17:32 »
Dziewczyny,dziekuję bardzo  :) za wszelkie dobre słowa.Moja psyche ma się coraz lepiej (cukry idą w górę dla rownowagi pewnie  ;)  )pozdrawiam,kaśka

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 13, 2011, 17:48:37 »
 Może jestem monotematyczna , ale ja po prostu kocham olejki. Olejki oczywiście nie zatrzymają potu, ale nie dopuszczą do rozwoju bakterii i brzydkiego zapachu. Jeśli do kremu , oliwki, olejku - zależy co stosujesz - nakropisz olejku , którego zapach Ci się podoba , pomieszasz i posmarujesz się np. pod paszkami, to wieczorem będzie czuć Twój zapach plus olejek, a nie brzydki zapach potu. O tym jakie olejki najlepiej domieszać jest na stronie Dr. Różańskiego o olejkach eterycznych.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 13, 2011, 18:51:09 »
Jeśli do kremu , oliwki, olejku - zależy co stosujesz - nakropisz olejku , którego zapach Ci się podoba , pomieszasz i posmarujesz się np. pod paszkami, to wieczorem będzie czuć Twój zapach plus olejek.

a jak się to ma do włosów pod pachami? bo rozumiem, że pisałaś o nagiej skórze?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 13, 2011, 19:11:11 »
Czyste włoski nie będą przeszkadzać, trzeba tylko zastosować więcej preparatu.