General Category > Fitoterapia ginekologiczna.
polipy endometrialne
ewula K:
Jestem wdzięczna za pomoc.
Córka od jakiegoś czasu bierze 2 razy dz. multilac synbiotyk. Jest w nim dziewięć wyselekcjonowanych szczepów żywych bakterii.
Mam jeszcze takie pytanie:
ostatnio w internecie spotkałam się w kilku miejscach z informacjami, że siemię powinno się przed wypiciem zalewać gorącą wodą, ponieważ w innej formie może być nieco szkodliwe. Zaskoczyło mnie to, nie ukrywam. Taka sugestia padła nawet z ust dietetyczki.
Czy to jest prawda?
Pozdrowienia
Ewa
Wesoły Sen:
Doktor Różański wspominał nawet o związkach cyjanogennych w ziarnach lnu dodając że bez przesady że dwie łyżki zrobią jakąś krzywdę. Te związki są toksyczne ale też i wykazują pewne właściwości antynowotworowe jak witamina B17. Nie demonizował bym ich obecności w perspektywie półrocznej terapii. Ich toksyczność byłaby widoczna w przypadku wysokiej dawki kilkakrotnie przewyższającej terapeutyczne i w przypadku jakiejś bardzo długoterminowej terapii gdzie mogła by wystąpić kumulacja i jakieś łagodne objawy zatrucia. W takich dawkach dwie łyżki stołowe przez pół roku ich obecność można nawet uznać za pozytywną.
ewula K:
--- Cytat: Wesoły Sen w Sierpnia 03, 2015, 17:50:59 ---Doktor Różański wspominał nawet o związkach cyjanogennych w ziarnach lnu dodając że bez przesady że dwie łyżki zrobią jakąś krzywdę. Te związki są toksyczne ale też i wykazują pewne właściwości antynowotworowe jak witamina B17. Nie demonizował bym ich obecności w perspektywie półrocznej terapii. Ich toksyczność byłaby widoczna w przypadku wysokiej dawki kilkakrotnie przewyższającej terapeutyczne i w przypadku jakiejś bardzo długoterminowej terapii gdzie mogła by wystąpić kumulacja i jakieś łagodne objawy zatrucia. W takich dawkach dwie łyżki stołowe przez pół roku ich obecność można nawet uznać za pozytywną.
--- Koniec cytatu ---
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.
Kuracja rozpoczęta :)
Ewa
Basia:
--- Cytat: ewaryn w Sierpnia 02, 2015, 22:43:50 ---Córka od jakiegoś czasu bierze 2 razy dz. multilac synbiotyk. Jest w nim dziewięć wyselekcjonowanych szczepów żywych bakterii.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli ma na prawdę zasiedlić jelita, to probiotyk powinien iść 5-6-7 x dziennie między posiłkami. Ilość i selekcja bakterii jest bez znaczenia, ważne jest, by się przemknęły przez żołądek i jego kwasy.
No i moja tradycyjna gadka: kwaśne mleko lub inne kiszonki. Zdrowe, tanie i pożywne. Ogórki małosolne teraz można wsuwać do oporu i nie liczyć bakterii. Jeśli ogórki będą smaczne, to i bakterie będą dobre.
Pozdrowienia :-)
ewula K:
Dziękuję Basiu,
przy okazji chcę się zapytać o opinię w/s takiego probiotyku (link). Te bakterie rozpuszcza się w wodzie i wypija.
Są w formie proszku do rozpuszczenia, nie w kapsułkach. Zastanawiam się czy to jest możliwe , by tak podany probiotyk przeszedł bez uszkodzenia przez kwas solny w żołądku:
http://www.biogeneza.pl/bio-flora-aktywne-kultury-bakterii.html
Pozdrowienia
Ewa
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej