Autor Wątek: Wzdęcia, ciagłe bekanie.  (Przeczytany 17130 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Wzdęcia, ciagłe bekanie.
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 26, 2015, 22:34:48 »
Skoro pojawił się temat żółci w żołądku to dla przyszłych czytających ten temat zostawiam do przemyślenia nieco o ostrożeniu warzywnym.

http://rozanski.li/803/herba-cirsii-oleracei-ziele-ostrozenia-warzywnego/
Cytat: dr Henryk Różański
Ostrożeń posiada właściwości odtruwające, żółciotwórcze i żółciopędne. Zawiera kwasy fenolowe i flawonoidy ochraniające miąższ wątroby przed marskością i stłuszczeniem. Działanie żółciopędne i rozkurczowe jest pożyteczne w leczeniu i profilaktyce kamicy żółciowej, stanów zapalnych wątroby i niedoboru żółci. Poprawia funkcje wątroby po resekcji pęcherzyka żółciowego. Zmniejsza cofanie żółci do żołądka i stany zapalne dwunastnicy żołądka z tym związane. Wzmaga regenerację komórek wątrobowych.

Pozdrawiam :)
A.
:-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 14, 2016, 12:33:49 »
Ciekawostka. Przyjmuję od niedawna tą mieszankę:
Rp. Species Hepaticae – ziółka wątrobowe:
Herba Cardui Benedicti 7,5 g (ziele drapacza)
Violae tricoloris 7,5 g (ziele fiołka trójbarwnego)
Anthodium Chamomillae 10 g (koszyczek rumianku)
Herba Hyperici 15 g (ziele dziurawca)
Polygoni avicularis 15 g (ziele rdestu ptasiego)
Polygoni hydropiperis 15 g (ziele rdestu ostrogorzkiego)
Cortex Frangulae 30 g (kora kruszyny).
Surowce rozdrobnione wymieszać starannie. 1 łyżka mieszanki na 1 szkl. wrzącej wody. Pić 2 razy dziennie po 1/2 szkl.

Próby wątrobowe są ok. Wątrobę mam po WZW. Po wypiciu już pierwszej szklanki dostałam gazów, odbijania się. No nie dało się tego nie zauważyć. Piję tyle ile w przepisie ale od soboty mam kolki. Boli w prawym podżebrzu. Ból jest zaciskowy, standardowo do zgięcia tułowia. Odbija mi się wszelakim zjedzonym tłuszczem.
Swego czasu miałam epizod z woreczkiem ale dostałam zastrzyk rozkurczowy i temat się skończył.

Jako, że przy kolce pomogła mi nospa to idąc tym tropem robię nalewkę z rozmarynu, jaskółczego i wrotyczu. Nie posiadam aminka a przydałby się.
Ogrzewania z chęcią spróbuję. Te picie oleju, cytryny próbowałam zrealizować kilka lat temu. Po tym jak po północy mąż mnie pozbierał z korytarza musiałam przyrzec, że wiecej takich durnot na sobie testować nie będę. Wszystko zwymiotowałam.
Kilka dni mogę brać nospę ale to nie załatwi kłopotu. Też macie wrażenie, że powinnam zająć się drogami żółciowymi?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 14, 2016, 15:41:36 »
Dużo herbatki z dziurawca swojego nie ze sklepu, nalewka z tataraku po każdym posiłku 5 do 10 ml, pozdrawiam.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 14, 2016, 16:17:50 »
Jola, rozejrzyj się za gałązkami berberysu (ale z zielonymi listkami). Poszukaj też - kiedyś był temat Reni o kamieniach żółciowych.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 14, 2016, 17:17:59 »
Proponuję najpierw szkiełko i oko, czyli USG - nawet na NFZ pewnie bez łaski.
Jeśli to niestrawność, to dołóż ziółka wiatropędne, jak na kolki dziecięce: majeranek, koperek itp

Jeśli jednak coś jest z woreczkiem lub drogami żółciowymi, to wtedy trzeba delikatnie zacząć nad tym pracować.

Pozdrowienia

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 15, 2016, 19:59:29 »
Nawiązując do tematu.
Jest jesień a takze wiosną.
Uczucie wzdęcia w żołądku, odbijanie, ból żołądka - róbcie testy w kier. helicobacter pyroli
świetnie sprawdza sie mastika
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/