Autor Wątek: Krwawienie dziąseł  (Przeczytany 33351 razy)

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
Odp: Krwawienie dziąseł
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 16, 2011, 10:38:34 »
Ceny Ajony można zobaczyć w necie - od 8 do 10 złotych w większości sklepów. Za 4-6 złotych trudno kupić jedną z tych lepszych, zwyczajnych past.

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 16, 2011, 12:10:58 »
Podając cenę pasty 4-6 zł, miałam na myśli tą co sama kupuję- 4,89 Ziaja. Są sieci sklepów apteczno- drogeryjnych ( np.Super-Pharm) i tam najzwyklejsze pasty bez fluoru kosztują poniżej 10zł. Ja kupiłam dla dzieciaka w wieku trądzikowym, żeby wyeliminować  dodatkowe czynniki mogące mieć wpływ na wygląd skóry. Niedawno, na Targach zdrowia, Pan z nawiedzoną miną polecał mi jedynie właściwą pastę bez fluoru za prawie 30zł, wskazując magiczną zieloną kropeczkę  na opakowaniu, której sama bym nie zauważyła- a jak sądzę, miała ona wpływ na kosmiczną cenę. :D

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 16, 2011, 19:23:39 »
Może warto raczej zrobić sobie dobra pastę. Proponuję zmieszać glinkę z wodą z dodatkiem wyciągów z wybranych ziół, wywarem z łupinek kakaowca. Do tego olejki . Kto lubi dodaje słodzik, kto nie ma wrażliwych zębów może dodać sodę oczyszczoną. W niektórych przepisach jest gliceryna. Papkę po zmieszaniu trzymamy w słoiczku. I szurumburum myjemy ząbki samą naturą. Inez

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 17, 2011, 08:07:48 »
Samodzielne zrobienie pasty do zębów pewnie byłoby fajną przygodą, ale jakoś nie wyobrażam sobie siebie w takiej roli. 1000 obaw na raz. Wczoraj nie miałem czasu, ale dziś się już wybiorę do apteki po tą Ajonę, ewentualnie inną pastę bez fluoru.

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 17, 2011, 11:07:07 »
Podejrzewam, że kolega nie ma aż takich zdolności, by samodzielnie przygotować pastę :d Koszty past bez fluoru są takie jak pisze betika - mniej więcej do 10 zł.

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 18, 2011, 08:06:41 »
No i było dokładnie tak jak mówiliście - Ajona kosztowała 8 zł. Czy to normalne, że tubka jest tak bardzo malutka? Takiej jeszcze nie widziałem. Jest co najmniej dwa razy mniejsza od tradycyjnych past do zębów.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 18, 2011, 09:26:51 »
tak, to normalne, ale nie nakładasz na szczoteczkę dużo pasty tak jak przy tradycyjnej, tylko zaledwie "główkę od zapałki".

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 18, 2011, 11:08:53 »
Zerknij na opakowanie - Ajona to koncetrat pasty ;-) Nie wiem czy już myłeś, ale jeśli tak, to zapewne zauważyłeś, że nie nakłada się jej na szczoteczkę tak dużo jak normalnej pasty. Ledwie kropelkę.

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 21, 2011, 08:07:31 »
A myślałem, że koncentraty są tylko pomidorowe :d Ale ta Ajona się pieni, hehe. Z jednej kropelki w czasie szczotkowania robi się tyle piany, że aż szok. Fajna ta pasta (przynajmniej jak na razie)

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 21, 2011, 10:04:57 »
Nie tylko pomidorowe ;-) Ta piana to ciekawy dodatek ;-) Jej fajność oceniaj raczej po skuteczności, a nie po pianie ;-)

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 22, 2011, 08:10:49 »
Nie oceniam skuteczności po pianie - po prostu zwróciłem uwagę na coś innego, nie znanego z innych past. Napiszę, że Ajona jest skuteczna dopiero jak krwawienie całkowicie ustanie. Dzisiaj przy samym myciu krew mi leciała ;/

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 23, 2011, 09:44:51 »
No to poczekasz kilka tygodni. Zanim rana całkowicie się zahgoi i przestanie się odnawiać musi minąć trochę czas. Nie licz, że za kilka dni będziesz mieć z tym całkowity spokój.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 23, 2011, 10:25:24 »
To teraz dołóż Dentosept do płukania zębów. Kiedy? Hmm...
Chyba najlepiej po jakimś czasie od umycia zębów, aby pasta miała szanse na zadziałanie.
No i dużo surowizny w jedzeniu. Kapusta, pomarańcze - co lubisz.

Smacznego :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 25, 2011, 07:57:24 »
Krwawienie dziąseł nie musi być związane z  ich chorobą . Poczytaj:  http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zeby/o-czym-swiadczy-krwawienie-z-dziase_35854.html
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2011, 12:45:38 wysłana przez ewaryn »

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 25, 2011, 08:15:56 »
Nie chodzi o chorobę zębów tylko dziąseł. Dzięki za link do tego poradnika. Basiu - postaram się kupić jeszcze dziś ten płyn i to połączyć działania. Zależy mi na szybkim i trwałym efekcie (o ile możliwe jest połączenie tych dwóch kwestii)