Autor Wątek: Krwawienie dziąseł  (Przeczytany 33350 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Krwawienie dziąseł
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 08, 2011, 09:09:21 »
A dentysta pójdzie po najmniejszej linii oporu i przepisze Ci pastę z fluorem...
I znowu kłania się wątek Basi zacznij leczyć przyczyny a nie objawy. Ty chyba nie chcesz sobie pomóc, ale niestety wszystko wymaga pewnego nakładu pracy. Robisz to dla siebie - nie dla innych.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 08, 2011, 09:55:51 »
Dentysta moim zdaniem nie zaszkodzi - jeśli tylko zapisze pastę do zębów, to i tak będziesz wiedzieć przynajmniej, że nie masz dziur ani kamienia.

Jeżeli wyjdzie jednak wersja osłabienia, to zacznijmy od jedzenia: jedz dużo surowizny - od tego najprościej zacząć. Do picia możesz w sklepie zielarskim kupić ziele ruty - razem z witaminą C z jedzenia powinna Tobie wzmocnić naczynia krwionośne. Proponowałabym nie zaczynać od tabletkowych witamin, bo one gorzej się wchłaniają.
Ostatnio widziałam jeszcze na krzakach resztki jagód kaliny. Te, co jeszcze wiszą, to mają najpaskudniejszy smak, bo ptaki ich nie chciały, ale niektórzy mówią, że sam kolor pokazuje, że na krew to jak znalazł. Jest już dość przemrożona, aby nie powodowała problemów innych, niż wykrzywienie. Sprawdzałam to w niedzielę na sobie i mężu. Ogółem, to czysta witamina C, masa żelaza i innych pożytecznych składników.

Powodzenia :-)

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 11, 2011, 08:21:52 »
Poczytałem troszeczkę informacje na necie. Piszecie tutaj o paście z fluorem, a ja znalazłem zalecenia, by na krwawienie dziąseł kupić sobie pastę bez fluoru  ???
No i na co się tutaj zdecydować? Może rzeczywiście udam się na konsultacje z dentystą, powie coś konkretnego?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 11, 2011, 14:22:35 »
Pasta z fluorem sie pojawiła tylko dlatego, że pewna marka leczniczej pasty, która została przywołana w radzie dla Ciebie go zawiera. Nie chodzi tu o sam fluor, ale o przede wszystkim inne składniki lecznicze. Ogółem obecnie dostać pastę bez fluoru to chyba prawie niemożliwe.
Czasem Meridol mają dentyści w darmowych próbkach dla pacjentów.

Nie martw się ilością możliwości - to oznacza, że masz wybór i coś zadziała.
Powodzenia :-)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 13, 2011, 15:58:37 »
Oto technika przetestowana przeze mnie i jak dla mnie skuteczna. Myję zęby olejkiem cytrynowym. To znaczy kupuję olejek eteryczny cytrynowy i kropię trzy krople na szczoteczkę. Na to można, ale nie trzeba ,wycisnąć pastę. Inna opcja to olejek grejpfrutowy , mandarynkowy lub pomarańczowy. Polecam też mycie zębów olejkiem miętowym. Olejki zabijają bakterie, wirusy, leczą dziąsła, nawet lekko wybielają i są super wygodne w stosowaniu.

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 13, 2011, 18:33:39 »
Nikt ci tutaj nie polecał past z fluorem. Takie pasty są odradzane właśnie - już udowodniono, że fluor wcale nie wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Z tego co czytałam, pasty bez fluoru są właśnie polecane na krwawienie dziąseł.

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 14, 2011, 08:04:28 »
Mogę zobaczyć jakieś źródło? Szczerze mówiąc to pierwsze słyszę, by pasty z fluorem czemukolwiek szkodziły. Raczej wydawało mi się, że wszystkie pasty zawierają fluor. Jeśli w sieci istnieje jakaś godna uwagi publikacja na ten temat to chętnie poczytam.

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 14, 2011, 10:42:04 »
Np. coś takiego sobie zobacz http://www.eioba.pl/a/1msw/szkodliwe-dzialanie-fluoru Tam na dole są wymienione pasty bez fluoru - jest tam również Ajona ;-) Piszą, że zawiera ekstrakt z rumianku.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 14, 2011, 17:10:01 »
Wszystko zależy od zawartości fluoru w wodzie pitnej. Są takie regiony nawet w Polsce, gdzie woda gruntowa z powodu dużej zawartości naturalnego fluoru niezbyt nadaje się do picia. Fluoroza, czyli w praktyce odwapnienie kości z zębami na czele, jest tam rzeczywistym zagrożeniem, a pasty do zębów z fluorem w takich miejscach tylko powiększają problem.
Tak jest na przykład w Gdańsku-Sobieszewie.

Wiemy, że jest ostra reklama past z fluorem jako środka zapobiegającego próchnicy, ale niestety, ani reklamy, ani opisy na pudełkach, nie podają na przykład nazw miejscowości, gdzie takich past nie należałoby stosować.

Pozdrowienia :-)

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 15, 2011, 08:07:59 »
Heh... człowiek się całe życie uczy. Część informacji zawartych w tym artykule jest dla mniej co najmniej zaskakująca. Widzę, że tych past bez fluoru jest bardzo dużo. Basiu, pisałaś że zdobycie pasty bez fluoru jest prawie niemożliwe, a wpisuję te nazwy w Google i wszystkie można kupić w aptekach internetowych, łącznie z tą Ajoną.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 15, 2011, 09:17:22 »
W aptece internetowej może i tak, ale spróbuj kupić taką pastę w normalnej aptece - graniczy z cudem.

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 15, 2011, 11:36:06 »
Witam.
Ja od lat kupuję dla dzieci pastę Ziaja bez fluoru ( szałwiowa)- tak się nazywa. Coraz większy problem z zakupem. Tzn. tu gdzie mieszkam zniknęła 3 lata temu. Jest u naszej  Babci w zwykłym sklepiku z kosmetykami i chemią. W Rossmanie widziałam  jakieś bez fluoru . Myślę ,że powinny kosztować 4-6 zł

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 15, 2011, 19:12:31 »
Pod tym względem Basia nie miała racji - ja sam widzisz pasty bez fluoru są normalnie dostępne i to bez żadnej recepty. Na temat szkodliwości fluoru więcej publikacji znaleźć można na anglojęzycznych stronach.

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 16, 2011, 08:26:03 »
Aż z ciekawości wybiorę się do apteki i sprawdzę. Mam na osiedlu taką porządnie zaopatrzoną. Zapytam o Ajone. Nie wydaje mi się, że by takie pasty były sprzedawane w cenie 4-6 złotych. Zresztą sprawdzę i wtedy wam napiszę.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 16, 2011, 10:27:56 »
Ajona jest w granicach 12 zł i bez problemu dostępna  w aptekach. Ale patrz na oryginalną tubkę, bez napisów polskich .