Autor Wątek: Krwawienie dziąseł  (Przeczytany 32995 razy)

Offline dominikz

• Nowy
  • *
Krwawienie dziąseł
« dnia: Marca 02, 2011, 08:27:58 »
Witajcie,
powiedzcie mi proszę - czy zioła mogą pomóc przy krwawieniu dziąseł?
Jeśli tak, to takie i na jakich zasadach użytkowane?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Krwawienie dziąseł
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 02, 2011, 09:45:35 »
Jest gotowy płyn Dentosept - robi to przynajmniej były Herbapol w Klęce, do nabycia w aptekach lub sklepach ziołowych za kilka złotych. Rozcieńcza się to wodą do płukania zębów, smakuje paskudnie, ale może pomóc.
Najedz się dobrze surowej kapusty i pomarańczy - może to braki witaminy C?
No i napisz o wynikach.

Powodzenia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 02, 2011, 12:45:27 »
Mnie pomagało płukanie naparem tojeści pospolitej, chyba nawet lepsza tojeśc rozesłana.
Nie wiem czy mozna kupić tojeść.
Pomogą wszystkie zioła z rutyną.
Najwięcej rutyny zawiera jeżogłówka, ale nie stosowałam.
Na pewno też ziele gryki.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 02, 2011, 18:39:26 »
Moja stomatolog zalecala mi na to płukanie jamy ustnej wodą utlenioną,slabo mi to wychodziło.Sprawę załatwila definitywnie pasta meridiol.Wiem ,że chodził w pytaniu o zioła.Płukałam jakis czas nagietkowym wyciągiem i szałwiowym też i poprawa była.Pozdrawiam ,kaśka

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 03, 2011, 08:16:52 »
Kurcze, daliście kilka propozycji - nie będę kupował wszystkiego na raz. Możecie wybrać coś z tego, co zostało wskazane w temacie? ;-) Wy się na tym lepiej znacie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 03, 2011, 09:59:27 »
Chyba najmniej wysiłku na początek to kupić w aptece płyn do płukania i pastę do zębów, a wszystkie posiłki dobrze zagryzać surówką z kapusty i pomarańczami.
U mnie Dentosept rozwiązywał problem już po 2-3 płukankach, ale ja nie miałam niczego poważnego - drobne skutki niedoczyszczonych poprzedniego dnia zębów.

Jednak z zupełnie innej strony: jeśli do tego masz popuchniete dziąsła, to może jednak fachowe oko dentysty byłoby potrzebne? Przynajmniej usunięcie kamienia?

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2011, 11:16:57 »
Jakoś nie chce m się wierzyć w tym przypadku w rozwiązania ziołowe. Bardziej skłaniałabym się do propozycji Kasi. Ziółka raczej nie mają 100% skuteczności na każdym człowieku, prawda?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 03, 2011, 18:28:30 »
A co ma 100 % skuteczności na każdym człowieku, oprócz "definitywnego rozstrzygnięcia"?
Jeśli jesteś ciekawa skuteczności medycyny to polecam książkę lekarza: Dawida Newmana- Cień Hipokratesa.
A polecana pasta zawiera masę fluoru - niestety jest on dość toksyczny.

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 04, 2011, 08:12:09 »
Dziąsła nie są opuchnięte, raczej takie jak były wcześniej - po prostu krwawią ;/
Teraz widzę kilka różnych propozycji past - którą kupić? Płyn do płukania już był testowany.
Płukanie jamy ustnej wodą utlenioną? Wiem, że woda utleniona powinna być wylana na ranę, ale wlana do ust? Taki mały szok....

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 04, 2011, 08:53:51 »
Dentosept+woda utleniona, rozcieńczyć wodą i płukać.

Offline Klementynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 04, 2011, 11:11:58 »
Na pewno dobrą pastą jest Ajona(sprawdzona osobiście). O tym Meridolu również słyszałam, że jest dobry. Nazwy wymienionej przez Basię raczej zupełnie nie kojarzę.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 04, 2011, 16:37:27 »
Ziółka raczej nie mają 100% skuteczności na każdym człowieku, prawda?

Tak samo z medycyną europejską. Też nie ma skuteczności 100 % w każdym przypadku, prawda? ;-)

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 07, 2011, 08:02:05 »
Chyba nie istnieje metoda, która gwarantuje powodzenie w przypadku każdej osoby, ale pewnie są i takie bardziej uniwersalne. Z tej Ajony korzystałaś przy próbie wyleczenia krwawienia dziąseł?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 07, 2011, 18:17:56 »
Widzisz, najważniejsze, to znaleźć przyczynę problemu.
Jeśli kamień - to dentysta lub płukanki usuwające kamień. Jeśli to wiosenna awitaminoza, to trzeba przemyśleć dietę. Jeśli mimo prawidłowej diety witaminy nie są wchłaniane, to trzeba poprawić trawienie. Jeżeli to problem słabych naczyń krwionośnych, to warto pójść tym kierunkiem. Na przykład - czy łatwo chwytasz siniaki? Czy krwawisz z nosa z byle powodu?

Samo zatrzymanie krwawień na dziąsłach może być łatwe, albo za łatwe.
Niedawno za głupie pieniądze na Allegro kupiłam książeczkę wydaną w roku 1981 z materiałami z konferencji medyków i humanistów pod tytułem "Człowiek zabija siebie sam". W jednym z artykułów autor, farmaceuta, naukowiec z akademii medycznej twierdzi, że poważnym problemem medycyny jest brak możliwości lub czasu na dotarcie do przyczyn problemów. Medycyna najczęściej skupia się na likwidacji objawów (na przykład leki przeciwbólowe), rzadziej na kompensacji przyczyny pośredniej (na przykład terapia hormonalna).

Wniosek: eksperymentuj i napisz o wynikach, abyśmy się mogli nauczyć na cudzej skórze ;-)

Offline dominikz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 08, 2011, 08:28:19 »
Pojawia mi się również krwawienie z nosa, ale raczej sporadycznie. Może najlepiej iść z tym do dentysty żeby ocenił, co? Wtedy nie musiałbym testować wszystkich metod po kolei ;/