Jeszcze mi sie przypomniało:
agawa ( sadzonka mi sie przyjęła i niepokalanka też)
opuncja
figowiec
pochrzyn
drzewo poziomkowe
chleb świętojański lub szarańczyn strąkowy -korab
jarząb domowy Sorbus domestica,
owoc głożyny smaczny-kupiłam troszke na ryneczku w drodze powrotnej do domu i dopiero doczytałam co to jest
Capparis spinosa-rosnie na murach
Zastosowanie
• Jego pąki kwiatowe stanowią przyprawę o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Po zakonserwowaniu w soli, occie, oliwie lub winie nazywane są kaparami lub kaparkami[5]. Pikantny smak zawdzięczają łatwo ulatniającej się rutynie. Gotowe kapary są ciemnozielone z jasnymi kropkami, mają wielkości ziaren grochu. Stosuje się je do[4]:
o do przyrządzania marynat, majonezów,
o do zimnych – mięs, sosów,
o do sałatek rybno-mięsnych,
o do jajek, potraw z pomidorami.
• Jadalną częścią rośliny są również marynowane owoce[4].
• W medycynie ludowej Armenii zmieloną korą korzeni leczy się reumatyzm i brucelozę. W wielu krajach Azji odwarem z korzeni kaparów leczy się żółtaczkę. W Azerbejdżanie sokiem ze świeżych owoców leczy się niedoczynności tarczycy – chorobę Basedowa. Korzeniami kaparów leczy się schorzenia wątroby i śledziony. Gałązkami i liściami cukrzyce, nasionami bóle głowy[4].
http://lukaszluczaj.pl/jadalna-chorwacja-latem/http://lukaszluczaj.pl/dwa-filmy-o-dzikich-roslinach-jadalnych-chorwackiego-wybrzeza/http://lukaszluczaj.pl/chorwacja-marzec-2015/