Autor Wątek: Mydła - warto polecić  (Przeczytany 4865 razy)

leśna polanka

• Gość
Mydła - warto polecić
« dnia: Stycznia 24, 2016, 21:00:22 »
Są posty o wypadających włosach, łojotoku, alergiach, o chemii w kosmetykach, o własnych szamponach; tak więc mam pomysł na odpowiedź na kilka postów na raz. Oczywiście poza tym, żeby samemu robić "kosmetyki z kuchni" i własne mydła.
Tutaj link do bardzo fajnych naturalnych mydeł, a co ważniejsze - dość tanich na tle innych. Ważna jest też idea prezesa firmy, polecam.
Mydła mają minimalny skład: soda, tłuszcz roślinny, gliceryna, woda i kosztują kilka złotych. Mają również wyciągi z ziół, borowiny, itp. Dostępne w palcówkach pocztowych.

http://powrotdonatury.eu/

p.s. czy ktoś z Was wytwarza dziegieć w domowych warunkach?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Mydła - warto polecić
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2016, 14:33:30 »
A co robi sls w żelach do rąk i to na pierwszym miejscu? O innych składnikach już nie wspominając.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2016, 14:35:09 wysłana przez stukam kopytkami »

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2016, 15:26:18 »
Wiesz... prawda.
Nie spojrzałam na te żele i płyny, bo w mojej głowie klamka w tym temacie już dawno zapadła - myć się tylko mydłami w kostkach, bo płyny opierają się przede wszystkim na sls-ach i konserwantach.

Wklejając link miałam na myśli mydła kostkowe, przede wszystkim o składzie podstawowym - delfin. Cena 4 zł to pikuś w porównaniu z minimum kilkunastoma złotymi+wysyłka za podobne mydła w innych miejscach.

Dziękuję za sprostowanie, działałam niestety wybiórczo i z klapakami na oczach. Kostkowe mydła polecam dalej, bo nie mają w sobie np. tego (przykład nivea dostępnego w każdym sklepie): 
Sodium Cocoyl Isethionate, Stearic Acid, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Tallowate, Talc, Coconut Acid, Aqua, Sodium Cocoate, Sodium Palm Kernelate, Paraffin, PEG-150, Parfum, Panthenol, Glycerin, Lanolin Alcohol, Sodium Chloride, Tetrasodium Etidronate, Methyl Benzoate, CI 77891,

A mają to:
Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Aqua, Sodium Chloride,Glycerin, Sodium Hydroxide

Offline dora

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 25, 2016, 11:31:28 »
Leśna polanka ... używałam tych mydeł.
Szczególnie polubiłam to z "Błota z morza martwego", delikatnie działa na skórę, nie wysusza. Jednak wole używać go pod prysznicem, bo na wanne się nie nadaje ... zostawia piękny czarny błotnisty osad.
Natomiast to z kawą ..najlepszy kupny peeling jaki miałam.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 25, 2016, 13:00:04 »
A ja szczerze polecam mydełka, sole kąpielowe itd. naszej Stukam Kopytkami - osobiście je używam a ostatnio moi znajomi.Milo że Madzia " robi " je pod daną osobę... Dziękuję Madziu

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 25, 2016, 14:36:37 »
Również dopisuję się w podziękowaniach Magdzie. Jej mydła są bez porównania lepsze od wcześniej podlinkowanych, ale z tych sklepowych to "delfiny" pocztowe są jednymi z lepszych. Oczywiście chodzi o skład, bo inne czynniki, zapach, kolor, itp. to już kwestia gustu.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 25, 2016, 21:02:31 »
Ja się też przyznam:
jestem fanką mydełek Madzi.
Innych już nie chcę :)
Ewa

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 26, 2016, 11:45:51 »
Dziękuję Dziewczyny :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 16, 2017, 15:13:26 »
O, znalazła się osoba zupenie niehandlująca, tylko reklamująca :-P

Offline morana

• Nowy
  • *
  • Lettre à mon âme malade
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 16, 2017, 15:58:36 »
Dla mnie, najlepsze mydla na swiecie to te tradycyjne, szare w kostkach savon de marseille albo d'alep.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 17, 2017, 18:55:59 »
sasanka opłaca się samemu robić mydło, koszt zależy od użytych tłuszczy do zługowania.
Marsylskie z oliwy (prawdziwa 50zł/l) ale mozesz i ze smalcu.
Musisz jedynie kupić NaOH i jakiś tłuszcz, a raczej kilka nie jest to takie trudne.
Jednak pochała troche czasu, miseczek, blendera, wagi, rękawiczek, okularów i kilkanaście godzin na naukę.
Więc juz wiesz skad cena 15zł/200 g - to i tak tanio jak jest z dobrych tłuszczy zrobione.
Moje pierwsze mydło : http://agakrok.blogspot.com/2014/12/jak-zrobiam-moje-pierwsze-mydo.html
w internecie znajdziesz takich opisów tysiące, łącznie z filmami.
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 17, 2017, 19:42:04 »
Sasanka jest zainteresowana chyba tylko linkami do swoich preparatów na odchudzanie.

Pozdrowienia :-)