Autor Wątek: Zioła na prost zarostu.  (Przeczytany 21725 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Zioła na prost zarostu.
« dnia: Lipca 07, 2015, 19:17:04 »
Witajcie!

W prawdzie na dzień dzisiejszy nie jest to dla mnie temat ważny, jest co najwyżej poboczny ale kiedyś więcej się tym zajmowałem. Mianowicie wsparcie porosru "brody".
Jakiś rok temu szukałem preparatu zewnętrznego mogące przyspieszyć porost zarostu.
Zrobiłem nalewkę Kozieradkowo-Tatarakową (później dodałem Bylicę Boże Drzewko co było błedem bo płyn stał się nieco lepki) i tym specyfikiem smarowłem twarz z dużą reguralnością przez 2? 3? a nawet wiecej tygodni.
Ciężko ocenić efektry, ale wydaje mi się, że preapart zauważalnie pobudził wzrost nowych włosków na pustych placach twarzy.
Później nalewka poszła w odstawkę i stała się kosmetykiem do dezynfekcji.
Dziś wróciłem do użytku bo zostało mi pół buteleczki, wróciłem chociażby z ciekawości badacza i żeby mi nie leżała wieczność w szafce.

Zasadniczo porostowi powinny sprzyjać zioła promujące testosteron(?) (kozieradka?), dobra dieta, może odwary krzemionkowe do picia.
Niemniej geny są kluczowe ;)

To tak w ramach ciekawostki, macie jakieś doświadczenia w tej materii?

Pozdrawiam ;)
A.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2015, 19:24:50 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Zioła na prost zarostu.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 08, 2015, 08:08:18 »
Nieco inne zagadnienie, ale Eradycator opisał kiedyś u mnie na blogu (w komentarzu) przypadek "odrośnięcia" włosów dzięki przykładaniu papki z kłączy lepiężnika do ciemienia. Jak podsumował, przyczyna łysienia nie była im znana, ale skuteczność terapii wyniosła 100%. Możliwe, że lepiężnik tylko zahamował nadmierne wypadanie włosów a naturalny proces wyrastania wciąż nowych włosów załatwił resztę... ale ten proces też mógł zostać pobudzony i nasilony. Wg Eradycatora głównym czynnikiem decydującym o skuteczności medykalnej lepiężnika jest jego zdolność hamowania serotoniny. On wówczas wyorał ze swojego nowego pola nad Dunajcem ze 100 kg tych kłączy (pewnie lep. biały ;) i prowadził szeroko zakrojone eksperymenty zielarskie. Polecał pić odwar na AZS (mniemam, że sprawdził się jemu lub komuś z jego otoczenia), zachwalał że frytki nawet smaczne wychodzą... ;)
Różnice, głupcze!

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 08, 2015, 08:51:16 »
po kozieradce to będziesz śmierdział (sprawdzone), ja próbowałem ekstrakt z kłączy pokrzywy i w sumie to sam nie wiem, coś jakby drgnęło w szczecinie :D, ale jakoś ta moja glaca inaczej porasta a w miejscach gdzie komary pas startowy miały czuć pod palcami jakby lekkie mechate kiwi.  ....:D czyli od pokrzywy kiwi rośnie na glacy, gdzieś mam artykuł medyczny, że dawka ekstraktu kłączy pokrzywy ma 5x mniejszą moc działania niż taka sama ekstraktu palmy sabalowej

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 08, 2015, 09:02:47 »
A co byśta chłopy powiedzieli na dołożenie glacom rozmaitym preparatami z  domieszką niecierpków ?

http://rozanski.li/?p=634

Pewnej młodej damie podczas jakiś problemów z nadmiernym wypadaniem pięknych włosiąt naleweczka z nasionek łacno wspomogła i przerwała małą tragedyję :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2015, 09:35:26 »
Zulu.
A czy inni wiedzą co to są glace?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 08, 2015, 09:49:48 »
Poszukają odpowiednie słowniki a w nich odpowiednie słowo ;)

Docent na północno-wschodnim krańcu naszej Ojczyzny słowo zna, można zatem domniemywać, że i cała reszta Polski wie co " kaman" ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 08, 2015, 10:11:28 »
po kozieradce to będziesz śmierdział (sprawdzone), ja próbowałem ekstrakt z kłączy pokrzywy i w sumie to sam nie wiem, coś jakby drgnęło w szczecinie :D, ale jakoś ta moja glaca inaczej porasta a w miejscach gdzie komary pas startowy miały czuć pod palcami jakby lekkie mechate kiwi.  ....:D czyli od pokrzywy kiwi rośnie na glacy, gdzieś mam artykuł medyczny, że dawka ekstraktu kłączy pokrzywy ma 5x mniejszą moc działania niż taka sama ekstraktu palmy sabalowej

Zapch rosołku kozieradkowego, conajmniej osobliwy  ;D też sprawdziłem.
Jak to jest z tą pokrzywą ona jest anty estrogenna? i pro androgenna?
Bo już się pogubiłem...

Zulu.
A czy inni wiedzą co to są glace?

Wielkopolska melduje że tak :D
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2015, 11:23:16 wysłana przez adampupka »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 08, 2015, 10:28:11 »
kurde włos mi się zjeżył na glacy :D ktoś mi o rosole do wypowiedzi dorzucił........

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 08, 2015, 11:16:50 »
kurde włos mi się zjeżył na glacy :D ktoś mi o rosole do wypowiedzi dorzucił........

Już poprawiłem. Omsknięcie w cytowaniu, wybacz ;)

A swoją drogą kozieradka tak rosołowato pachnie czyż nie?
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2015, 11:22:38 wysłana przez adampupka »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 08, 2015, 11:25:36 »
najbardziej to mocz capi po tygodniowej kuracji(kuracja mixem anabolicznym made by dr R), bo dalej to już dziewczę protestowało ;D, o pocie nie wspomnę :D no chyba, że dekiel smarować zamierzasz jeno ale też aromat subtelnie ciągnie się za posturą, może na glace ekstrakt z samych korzeni pokrzywy jednak (bo jest np. bezbarwny;) )

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 08, 2015, 11:33:12 »
pachnie

capi

W sumie to masz rację, capi kozierdaka jak nic, ale działa ;)

Ja zapotrzebowania na takie preparaty nie mam, ale temat tak ogólnie jest rozwojowy bo i braki w owłosieniu bywają rozwojowe ;)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 08, 2015, 11:53:32 »
no ja przespałem jak karczowano las a teraz polana w słońcu błyska

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 08, 2015, 12:12:44 »
no ja przespałem jak karczowano las a teraz polana w słońcu błyska

Ale talentu poetyckiego Ci nie wykarczowało ;)

Wracając do meritum, słyszałem też o wspomagającym działaniu lukrecji (chyba w użytku zewnętrznym). A także o piciu drożdży jako pożywki dla organizmu coby lepiej włosy "produkował".

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 08, 2015, 12:27:49 »
co do drożdży to racja, jeno ubić je przedtem trzeba, ja czytałem o THSG, jest art nawet w necie (odmiana któraś stylbenu)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24332167 thsg robili poprzez hodowlę z kalusa z rdestowcahttp://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDIQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.mdpi.com%2F1420-3049%2F17%2F2%2F2240%2Fpdf&ei=JPycVaeYDsGWsAHX0qfgDg&usg=AFQjCNG_fsNv_8inWlHSQoy-SOwGWVwvqg&bvm=bv.96952980,d.bGg (albo pokićkałem arty :D) a potem myszy golili http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21419834............azjaci i golone myszki.......?ciekawe ;D
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2015, 12:49:34 wysłana przez docent »

Klara

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 08, 2015, 14:02:59 »
Panowie! Oto stary, wytarty, ale jary i prosty sposób na porost włosów:

Dwie łyżki sody na szklankę wody.
Mieszamy, wcieramy i co otrzymamy?
Wstajemy rano - na głowie kolano... :o :o :o

I dopiero wówczas Was kochamy. :D :-*
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2015, 14:05:25 wysłana przez Klara »