Autor Wątek: Do moderatorów.  (Przeczytany 4941 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Do moderatorów.
« dnia: Marca 25, 2016, 19:40:03 »
Proszę o niekasowanie tylko o odpowiedź.

W dniu 23.03. Paweł napisał post.
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3468.msg58273#msg58273
Ponieważ  jak przypuszczam post był skierowany  do mnie ( w odwecie za moją prośbę  o padanie namiarów balneologów leczących kąpielami z thuji  -  gdzie zastosowałem się do życzeń Pawła i poprosiłem o podawanie źródeł informacji ) odpowiedziałem.

Post mój był na forum gdzieś z godzinę, parę osób przeczytało a potem zniknął. Napisałem w nim m.in. - z przyjemnością odpowiem na Twój post tylko nie wiem czy jest sens - ponieważ moje posty olejkowe są przez Ciebie kasowane. Uważam, że dobrze by było abyś przywrócił moje skasowane w tym i innych wątkach posty olejkowe bo inaczej ludzie mają wykrzywiony czy zdeformowany obraz rzeczywistej dyskusji. Zamiast odpowiedzi było skasowanie postu.

Ponieważ na forum dość często dotyka mnie kasowanie postów Basia publicznie doradziła mi abym w razie czego pisał do dr Różańskiego jako głównej instancji. Znowu się zastosowałem do rady.

Ponieważ wcześniej w dn.29,02  i 1.03. Paweł usunął 3 czy 4 moje posty olejkowe postanowiłem napisać do Doktora z zapytaniem czy na jego forum można pisać o olejkach. Sprawa olejków jest mi bliska bo dzięki nim  wyszedłem z tragicznego boreliozowego stanu a poza tym przy wszelkiego typu infekcjach grzybiczych, pasożytniczych czy nade wszystko bakteryjnych  to właśnie olejki są dla mnie najpotężniejszym orężem, nie tylko ziołowym ale w ogóle bo są skuteczniejsze od antybiotyków i mają mniejsze skutki uboczne.

Było to też dla mnie szczególnie ważne bo akurat 2 dni wcześniej na wykładzie w Krośnie Doktor bardzo dużo dobrego mówił o olejkach i chciałem o tym szerzej dla wszystkich nieobecnych napisać.

Dnia 21.03. otrzymałem od dr Różańskiego odpowiedź. Zacytuję "Jak najbardziej może Pan pisać o olejkach eterycznych na naszym Forum."
Doktor jest człowiekiem super zajętym i mnie nawet było głupio, że z taką pierdołą pisałem (po prostu się wkurzyłem)- ale uzyskałem odpowiedź.

Ale teraz mam w głowie mętlik bo praktyka jest inna i nie wiem czy ważniejsze jest stanowisko Doktora czy postępowanie moderatora.

List ten chciałem napisać głównie do Ciebie - Basiu jako osoby obiektywnie naj.... we wszystkich pozytywnych przymiotnikach ale nie wiem jakie relacje, stosunki panują tam "na samej górze".
Dlatego proszę moderatorów o informację czy forum ma być zmanipulowaną, wygodną wersją dla niektórych ludzi czy też prawdziwym zielarskim forum z wielością poglądów. I w końcu czyj pogląd jest ważniejszy.

Wszystkim życzę zdrowych, spokojnych Świąt a Pawłowi aby wziął przykład z swojego wielkiego świętego  imiennika i miał w sobie  więcej ludzkiej miłości.

« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2016, 19:44:00 wysłana przez janek »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Do moderatorów.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 25, 2016, 21:37:45 »
Czuję się wywołana do tablicy...

Mamy z Pawłem inne pojęcia roli moderatora.
Ja uważam, że powinnam łagodzić forumowe obyczaje, najwyżej czasem coś przesunę, usunę lub podzielę, jeśli dyskusja zejdzie na zdecydowanie inny temat.

Paweł pilnuje tu jakiejś dyscypliny, co dla mnie bywa dziwne. Kiedyś mi napisał, że chce podnieść rangę forum, bo poważni ludzie nie chcą tu pisać. Osobiście uważam, że to nie jest problemem, ale może to jest problem dla innych.
Pamiętam, że to forum to powstało jako odciążenie miejsca dla komentarzy w blogu rozanski.li , ale może koncepcja się zmienia z forum dla hobbystów na forum dla naukowców. Nie wiem.

W odróżnieniu od Pawła. z Adminem nie mam obecnie żadnych kontaktów za wyjątkiem kilku majli rocznie.
Admin utrzymuje to forum i nie wiem, jakie są Jego dalsze plany.

Tak to wygląda z mojej strony.

Pozdrowienia :-)

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 29, 2016, 11:52:46 »
Drogi Janku,

Byłeś wielokrotnie ostrzegany o pisanie na temat i merytorycznie.

Twoje achy i ochy adresowane do tej czy tamtej osoby nie wnoszą nic wartościowego a utrudniają docieranie do pożytecznych informacji innym użytkownikom forum.

Kreujesz się na eksperta od oleków a nie podajesz żadnych konkretnych źródeł skąd taka czy inna informacja, porada, opinia, wniosek, zastosowanie olejków wypływa.

Ponieważ jesteś obecnie na kursie zielarskim gdzie są podawane te informacje źródłowe wymagany jest od Ciebie pewien skromny poziom profesjalizmu w działalności zielarskiej również tu na forum.

Wielu użytkownikom forum proponujesz badź proponowałeś swoje miksy olejkowe na rózne dolegliwości od przeziębienia do boreliozy. (ankieta olejkowa)

Przy okazji tej działalności okazało się, że ukrywasz skład tych miksów olejkowych. I ich nie podajesz. Co jawnie narusza wszelkie dobre praktyki zielarskie, których masz pełną świadomość.

Zastosowanie takiego środka o nieznanym składzie przez osoby z alergią może się skończyć tragicznie.

Broniłeś swojej dziwnej pseudo-praktyki olejkowej jawnie dyskredytując użytkowników tego forum i prowokowałeś liczne kłótnie.

Ponieważ Pan Doktor napisał:
Obowiązek podania składu preparatów ziołowych wynika z Rozporządzenia  nr 1169/2011 lub z Prawa Farmaceutycznego (Dz.U. 2001 Nr 126 poz. 1381 ).
Pozdrawiam

Henryk Różański

a do Ciebie to nie dociera to tylko świadczy o celu Twojej olejkowej działalności.

Dlatego każdy kto otrzymał od Ciebie te miksy olejkowe dzięki kontaktom z tego forum a nie otrzymał składu tych preparatów mógł zostać wystawiony na utratę zdrowia.

Zamiast poprawić swoje postępowanie biznesowe z uporem maniaka brniesz po uszy w tą działalność.

Na mnie żadne pochlebstwa, takie czy inne pomówienia nie działają więc były podjęte czynności aby tamować Twoją radosną twórczość. (moderator Basia i moderator Paweł -usuwali tylko niektóre Twoje posty)

Jestem zwolennikiem stosowania surowców zielarskich (w tym olejków) ale uczciwie.

Dbam tylko o zdrowie tych, którzy korzystają z tego forum.

Kryterium jest rzetelna wiedza i uczciwość.

Na cwaniactwo kosztem innych jako moderator nie pozwalam.

Znam niestety smutne przypadki lekceważenia mocy ziół.

Tak jak Ci napisałem pomysł na biznes masz Janku świetny ale sposób w jaki to robisz jest naganny.

Twoja kreacja na poszkodowanego i ofiarę złego moderatora Pawła jest żałosne.

Może zdobędziesz się na uczciwość i zastosujesz się do dobrej praktyki zielarskiej.

Kto wie?

Temat z Tobą uważam za zamknięty i na żadne pyskówki itp. rzeczy nie mam czasu.

Pozdrawiam,
Paweł

ps. Basiu zdrowie Ludzi cenniejsze niż hobbistyczna wolna amerykanka.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 29, 2016, 12:45:32 »
ps. Basiu zdrowie Ludzi cenniejsze niż hobbistyczna wolna amerykanka.

Dlatego warto temat bezpieczeństwa stosowania olejków dyskutować do oporu, otwartym tekstem, we właściwym dziale.

Z zupełnie innej strony, zawsze publicznie twierdziłam, że ukrywanie składu produktów jest naganne moralnie i nielegalne z punktu widzenia prawa i na ten temat chyba już nikt nie ma wątpliwości, z Jankiem włącznie.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 29, 2016, 20:36:17 »
Pawle.
Proszę o pisanie oparte na faktach a nie na swoich wyobrażeniach o nich.

Ja swoją działalność prowadzę nie na gębę, czy telefonicznie lecz tylko i wyłącznie w oparciu o formę pisemną. Więc nie ma najmniejszego problemu z udowodnieniem  i zweryfikowaniem tego czy piszesz prawdę.

Proszę o konkrety, cytaty.
Postaram się ustosunkować do wszystkich Twoich zarzutów czy opinii - stąd ta obszerność za którą przepraszam.

Po pierwsze - achy to niby są do kogo kierowane?

Czy jestem ekspertem - nie wiem kto i jak ma to oceniać. Ja jestem praktykiem i wszelkie moje rady olejkowe wynikają z praktyki ich stosowania którą przeprowadziłem najpierw na sobie a potem na rodzinie czy znajomych, w końcu u chorych. Nie znam w Polsce czy Europie osoby która by miała większe doświadczenie w stosowaniu olejków na różne dolegliwości. Tak w ogóle to nie jestem jakoś super odkrywczy - olejki w boreliozie, np. słabiutkie LEO stosowały tysiące osób i to dosłownie na całym świecie. Mnie cieszy, że dr Różański tak często pisze o wew stosowaniu olejków - to też nie jest to jakaś nowość bo dziesiątki tysięcy ludzi na całym świecie powszechnie pije olejek oregano i to chyba od dziesięcioleci.

Piszesz, że ukrywam skład - proszę o konkret, cytat z jakieś mojej wypowiedzi, listu gdzie odmówiłem osobie która u mnie kupiła olejek informacji na temat jego składu.
Za chwilę napisesz, że jestem rasistą, ateistą i ponieważ jestem Ślązakiem to pewnie dziadka miałem w Wermahcie.

Wyrażam zgodę na dowolne cytowanie w całości moich listów, wypowiedzi.

Jest kłamstwem pisanie " Zastosowanie takiego środka o nieznanym składzie przez osoby z alergią może się skończyć tragicznie." - proszę o podanie takich przypadków. Ja zawsze zalecam najpierw przeprowadzanie próby olejkowej. Nie jest  znany przypadek tragicznego końca po wtarciu kropli olejku - jeśli twierdzisz inaczej - podaj źródło. Jak podważam Twoje oszczercze posty - ty je kasujesz.

Jako jedyny zielarz przeprowadzam tak szczegółowe i dokładne wywiady właśnie po to aby się dowiedzieć czy przewidzieć ew. niestosowne reakcje. I też pewnie dlatego cierpię za tak poważne podejście do chorych ludzi, inni zielarze przecież tak nie robią, ludzie biorą zioła i nic się nie dzieje.

Co moderator powinien  zrobić - trzeba utrącić mądralę, zdyskredytować go, co będzie nam tu mącił i bruździł.

Co niby do mnie nie dociera ? To, że stosuję się do rad Twojego kolegi gumppka, że nie powinno się podawać publicznie składów swoich mieszanek. Nikt na forum, ani Ty jako moderator nie zaprotestował przeciw takiej radzie, podobnie jak nie protestowałeś jak gumppek pisał, że dr Różański nie jest już autorytetem.

Czemu się mnie uczepiłeś, co ja Ci zrobiłem?

Podaj jakiś konkretny skład dowolnej gumppkowej mieszanki.

Kogo dyskredytowałem i w jaki sposób?

Twojego kolegę gumppka?
Podaj  konkrety, cytaty.

Jak prowokowałem kłótnie?  - cytaty, ja zawsze tylko i wyłącznie odpowiadam na ataki olejkowe.

Co robię nieuczciwie - jako jeden z niewielu mam zgłoszoną działalność, płacę składki, podatki i za olejki czy porady na temat ich stosowania wystawiam rachunki, działam tylko na podstawie przelewów bankowych, nie chcę i nie mam możliwości oszukiwania naszego państwa i to Cię drażni?

Najbardziej mi się podoba  ;D ;D ;D ta Twoja otwartość dyskusji - napisał jeden, jedyny post i "temat z Tobą uważam za zamknięty" - super.

Jeśli to jest forum to nie ma monologów tylko odpowiadaj konkretnie. Najlepiej napisać - nie będę odpowiadał -  tak pisze każdy kto nie ma żadnych argumentów lub pisze oszczerstwa.

Masz sporo zadanych pytań - nie odpowiesz - nie musisz - sam sobie wystawisz świadectwo uczciwości.

I Ty chciałeś żeby na forum pisali poważni ludzie - przecież właśnie przez takich moderatorów jak Ty to się nigdy nie stanie.  Zresztą forum i pisanie tam przez "poważnych ludzi" jest sprzecznością samą w sobie. Czytałem różne fora, o różnych chorobach - na żadnym nie piszą lekarze.

Wróćmy do poważnych ludzi, załóżmy, że na forum napisze jakaś taka osoba i Ty albo wytniesz, albo skrócisz, albo przerzucisz do innego działu. I teraz opisz mi jak taki prof.dr hab. będzie dyskutował z jakimś magistrem na temat jego postępowania. Przecież to jest niepoważne, takie "poważne osoby" o tym wiedzą doskonale i dlatego nie piszą po forach tylko sposobem ich wypowiedzi są książki, wykłady, referaty m.in. na poważnych konferencjach.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 29, 2016, 21:54:30 »
Jako jedyny zielarz przeprowadzam tak szczegółowe i dokładne wywiady właśnie po to aby się dowiedzieć czy przewidzieć ew. niestosowne reakcje.

Chyba przesadzasz, ze jesteś jedyny. Może jako jeden z niewielu stosujesz formę rozbudowanej ankiety do wypełnienia, ale w inny sposób też można przeprowadzić wywiad - telefonicznie, majlem, bezpośrednio, przy herbacie. Myślę, że najważniejsze jest właściwe rejestrowanie informacji od chorej osoby. Twój pomysł z ankietą ma sens w stosunku do osób, których nie gryzie długopis, czy klawiatura

Podaj jakiś konkretny skład dowolnej gumppkowej mieszanki.

On nieraz rzucał składami, ale bez proporcji.
Nie wiem, czy on sam zapisuje proporcje swoich mieszanek.

Jak prowokowałem kłótnie?  - cytaty, ja zawsze tylko i wyłącznie odpowiadam na ataki olejkowe.

Fajnie to wygląda "ataki olejkowe". Powinieneś się wyrażać precyzyjniej ;-)

Sama pamiętam, jak długo trwało, zanim zawęziłeś zakres stosowania olejków, bo w pewnym momencie twierdziłeś, że są najsilniejsze, a ja się czepiałam, że nie, bo nie ma leku uniwersalnego.

Oczywiście, gumppek święty nie jest, wielokrotnie zaczepiał Ciebie i wielu innych przy okazji i bez okazji.

Poza tym zostaje nieomówiona jasnym tekstem w osobnym wątku sprawa, jak to Paweł kiedyś określił "olejkowego BHP", nie w postaci kompilacji linków, ale zrozumiałej kompilacji informacji do zastosowania przez każdego. Jeśli nikt tego nie zrobi, to kiedyś się sprężę.

Wróćmy do poważnych ludzi, załóżmy, że na forum napisze jakaś taka osoba i Ty albo wytniesz, albo skrócisz, albo przerzucisz do innego działu.

Ogółem na tym polega praca moderatora, a przede wszystkim należy łagodzić obyczaje, które okresowo się zaostrzają z różnych powodów.

I teraz opisz mi jak taki prof.dr hab. będzie dyskutował z jakimś magistrem na temat jego postępowania. Przecież to jest niepoważne, takie "poważne osoby" o tym wiedzą doskonale i dlatego nie piszą po forach tylko sposobem ich wypowiedzi są książki, wykłady, referaty m.in. na poważnych konferencjach.

I tu jest właśnie problem.
Tak zwani "poważni ludzie" są przyzwyczajeni do wygłaszania monologów. Nawet, jeśli jest to tzw "debata", to znaczy, że jest to seria monologów. Nie chodzi o to, kto jest megi, a kto profesor - jeden i drugi może się pomylić lub mieć poglądy, z którymi ktoś się nie zgodzi z różnych powodów. Formalnie na forum wszyscy są równi, równiejszy jest moderator, a najrówniejszy admin.
Innym problemem "poważnych ludzi" jest, jak się wypowiedzieć, by nie ujawnić za wiele z tego, co zrobili, a co jeszcze nie jest opublikowane. "Poważni ludzie" żyją w świecie feudalnym, pełnym obrzędów i rytuałów (konferencje, cytaty i publikacje), i morderczej konkurencji w walce o granty, czyli kasę na przetrwanie przez następny miesiąc.

Czy jest gdzieś forum dla naukowców, gdzie oni dyskutują swoje sprawy publicznie, tak, że każdy to może sobie poczytać i włączyć się w dyskusję? Ja chyba tego nie widziałam.

Nasze forum jest, jakie jest, ale jest jeszcze dostępne dla wszystkich.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 30, 2016, 22:26:10 »

Nasze forum jest, jakie jest, ale jest jeszcze dostępne dla wszystkich.

Basiu.

Nie pisz tak - jeszcze bo mnie aż skóra cierpnie na myśl, że może być inaczej.
A już zmrożony jestem myślą, że ktoś może weryfikować kto jest godzien pisać na forum.

Odniosę się krótko do Twojego postu bo nie cierpię pisać epistoł.

O celowości i korzyściach z wypełniania ankiet można pisać wiele, dla mnie poza wiedzą wypełnienie ankiety to pierwszy sprawdzian czy choremu zależy na wyzdrowieniu. Osoby które nie lubią czy nie umieją obsługiwać komputera - jest trochę takich ale wtedy rolę piszącego przejmują bliscy. Ja twierdzę, że muszą być opisy reakcji po zastosowaniu ziół.

Jeśli chodzi o gumppkowe receptury to tutaj przynajmniej sprawa jest jasna. Do tej pory doskonale pamiętam jak w czasie jednej z przerw w Międzyborowie gumppek otoczony wianuszkiem fanów snuł swoje opowieści. Było nas wtedy z 7-8 osób w kółeczku (wtedy jeszcze mnie tolerował) i gumppek mówił, że swoje mieszanki dla poszczególnych osób zawsze miesza na oko, z głowy, bez bawienia się w odmierzanie.

Szkoda, że niektórych zielarzy, tak mądrych, obecnie na wysokich stanowiskach tam nie było.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 31, 2016, 13:24:19 »
Jeśli chodzi o gumppkowe receptury to tutaj przynajmniej sprawa jest jasna. Do tej pory doskonale pamiętam jak w czasie jednej z przerw w Międzyborowie gumppek otoczony wianuszkiem fanów snuł swoje opowieści. Było nas wtedy z 7-8 osób w kółeczku (wtedy jeszcze mnie tolerował) i gumppek mówił, że swoje mieszanki dla poszczególnych osób zawsze miesza na oko, z głowy, bez bawienia się w odmierzanie.

Czyli mamy podobne wrażenia.
Myślę, że jeśli stosuje się zioła bezpieczne, to ich proporcje w rozbudowanych mieszankach nie są mocno istotne, jeśli się stosuje zasadę "w-miarę-po-równo".

Ja zaczęłam zapisywać sobie dokładniej składy swoich wynalazków, które szły do ludzi po tym, jak kiedyś mnie poproszono o "to samo". Ale co to wtedy było? Kartka ode mnie ze składem już dawno wylądowała w śmietniku. Skutek jest taki, że ta osoba dostawała "coś", ale raczej nie "to samo".

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 01, 2016, 10:15:45 »
Przepraszam, że się wtrącę, a nie mam tytułu magistra jeśli chodzi o zdobywanie wiedzy o ziołach.

Wydaje mi się, że trzeba by mieć plantacje ziół z jednakowych nasion, coś w rodzaju sadu jabłoniowego z opryskami w odmierzonej ilości i jakości (unijnie przebadanymi), równo sadzonymi z tej samej odmiany nasion, by móc podawać dokładne receptury swoich mieszanek.
Jeden gatunek zioła zebrany tydzień wcześniej lub tydzień później od kwitnienia, po różnych opadach, w różnych temperaturach, różnie suszony, (itp.), a już szczególnie - z różnych miejsc o różnym składzie gleby będzie miał trochę inne działanie.

Także nie ma co naskakiwać na gumppka, bo wiele osób robi podobnie.
A gdyby tak spojrzeć na mieszanki ojca Klimuszko... wiele ludzi korzysta z jego dorobku i się leczą, a on przecież tylko zazwyczaj używał mieszanek "po równo dla wszystkiego".
To tak bardzo w skrócie i w uproszczeniu.

Olejki to już inna sprawa, bo to koncentrat mocy rośliny. Przecież jeśli chcieć je nazwać najmocniej działającymi lekami... To trzeba już więcej zachodu, odmierzania, itp. Trzeba mieć tego świadomość. Nie ma co tego typu działalności porównywać z używaniem suszu do parzenia, bo to mniej więcej jakby porównywać wytrzymałość alkoholika na dawkę alkoholu z tolerancją początkującego nastolatka.

Poza tym - otworzyć swoje serce na innych to najtrudniejsza nauka w życiu. Niech zioła nie będą powodem do kłótni, niech nie będą środkiem do zarabiania "szmalu", a staną się pomocne w byciu życzliwym dla innych, niech ludzie sobie pomagają wymianą informacji o ziołach, jak je stosują (jakie mieszanki). Przecież forum jest właśnie po to.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 01, 2016, 10:28:55 »

Także nie ma co naskakiwać na gumppka, bo wiele osób robi podobnie.

To jest właśnie przykład manipulowania wypowiedziami czy ich dowolną interpretacją, czy też raczej złośliwą, nieobiektywną  interpretacją.
Pisze się niby obiektywnie, podaje różne fakty, tylko aby kogoś bronić, tylko przed kim, czy czym?

Proszę wskazać konkretnie, na podstawie cytatów, kto i jak naskoczył na gumppka.

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 01, 2016, 10:37:52 »
Na wiele pytań czas sobie Janku samemu opowiadać.
Piszę ogólnie; piszę tak, aby każdy mógł sobie sam odpowiedzieć w sercu. Kogo ruszy dany temat, znaczy coś na rzeczy jest.

Niewidzącemu nawet naoczne dowody nie pomogą. Wolę pisać do potrzebujących o ziołach i zdrowym odżywianiu, bo po to jest to forum.
Jak znika mój post to długo myślę, aż w końcu wymyślę dlaczego. Nie chcę tłumaczeń i podpowiedzi.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 01, 2016, 10:49:15 »
Sorry ale nie medytuję, więc nie wiem na co miałbym sobie odpowiadać.

Oburza mnie tworzenie wymyślonej rzeczywistości i odwoływanie się do niej jako prawdziwej.
Pisz prawdę, tak jest najprościej.
Opisz jak naskoczyli.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 01, 2016, 12:39:07 »
Gumppek puki co nie pisze na tym forum, więc jest bardzo nieelegancko, że Ty dalej o nim piszesz. Przecież on się nie może ustosunkować do Twoich wpisów. Zachowujesz się prowokująco, a później pretensje do Moderatorów. Choćbyś nie wiem jak się starał, to dla wielu z nas Gumppek jest super zielarzem, z ogromną wiedzą i intuicją - tego nie zmienisz.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2016, 12:41:26 wysłana przez Renia »
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 01, 2016, 13:15:55 »
Proszę wskazać konkretnie, na podstawie cytatów, kto i jak naskoczył na gumppka.

Cytatów za wiele nie będzie, bo po moich porządkach lądowały w internetowym niebycie, by nie obciążać serwera śmieciami.
Dlatego proponuję przestać drążyć ten temat, bo zejdziemy na problem grupowego Alzheimera i urojeń.

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 01, 2016, 13:43:43 »
Zgadzam się z powyższym.
Jest też takie mądre przysłowie: "Mądrej głowie dość po słowie".
A poza tym wiosna za oknem, szkoda czasu na sądownictwo.