General Category > Olejki eteryczne.

Stosowanie olejków - było olejki dr nemo

(1/9) > >>

Wesoły Sen:
Podręczniki akademickie mówią że kropla olejku eterycznego ma moc 25 filiżanek naparu z zioła. Co ciekawe ich aplikacja na skórę albo wdychanie nie pozostawia w organizmie związków toksycznych.

janek:
Fajnie, że to tak obrazowo przedstawiłeś.
Do większości ludzi nie dociera jak potężna to broń.

Jak piszę, że są silniejsze od antybiotyków to większość uśmiecha się i kiwa znacząco głową i woli łykać abx.
Jak podaję jakieś wyniki badań to i tak nikt tego nie czyta.
O wygodzie przy sposobie aplikacji w porównaniu do parzonych ziół to już nie wspominam.

Jakbyś podał w jakich podręcznikach akademickich tak piszą byłoby fajnie.
Bo jak wróci octowy guru to znów zacznie straszyć ludzi olejkami.

Wesoły Sen:
Materiały edukacyjne dla aromaterapeutów Akredytacji ABC i CBHC kod kursu 600/4960/1

Renia:
Janek, nachodzą mnie dziwne myśli. Sama stosowałam olejki - nie dr Nemo, ale wcierałam ich trochę.
Wesoły napisał, że kropla olejku eterycznego równa jest 25 filiżankom ziół! I to mnie przeraża, nie zachwyca. Olejki w takim razie mają pieruńską moc. Wcieramy sobie olejki w skórę i co z florą bakteryjną naszej skóry? Niszczymy ją doszczętnie i co nas ma bronić przed rakiem skóry?
Koleżanka alergolog mówiła, że im więcej higieny tym więcej alergii. Widzimy np. słonie pluskające się w wodzie, a później tarzają się w błocie, po co - aby uzupełnić florę bakteryjną na skórze.
Kto łapie świerzb? - czyścioszki, którzy ciągle myją ręce...
Nadmierne opalanie równa się rak skóry - kto nadmiernie opala się? - ludzie próżni, chcący pięknie wyglądać, dbający nadmiernie o własny wygląd, z pewnością dbają też bardzo o higienę. Ale rolnicy, którzy od świtu do nocy harują w polu, nie są grupą szczególnie narażoną, bo po robocie padają i nie mają siły na codzienne kąpiele w wannie pełniej piany. Brak sterylności skóry ochrania ich przed śmiertelną chorobą.
Dlaczego poleca się bezzapachowe mydła? - mam mętlik w głowie.
Czy są jakieś badania nad skutkiem wcierania olejków? Może to co uroiło się w mojej głowie jest durne, ale daje do myślenia. Czy osoby wcierające olejki nie powinny zupełnie unikać słońca, solarium? Na ile są bardziej narażeni?

Wesoły Sen:

--- Cytat: Renia ---Wcieramy sobie olejki w skórę i co z florą bakteryjną naszej skóry? Niszczymy ją doszczętnie i co nas ma bronić przed rakiem skóry?
--- Koniec cytatu ---

Używanie olejków eterycznych sięga jeszcze Starożytnego Egiptu 3,500 lat przed naszą erą. Były używane do masaży i jako perfumy. Jakoś ludzkość od tego nie wymarła.

Raka powoduje stan zapalny z prostej przyczyny. Podczas stanu zapalnego w komórce wyłączeniu ulegają geny supresorowe nowotworów. Jeśli ktoś używa olejków w zalecanych dawkach na skórę nie doprowadza się do stanów zapalnych i podrażnień czy poparzeń skóry to całkowicie nic mu nie grozi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej