Autor Wątek: Stan zapalny piersi  (Przeczytany 2658 razy)

Offline Zbynek

• Nowy
  • *
Stan zapalny piersi
« dnia: Lipca 02, 2015, 17:44:05 »
Mam pytanie odnośnie pomysłów na temat zapalenia  piersi z gorączką, niemowlę 1 miesiąc. Dokładniej co możecie doradzić do stosowania okładów odnośnie zlikwidowania  ww dolegliwości. Liść kapusty  z posmarowanym miodem okłady na dzień dzisiejszy doradziłem.

Wesoły Sen

• Gość
Odp: Stan zapalny piersi
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 02, 2015, 17:49:13 »
Najlepiej jakby lekarz ocenił czym ten stan zapalny jest spowodowany i czy dziecko dalej może być karmione piersią.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 02, 2015, 22:32:42 »
Kolejna ważna rzecz, to sprawdzenie czy stan zapalny jest spowodowany niemożnością ujścia mleka - zator. Jeśli tak, to warto spróbować z nim powalczyć.

Najczęściej sprawa na początku jest banalna - zaczopowane ujście jednego z kanalików mlekowych i należałoby oczyścić taki kanalik. Jak się zlokalizuje zator (często jest biały punkt/pryszcz na brodawce), to dezynfekujemy rączki i brodawkę, ogrzewamy pierś, rozmiękczamy brodawkę i wyduszamy pryszcza (tylko rozsądnie!). Potem należy ściągnąć mleko, najlepiej ręcznie, bo ma się kontrolę nad tym, który fragment piersi jest dokładniej opróżniany. Jeśli mleko ma normalny wygląd, a temperatura nie przekroczyła stanu podgorączkowego, to można przystawić dziecko (lub męża ;) ) do piersi. Po odblokowaniu kanalika i ściągnięciu mleka, należy nieco ochłodzić pierś - okład z tłuczonego liścia kapusty. To wychamuje odrobinę laktację w tej piersi i ściągnie stan zapalny.
Przy szybkiej reakcji nie zdąży się nawet gorączka podnieść, ale tego kobieta uczy się na własnej piersi.

Jak się nie uda odblokować kanalika, to chłodny okład z kapusty też jest potrzebny, a do tego lekarz i to koniecznie.

Uwaga, przy samodzielnym usuwaniu zatoru nie należy znęcać się nad piersią aż do krwi, żeby leczenie ne było gorsze od choroby przypadkiem.

Uwaga nr 2. Koniecznie należy odstawić herbatki laktacyjne na 2-3 dni minimum, bo zatory lubią się powtarzać i to często w tym samym miejscu.
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2015, 22:38:12 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Zbynek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 03, 2015, 09:46:56 »
Dziękuję za odpowiedż Kuneg  bo w prosty sposób dzieli się swoją rzeczową wiedzą. Co do lekarzy to mam swoją opinię na ten temat i niepotrzebne by było takie forum gdyby spełniali pokładaną w nich nadzieję. Mogę dodać że za usg zażyczył sobie 200 zł i nie wypisał żadnej recepty odsyłając do poprzednika który wcześniej go polecił bo nie miał takowego urządzenia.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 03, 2015, 12:24:03 »
Co do lekarzy to mam swoją opinię na ten temat i niepotrzebne by było takie forum gdyby spełniali pokładaną w nich nadzieję. Mogę dodać że za usg zażyczył sobie 200 zł i nie wypisał żadnej recepty odsyłając do poprzednika który wcześniej go polecił bo nie miał takowego urządzenia.
Domyślam się Twojej opinii o lekarzach. Co by nie mówić, to jednak lekarz z wieloletnią praktyką więcej w życiu widział różnych przypadków, niż większość z nas. Lekarze też są różni. Głównie chodzi mi o to, że warto brać pod uwagę zdanie kogoś takiego, bo samemu można coś istotnego przeoczyć. Są np. sytuacje, gdzie lepiej jest podać antybiotyk, bo czas gra rolę. Nigdy jednak nie stosuję się ślepo do zaleceń lekarskich, bo też już się przejechałam na tym.

Odnośnie antybiotyków, to nie przy każdym trzeba odstawiać dziecko od piersi.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.