Autor Wątek: Biofilm  (Przeczytany 38104 razy)

Wesoły Sen

• Gość
Biofilm
« dnia: Czerwca 29, 2015, 00:33:58 »
Biofilm jest to złączona struktura bakterii otoczona substancjami organicznymi i nieorganicznymi. Zdolność do chowania się za biofilmem posiada 80% mikrobów jakie infekują człowieka. Biofilm w ciele budują więc minerały, komórki krwi ale głównym spoiwem jest fibryna. Okazuje się że zioła o działaniu fibrynolitycznym uniemożliwiają łączenie się mikrobów ze sobą oraz budowy parasola ochronnego w postaci biofilmu

Czy te 80% to znak że płakać możemy wszyscy? Czy osoba majaca salmonellę 10 lat zanim dostała artretyzm wraz z niewydolnościa serca, mimo leczenia antybiotykiem 10 lat wstecz czy aby napewno wyzdrowiała a choroby te były spowodowane innymi czynnikami?

Prawda jest brutalna
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1010560/

Antybiotyk bez wybijania form wegetatywnych i dodatków o działaniu degradujacych biofilmy, obecnie fibrynolitycznym, jest jedzony nadaremno.

Offline quantum

• Średnio Pisze
Odp: Biofilm
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 29, 2015, 00:59:28 »
Wesoły Śnie, widzę że posiadasz dużą wiedzę, podziel się proszę znanymi Ci środkami i ziołami naruszającymi biofilm :)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 29, 2015, 08:48:48 »
Tak na szybko, w rozbijaniu biofilmu nasz szanowny Gospodarz podaje Bniec biały. Nie bez powodu ta chwastowata roślina doczekała się na forum osobnego tematu  :)
:-)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 05, 2015, 22:38:06 »
Można na 3 grupy te zioła podzielić rozrzedzające krew np. gingko, kasztanowiec, oczyszczające krew np. bratek, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe np. wiesiołek.

batiar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 02, 2015, 21:23:57 »
Można na 3 grupy te zioła podzielić rozrzedzające krew np. gingko, kasztanowiec, oczyszczające krew np. bratek, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe np. wiesiołek.
Zastosowałem to co radzileś i jest coraz gorzej /mam zakażenia w układzie moczowym i bakterie są chyba w biofilmie toteż nic na niedziała/.  Z tego co widzę na forum bardzo dużo wiesz i często udzielasz rad.
Mógłbyś doradzić coś co rzeczywiście rozbije biofim w układzie moczowym. Może pan Janek ma jakiś pomysł na rozbicie biofimu w ukladzie moczowym ? Może jakieś olejki ?

batiar

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 02, 2015, 21:27:14 »
Wesoły Śnie, widzę że posiadasz dużą wiedzę, podziel się proszę znanymi Ci środkami i ziołami naruszającymi biofilm :)
Przyłączam się do prośby quantum. Masz Wesoły śnie tak masz tak rozległą wiedzę zielaską i nie tylko. Podaj nam jakąś skuteczną metodę rozbijania biofilmów bo ja poza układem moczowym mam też kandidę w jelitach oraz jersinię. Kandida jest chyba w biofilmie i nic na nia nie działa. Jersinia zaś pewnie jest od biofilmem grzyba.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 02, 2015, 21:43:09 »
Janek kiedyś wspominał że biofilmy niszczy ekstrakt z pestek Grapefruita, znany jako citrosept.

Od strony stricte ziołowej nasz szanowny Gospodarz wspomniał przy okazji wpisu o Bniecu o jego zdolnościach rozbijania rozmaitych biofilmów.

http://rozanski.li/?p=3485
Cytat: Henryk Różański
Wskazania: choroby autoimmunologiczne, reumatyzm, skrofuloza, stany zapalne węzłów chłonnych, zastoje limfy, obrzęki limfatyczne, alergia, choroba Hashimoto, łuszczyca, trądzik różowaty (zewnętrznie 5-10% lotio, kremy, tonik), atopowe zapalnie skóry (zewnętrznie 5-15% lotio, kremy, tonik), obniżony popęd płciowy u mężczyzn, wspomaganie przyrostu masy ciała zamiast stosowania szkodliwych sterydów (alternatywa dla Cyanotis arachnoides); artretyzm. Zapalenie płuc, opłucnej, gardła, krtani, oskrzeli; kaszel, zakażenia układu oddechowego. Choroby śledziony. Do degradacji biofilmu w układzie moczowym, pokarmowym i oddechowym, ale zawsze w połączeniu z ziołami fitoncydowymi lub antybiotykami.

Jednoczesne zażywanie sterydów może powodować konieczność zmniejszenia ich dawki.

Preparaty i dawkowanie:

1. Nalewka (bniecówka) – Tinctura Melandrii albi: 1 część surowca (korzeń, ziele) świeżego lub suchego, rozdrobnionego zalać 5 częściami alkoholu 30-40% lub 7 częściami wina wytrawnego. Odstawić minimum na 7 dni. Nalewkę na winie zażywać 1 raz dziennie po 50 ml; nalewkę na wódce zażywać 1-2 razy dziennie po 10 ml. Nie stosować dłużej jak miesiąc. Nadaje się do przemywania zmian skórnych i jako składnik kosmetyków.

(...)

5. Odwar – Decoctum melandrii albi: 1 czubatą łyżkę korzeni suchych i rozdrobnionych zalać 1 szklanką zimnej wody, postawić na reszo i na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania; garnczek częściowo przykryć. Gotować 20 minut, po czym odstawić do przestygnięcia. Przecedzić. Dopełnić brakującą ilość wody. Pić do dwóch szklanek odwaru dziennie. przy chorobach zakaźnych z objawami ze strony układu moczowego i oddechowego i przy nieżytach płuc oraz oskrzeli pić często, małymi porcjami. można osłodzić miodem, sokiem. Ponadto do przemywania skóry, jako składnik kosmetyków.
pogrubienia własne

Zbliża się czas na korzenie Bnieca, sam mam jakoś tak powiem, przekonanie do tego surowca i dlatego szczególnie go polecałem i polecam wciąż :)

A.
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2015, 22:33:28 wysłana przez adampupka »

batiar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 02, 2015, 23:57:36 »
Zbliża się czas na korzenie Bnieca, sam mam jakoś tak powiem, przekonanie do tego surowca i dlatego szczególnie go polecałem i polecam wciąż :)
A.
Mam do Ciebie pytanie skąd to przekonanie u Ciebie. Używałeś już prepratów z bnieca ? Na jakim alkoholu go robic. Tak jak to napisał doktor czy może inaczej ?
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2015, 00:00:24 wysłana przez batiar »

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 03, 2015, 00:18:13 »
Mam do Ciebie pytanie skąd to przekonanie u Ciebie. Używałeś już prepratów z bnieca ? Na jakim alkoholu go robic. Tak jak to napisał doktor czy może inaczej ?

Robiłem maść.

Dlaczego mnie przekonuje? Po pierwsze bo zawiera ciekawe substancje, dwa we wpisie Doktora został szeroko opisany i podparty badaniami, trzy... intuicyjnie  ;)

Ja osobiście spróbowałbym najpierw odwaru. Jeśli chodzi o alkohol to użyłbym wódki. Te minimum 7 dni to dla mnie tak 2-3 tygodnie w rzeczywistości.

No i trzeba wybrać coś co ma patogeny pozbawione biofimu załatwić. Jakiś fitoncyd przykałdowo. Ogólnie to trzymałbym się tego co napisał nasz szanowny Gospodarz :)

Do odwaru warto dodać na końcu i pozostawić do naparzenia kwiat fiołka wonnego http://rozanski.li/?p=3981

Cytat: Henryk Różański
Działanie – kwiat fiołka wonnego Viola odorata L.: wykrztuśne, sekretolityczne, mukolityczne, przeciwdepresyjne, silnie antybakteryjne, przeciwwirusowe, fungistatyczne, degradujące biofilmy bakteryjne i bakteryjno-drożdżakowe; stabilizujące śródbłonki, napotne, przeciwgorączkowe, zmiękczające, kompleksujące ksenobiotyki (substancje obce, xenos z greki – obcy) i szkodliwe oraz zbędne metabolity.
pogrubienie własne

Także taki niszczyciel biofimu robiłbym tak jak Doktor poleca czynić odwar z Bnieca i na końcu gotowania dodał płaską łyżkę kwiatów fiołka wonnego. Zostawił do naparzenia i dalej przyrządzał i stosował jak opisany odwar.

Pozdrawiam,
A.

Klara

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 03, 2015, 08:21:11 »
Adamie. No, ale kwiaty fiołka to dopiero na wiosnę będą...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 03, 2015, 08:35:22 »
Biofilmy rozbijają detergenty, czyli saponiny, które u fiołka wonnego są w kłączach.
Oczywiście, dodatek kwiatów nie zaszkodzi.
Tak myślę.

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Września 03, 2015, 09:07:21 »
Adamie. No, ale kwiaty fiołka to dopiero na wiosnę będą...

Chyba że ktoś ma zapasy, u mnie rosły ale nie mam :(

Biofilmy rozbijają detergenty, czyli saponiny, które u fiołka wonnego są w kłączach.
Tak myślę.

Oczywiście, dziękuję za poprawienie, ciekawe skąd wymyśliłem ze kwiaty miałyby rozbijać biofilm  :o

batiar

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2015, 09:41:22 »
Tak myślę.

A co na to twórca wątku, pan Adam i pan Janek. To co pisze Basia wcale nie musi być przecież prawdą. Dla mnie to bardzo ważne bo już nie daję rady :( Przeczytałem już forum od deski do deski i to z dwa razy i nadal nie wiem co robić.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Września 03, 2015, 10:37:37 »
Batiar.

Biofilm to naprawdę skomplikowana sprawa.
Gdybym wiedział jak go weryfikować (to akurat nie jest aż tak istotne, bo z wywiadu możesz wiele się dowiedzieć) a przede wszystkim rozbijać to byłbym znanym i bogatym człowiekiem.
Tak oczywiście nie jest.

Metod, środków jest naprawdę sporo.
Przy rozbijaniu biofilmów są ważne następujące zasady:
- tylko najsilniejsze zioła czy przetwory z nich
- tylko w dużych(ale jak dużych) dawkach
- krótko
- wspomaganie typu saponiny
Można jeszcze dopisać parę innych zasad.
Na pewno dobrą zasadą jest korzystanie z usług różnych zielarzy - nie ma 2 identycznych metod.

To co pisze Basia na ogół jest prawdą.

batiar

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 03, 2015, 11:08:14 »
Fajna odpowiedź niby jest ale kompletnie nic nie wnosi. Nadal nic nie wiem.
Przy rozbijaniu biofilmów są ważne następujące zasady:
- tylko najsilniejsze zioła czy przetwory z nich jakie i po co ?
- tylko w dużych(ale jak dużych) dawkach jakich ? 5 gram czy może 20 gram a może kilogram ?
- krótko to znaczy ile minutę dwie czy pół godziny a może dłużej
- wspomaganie typu saponiny jakie saponiny bo jest ich dużo  i niektóre są bardzo silnymi truciznami ?